Συν & Πλην Σχόλια

Κούβα και Ελλάδα: Υγεία για όλους – υγεία για λίγους

Η Αλέιδα Γκεβάρα, η κόρη του Τσε, ήταν χθες στη Βέροια παρουσιάζοντας το λεύκωμα της οικογένειας, που φωτίζει με τον πιο τρυφερό τρόπο την άλλη πτυχή του Τσε, την ανθρώπινη, αυτήν του οικογενειάρχη και πατέρα.

Πολύς ο κόσμος, ενθουσιασμός και συγκίνηση στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης, που έσφυζε από κόσμο και πέρα από τα συναισθήματα οδηγούσε και σε κάποιες μοιραίες συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όλοι ξέρουμε ότι ο κουβανικός λαός στερείται μετά το σκληρό αμερικάνικο εμπάργκο, που τον γονατίζει. Και στερείται πολλά και βασικά πράγματα. Με το κεφάλι ψηλά, όμως, συνεχίζει να αγωνίζεται “ελεύθερος πολιορκημένος” πάντα!

Δύο πράγματα όμως δεν στερείται, την Υγεία και την Παιδεία. Το οξυγόνο κάθε λαού.

Κι επειδή στο τέλος της εκδήλωσης ρωτήθηκε η Αλέιδα όχι απλά πώς καταφέρνει να επιβιώσει ο κουβανικός λαός αλλά και πώς καταφέρνει να έχει φτάσει τόσο ψηλά σε  ιατρικό επιστημονικό επίπεδο, ώστε οι έρευνές του να είναι παγκόσμια γνωστές και να προσφέρουν υγεία σε όλους, η απάντηση μοιραία οδήγησε σε συγκρίσεις.

Σε μια Ελλάδα που το ΕΣΥ είχε φέρει τόσες ελπίδες στο λαό της και τώρα ψυχομαχά, με γιατρούς που λυγίζουν στις εφημερίες, γιατί δεν επαρκούν, (όσο κι αν αγωνίζονται ηρωικά), με ασθενείς στα ράντσα των διαδρόμων, με τους συνταξιούχους να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους…

Με πολλούς, ακόμη και με ισχνό εισόδημα, (τη στιγμή που φαρμακευτικές εταιρίες θησαυρίζουν), να καταφεύγουν στην Ιδιωτική Υγεία με πέρα από κάθε λογική κέρδη για τους επιχειρηματίες της, γιατί η πάθησή τους δεν επιτρέπει την ατέλειωτη αναμονή στα νοσοκομεία,  η μικρή Κούβα γίνεται ένα παράδειγμα Δημόσιας Υγείας που συγκινεί.

“Είναι θέμα προτεραιοτήτων για την Κούβα το θέμα της Υγείας. Θα στερηθούμε τα πάντα, δε θα στερήσουμε όμως από το λαό μας την Υγεία!” είπε η Αλέιδα.

Το εμβόλιο του covid, που το έκαναν στη συνέχεια όλοι οι Κουβανοί πέντε φορές και τους ήταν εύκολο να το κατασκευάσουν, γιατί στηρίχτηκε σε έρευνα που έκαναν πάνω στον καρκίνο, είχε ένα και μόνο εμπόδιο για να φτάσει στο λαό. Ποιο; Έλειπαν οι σύριγγες!! Τελικά βρέθηκαν χάρη στην αλληλεγγύη των λαών!

Να κατασκευάζεις το εμβόλιο και να σου στερούν τις σύριγγες!!

Αυτός είναι ο κόσμος της Κούβας κι αυτός ο δικός μας κόσμος. “Ανήκομεν εις την Δύσιν!” Γνωστό, αλλά με πόσο μεγάλο κόστος, αλλά και με ποια… “περηφάνια” για τους πολλούς!

ΥΓ. Απαντώντας στην ερώτηση, που τέθηκε, σε μια αποστροφή του λόγου της πρόσθεσε: “Είμαστε σε καλό δρόμο για την παρασκευή τεσσάρων εμβολίων για τον καρκίνο.” Ποιος προσπαθεί να τα παρασκευάσει; Μια πολιορκημένη χώρα…

far

……………………….

Οι φωτογραφίες στο κείμενο είναι από την παρουσίαση του λευκώματος της οικογένειάς της στη Βέροια, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Βέροια: Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε, παρουσίασε το οικογενειακό λεύκωμα, σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και συγκίνησης

 

…………………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας