Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε στη Βέροια “Ο θυρωρός των ημερών” της Ευτυχίας – Αλεξάνδρας Λουκίδου / Ποιήματα υπαρξιακής αναζήτησης

Στο Φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας παρουσιάστηκε η 9η ποιητική συλλογή  της Ευτυχίας – Αλεξάνδρας Λουκίδου “Ο θυρωρός των ημερών”, εκδόσεις Κέδρος, από την Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Ημαθίας και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο.

Για το βιβλίο μίλησαν: ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος, ο Κώστας Κουτρουμπάκης, συγγραφέας- μουσικός και η Δέσποινα Γκαρανάτσιου, φιλόλογος Δρ. Παιδαγωγικής Παν/μίου Δ. Μακεδονίας.

Ποιήματά της διάβασε η συγγραφέας και την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Κώστας Κουτρουμπάκης με την κιθάρα του.

Από τη μεριά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προλόγισε η Βούλα Κοτσάλου, δίνοντας και το βιογραφικό της ποιήτριας.

Ο Παντελής Τσαλουχίδης  έχοντας παρακολουθήσει την μέχρι τώρα πορεία της ποιήτριας, διαβάζοντας όλες τις συλλογές της, είχε μια συνολική άποψη για το έργο της, που τον οδήγησε, όπως είπε, να προσεγγίσει πληρέστερα και την τελευταία της συλλογή.

Εστιάζοντας στον τίτλο της συλλογής, αποσυμβόλισε τη φιγούρα του θυρωρού,  φιγούρα εξουσίας που ασκείται πάνω μας  συνήθως με τη μορφή του θανάτου. Φθορά, διαψεύσεις, ήττες, θεατρικότητα έντονη, αλλά και τοπιογραφία αποτελούν πυρήνες της τελευταίας συλλογής της.

“Η ποίησή της επιχειρεί να επαναφέρει όχι τα ίδια τα πράγματα ή τα αισθήματα, αλλά τη θερμότητά τους, το θερμικό αποτύπωμά τους, που ασυνείδητα κρατάμε μέσα μας… ” κατέληξε ο Παντελής Τσαλουχίδης.

Η Δέσποινα Γκαρανάτσιου μίλησε για  τον αποφθεγματικό λόγο της ποιήτριας, για τα φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει, για τη ζητούμενη ευτυχία, για την παιδική αθωότητα που εξαγνίζει.

Στο δεύτερο μέρος της συλλογής της για την κριτική της ματιά πάνω στην ποίηση και για το πόσο απαραίτητη είναι η ποίηση σε μια εποχή τόσο αντιποιητική.

Ο Κώστας Κουτρουμπάκης χαρακτήρισε το βιβλίο πολυεπίπεδο, πολυδιάστατο και πολυπρισματικό, επικεντρώνοντας στις αντιθέσεις φως – σκοτάδι, ζωή – θάνατος, που αποτελούν τον συνδετικό ιστό του βιβλίου.

Γλώσσα λεπτοδουλεμένη, ακριβή και θαρραλέα χαρακτήρισε τη γλώσσα της, γλώσσα υψηλής τεχνικής.

Η ποιήτρια διάβαζε εμβόλιμα στις τρεις εισηγήσεις ποιήματα που φώτιζαν καλύτερα τις τρεις οπτικές των παρουσιαστών του βιβλίου της, για να κλείσει η βραδιά με τον Κώστα Κουτρουμπάκη και την ηλεκτρική του κιθάρα που έπιασε την ατμόσφαιρα της συλλογής.

……………………

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας