Γυναίκα

Πώς θα φτιάξετε Πρωτομαγιάτικα Στεφάνια

Τρόποι για να φτιάξετε εύκολα σκελετούς-βάσεις και η βήμα βήμα διαδικασία για να δημιουργήσετε όμορφα πρωτομαγιάτικα στεφάνια

Ίσως το μοναδικό ζωντανό ακόμη έθιμο από τη μέρα της Πρωτομαγιάς και μια ευκαιρία να κάνετε έναν περίπατο λίγο έξω από τη πόλη, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας το δικό σας στεφάνι όχι με λουλούδια του εμπορίου αλλά  με όσα αγριολούλουδα βρείτε.

.

Αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη αν είστε μια πρασινάδα και ελάχιστα λουλούδια είναι αρκετά. Το ότι θα το έχετε φτιάξει με τα χέρια σας, έστω κι αν είναι φτιαγμένο π.χ από …κλαδιά νεραντζιάς και μερικές μαργαρίτες  σίγουρα θα το κάνει ξεχωριστό.

Θα χρειαστείτε ευλύγιστα κλαδιά, από λυγαριά ή κληματόβεργες, ως βάση. Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε τέτοια κλαδιά χρησιμοποιείστε απλό σύρμα.
Λυγίστε τα κλαδιά ή το σύρμα σε κυκλικό σχήμα στο μέγεθος που θέλετε να έχει το στεφάνι και τυλίξτε δύο – τρεις φορές ακόμα, για να είναι περισσότερο σταθερό. Στερεώστε την ένωση του σύρματος ή της βέργας, δένοντας σφιχτά με λίγο σπάγγο ή κολλητική ταινία.

Με ξερό χόρτο, φυσική πρασινάδα ή και σκοινί μπορείτε να αυξήσετε τον όγκο του κύκλου, ώστε το στεφάνι σας να είναι πιο “πλούσιο” αν τα λουλούδια που θα χρησιμοποιήσετε  είναι μικρά ή δεν έχουν αρκετό φύλλωμα.

.

Mια επίσης πρακτική ιδέα για να σχηματίσετε τον σκελετό του στεφανιού, είναι να χρησιμοποιήσετε δυο  απλές μεταλλικές κρεμάστρες ρούχων που θα τις ανοίξετε για να τους  δώσετε κυκλικό σχήμα και στη συνέχεια θα τις ενώσετε με λεπτό σύρμα, σκοινί ή και τυλίγοντας με αυτοκόλλητη χαρτοταινία.

Με σκοινί ή πρασινάδα, θα δώσετε σ΄αυτού του τύπου τον σκελετό το απαιτούμενο πάχος, τυλίγοντας-δένοντας τα πάνω στον σκελετό, πριν αρχίσετε να τοποθετείτε τα λουλούδια.

.
Δέστε τα λουλούδια από το κοτσάνι τους με λεπτό σπάγγο, χοντρή κλωστή ή σύρμα πάνω στο στεφάνι, πότε το ένα πίσω από το άλλο και πότε το ένα δίπλα στο άλλο, επικαλύπτοντας κάθε φορά τα κοτσάνια των προηγούμενων λουδουδιών και τον σκελετό του στεφανιού και  αυξάνοντας τον όγκο του μέχρι όσο εσείς θέλετε.

Φτιάξτε θηλιά μ΄ ένα σκοινάκι στο κέντρο του στεφανιού και κρεμάστε το.

Για τους “προνοητικούς”, μια πολύ εξυπηρετική πρόταση είναι να δημιουργήσετε ένα γερό σκελετό από λυγαριά ή οποιοδήποτε άλλο εύκαμπτο ξύλο, που δεν θα τον πετάξετε όταν μαραθούν τα λουλούδια σας, αλλά θα τον φυλάξετε για το στεφάνι της επόμενης χρονιάς.

.

Ως σκελετό κάθε είδους στεφανιού από λουλούδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια έτοιμη βάση από λυγαριά ή ψάθινη  που θα βρείτε σε πολύ καλές τιμές σε καταστήματα με είδη για κατασκευές, ειδών σπιτιού, μεγάλα ανθοπωλεία κλπ. και τον οποίο φυσικά επίσης δεν θα πετάξετε όταν μαραθούν τα λουλούδια αλλά θα τον έχετε μόνιμα για τέτοιου είδους κατασκευές.

Δείτε και εδώ ιδέες-τρόπους για να δημιουργήσετε σκελετούς-βάσεις για διακοσμητικά στεφάνια διαφόρων τύπων από …εναλλακτικά οικονομικά υλικά.

Ο τελικός όγκος του στεφανιού, αν θα αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από πρασινάδα ή λουλούδια, αν θα επικαλύψετε πλήρως τον σκελετό, οι αποχρώσεις κλπ. είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και γούστου και οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι …άπειροι.

.

Ευλύγιστα φρέσκα κλαδιά δέντρων όπως π.χ ελιάς, νερατζιάς, πικροδάφνης  αλλά και είδη όπως π.χ κισσός, δεντρολίβανο, μαργαρίτες με μακριά κοτσάνια κλπ είναι κατάλληλα για να σχηματίσετε ταυτόχρονα τον σκελετό ενός στεφανιού και το …πράσινο μέρος του.
Αν τα δέσετε μεταξύ τους ανά σημεία και τελικώς σε κυκλικό σχήμα το μόνο που επιπλέον θα χρειαστεί να προσθέσετε μερικά λουλούδια πάνω στον …καταπράσινο φυσικό σκελετό του στεφανιού.

Επίσης, αν σας εξυπηρετεί καλύτερα, με λεπτό σύρμα, φυσική πρασινάδα και κάθε είδους λουλούδια, μπορείτε να φτιάξετε μια …γιρλάντα στην οποία θα δώσετε όσο τελικό όγκο εσείς επιθυμείτε και τελικώς αφού θα αποκτήσει την όψη που θέλετε θα της δώσετε κυκλικό σχήμα στεφανιού δένοντας-ενώνοντας τις δύο άκρες.

.

Ένας ακόμη τύπος στεφανιού είναι αυτός για τον οποίο θα χρειαστείτε ένα ειδικό σφουγγάρι ανθοδετικής στο ανάλογο σχήμα, που θα βρείτε σε μεγάλα ανθοπωλεία.
Αφού το βρέξετε καλά με νερό θα χρειαστεί απλώς να “καρφώσετε” πάνω του λουλούδια και πρασινάδες σε όποιο σχηματισμό προτιμάτε.
Κάποιοι τύποι τέτοιων σφουγγαριών διαθέτουν και ενσωματωμένη βάση στην οποία τοποθετείτε νερό και το σφουγγάρι μένει μόνιμα υγρό.

Στα στεφάνια αυτού του τύπου τα λουλούδια ασφαλώς διατηρούνται “ζωντανά” για μερικές παραπάνω ημέρες, σε σχέση με ένα κλασσικό στεφάνι και είναι καταλληλότερα είτε για να τα προσφέρετε ως δώρα είτε για επιτραπέζιες διακοσμήσεις με στεφάνια λουλουδιών.
Με την ίδια διαδικασία μπορείτε φυσικά να φτιάξετε στεφάνια χρησιμοποιώντας ως σκελετό απλό φελιζόλ που απλώς τα λουλούδια τους θα διατηρηθούν όσο και σε ένα στεφάνι φτιαγμένο από τον κλασσικό ξύλινο σκελετό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας