Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Τοπικά

Νέο βιβλίο: Παρασκευή Κοτσάλου “Βεργόνα, της Βέροιας η γοργόνα” / σε μονοπάτια του μύθου και του παραμυθιού

Κυκλοφόρησε μόλις από τις  εκδόσεις “Παρέμβαση” το βιβλίο  της Παρασκευής Κοτσάλου “Βεργόνα, της Βέροιας η γοργόνα.

Έρχεται στο φως ένα  μικρό βιβλίο, που το χαρακτηρίζει η ιδιαιτερότητα, καθώς κινείται από τη μια σε χώρους συγγενείς, (μύθος – παραμύθι), που συναντιούνται, αλλά και ταυτόχρονα διαχωρίζονται, όταν ο μύθος και οι λέξεις υπόκεινται στην έρευνα και όχι πια στους νόμους του παραμυθιού.

Το βιβλίο, μικρό σε μέγεθος, και με το σχήμα και με το πολύχρωμοτο εξώφυλλό του, παραπέμπει σε παιδικό ανάγνωσμα, δημιουργώντας ανάλογα συναισθήματα, τα οποία, όμως, στην πορεία ανατρέπονται καθώς, όπως δηλώνει η ίδια η συγγραφέας του, “απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους”.

Φυσικά οι μικροί πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη ηλικία,( όχι τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου), για να προσλάβουν το υλικό που παρατίθεται, και οι μεγάλοι να έχουν το ενδιαφέρον να δουν ποια επιτέλους είναι εκείνη η επιβλητική και υποβλητική Μέδουσα, που το κεφάλι της κοσμεί την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βέροιας.

Απ’ αυτήν την άποψη το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι αναρωτιόμαστε, καθώς τη βλέπουμε να μας κοιτάζει αινιγματικά, ποια πραγματικά είναι.

Η Βούλα Κοτσάλου ξεκινά  μ’ αυτόν τον στόχο, να μας ενημερώσει, γιατί αυτό το κεφάλι έγινε πια ένα τοπόσημο, μαζί με τον “Τοίχο της Μνήμης”, που στολίζει την ωραιότερη περιοχή της πόλης, στην αυλή του Μουσείου της Βέροιας.

Κι αυτό γίνεται μέσα από έναν περίπατο που καταλήγει στο Μουσείο και στο… διάλογο με τη Μέδουσα, που την ονομάζει Βεργόνα.

Με πληροφορίες πάρα πολλές γύρω από τις γοργόνες και τους μύθους που τις συνοδεύουν, που αποδεικνύουν και μια επίπονη έρευνα ειδικά πάνω στις αρχαίες λέξεις με τις οποίες συνδέονται, η συγγραφέας, όταν αισθάνεται τους κινδύνους της υπερπληροφόρησης, στρέφεται στο παιγνιώδες και ανάλαφρο ύφος που ξεκουράζει, ανακατανέμοντας σκέψεις και συναισθήματα του αναγνώστη.

Σαφώς και ο καθένας μας αγνοεί τα περισσότερα απ’ όσα αναφέρονται στο βιβλίο για τη Μέδουσα της πόλης μας, από το πώς βρέθηκε, τι μπορεί να κρύβει, πώς συνδέεται με το Μουσείο της Βεργίνας και την ασπίδα του Μεγαλέξαντρου και πολλά άλλα.

Όσο για τους μικρούς της αναγνώστες, η συγγραφέας, που ασχολείται και με τη ζωγραφική, φρόντισε να διανθίσει το βιβλίο της με δικά της  μικρά έργα, συναφή με το θέμα, που ξεκουράζουν το μάτι.

Καλοτάξιδο, λοιπόν!

……………………

βιογραφικό

Η Βούλα Κοτσάλου ζει μόνιμα στη Βέροια. Έχει τελειώσει τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στο τριμηνιαίο περιοδικό της ΚΕΠΑ τα «Πολιτιστικά δρώμενα» όπως και σε τοπικές εφημερίδες («Λαός» και «Ημερήσια»), ενώ μέχρι σήμερα αρθρογραφεί για θέματα αποσυμβολισμού Ελληνικής μυθολογίας σε περιοδικό ιστορικών και αρχαιοελληνικών θεμάτων («Ιχώρ»). Εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί blog που ασχολείται με θέματα αποσυμβολισμού της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και συγκριτικής θρησκειολογίας. Ασχολείται με τη ζωγραφική, με διάφορα υλικά. Υπήρξε μαθήτρια του αείμνηστου ζωγράφου της Βέροιας Θωμά, ενώ έχει τελειώσει και την σχολή ζωγραφικής της ΑΒC. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την τέχνη του vitraux -τεχνική Tiffany, καθώς και την τέχνη του ψηφιδωτού. Έχει εκθέσει έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις της Νομαρχιακής Aυτοδιοίκησης N. Ημαθίας, πραγματοποιώντας την πρώτη της ατομική έκθεση το 2004.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας