Νάουσα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Νάουσα: Η ταινία «Οι θάλασσες του Ανδρέα» προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της ΒΕΤΛΑΝΣ

«Οι θάλασσες του Ανδρέα» είναι μία ταινία που έχει δημιουργηθεί από μαθητές της Κέρκυρας και προβλήθηκε δωρεάν το Σάββατο το βράδυ, 10 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα της ΒΕΤΛΑΝΣ στη Νάουσα.

Η ταινία είναι μία παραγωγή του Γυμνασίου “Ανδρέας Κάλβος” της Κέρκυρας σε συνεργασία με το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Προβάλλει τη ζωή και το έργο του ποιητή Ανδρέα Κάλβου.

Η ταινία αυτή είναι η πρώτη μαθητική ταινία διάρκειας 92 λεπτών, στην οποία  συμμετέχουν 62 μαθητές και καθηγητές και ανάμεσά τους και ο μαθητής, Βασίλης Φελαχίδης από τη Νάουσα, στο ρόλο του Ανδρέα Κάλβου. Τα γυρίσματα κράτησαν  ενάμιση χρόνο και έγιναν με πάρα πολύ μεγάλο αγώνα, με αγάπη και μεράκι από την καθηγήτρια Έλενα Κοσκινά, που είναι και σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας και η οποία παραβρέθηκε αυτοπροσώπως στην προβολή της ταινίας στη Νάουσα.

Ως μητέρα του πρωταγωνιστή, η κυρία Σμαράγδα Κύρογλου είπε χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά σήμερα τα έχει κερδίσει η εικόνα και θα μπορούσε ίσως κάθε σχολείο να ασχοληθεί με την δημιουργία τέτοιων έργων, έτσι, ώστε να μάθουν τα παιδιά πάρα πολλά πράγματα για την ιστορία ή για ιστορικά πρόσωπα του τόπου.

Η Σμαράγδα Κύρογλου με τον γιο της Βασίλη Φελαχίδη

Η αντιδήμαρχος κυρία Άννα Ασλανίδου, που επίσης παραβρέθηκε εκ μέρους του δημάρχου, έδωσε συγχαρητήρια στο μαθητή και απηύθυνε σύντομο και εγκάρδιο χαιρετισμό, λέγοντας ότι κάθε νέα μέθοδος διδασκαλίας μέσω εικόνας και ήχου, βιοανακαλυπτικά και διαθεματικά, εννοείται ότι ενισχύει τη μάθηση, την κάνει πιο παιγνιώδη και ανοίγει νέους δρόμους.

Η ταινία ακολουθεί πιστά τη ζωή του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Ανδρέα Κάλβου, με ιστορικές εικόνες από τις περιοχές που έζησε και χρονολογίες. Τα γυρίσματα βασίζονται σε ιστορική μελέτη του αντικειμένου,  με φορεσιέςτης εποχής και σε χώρους  που έχουν ιστορική σημασία.

Με δεδομένο το ότι είναι το πρώτο έργο μαθητών, η εικονοληψία ήταν εξαιρετικά καλή! Έχει πολλές αναφορές σε ποιήματα του Κάλβου και απεικονίζει και τα χειρόγραφα του ποιητή.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Μ’ αυτήν την συνεργασία των μαθητών του γυμνασίου «Ανδρέας Κάλβος» και φοιτητών του τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει μπει το λιθαράκι για το πώς μπορεί να χρησιμεύσει η τεχνολογία στην μάθηση και στην μετάδοση των γνώσεων και σε άλλους μαθητές. Η ταινία θα συμμετάσχει και σε μαθητικό διαγωνισμό!

Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

Η καθηγήτρια Έλενα Κοσκινά, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας με τον μαθητή Βασίλη Φελαχίδη και τη Ναουσαία ποιήτρια Ξανθή Χονδρού  – Χιλλ

banner-article

Ροη ειδήσεων