Αλεξάνδρεια Βέροια Νάουσα Ρεπορτάζ Τοπικά

Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας / “Αδέσποτα ζώα: Αλήθειες και μύθοι” | Βέροια, αναλυτικό ρεπορτάζ από την Ειρήνη Δασκιωτάκη

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας οργάνωσε εκδήλωση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας στις 23/1 του 2023 με θέμα “Αδέσποτα ζώα: Αλήθειες και μύθοι”
Την εκδήλωση την οποία συντόνισε η  κυρία Αθηνά Πούλιου, άνοιξε η κυρία Καλπάκη Αιμιλία, πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας και μέλος της πενταμελούς επιτροπής του δήμου
Βέροιας για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Όσο η νομοθεσία παλινδρομεί, είπε η κ. Καλπάκη, τόσο οι αρμόδιοι φορείς και ο δήμος δυσλειτουργούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να πράξουν τα αναγκαία για αυτό λύσεις δεν θα βρεθούν, αν οι δράσεις αυτές δεν υποστηριχθούν από τους πολίτες.

Για αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί φιλοζωική παιδεία για την οποία θα διανύσουμε πολύ χρόνο.

Αφού αναφέρθηκε στην τριαντακονταετή δράση του συλλόγου, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της θητείας επισκέφτηκαν πολλές φορές  το κυνοκομείο, τον Δήμο, την αστυνομία τον Εισαγγελέα.
Βρεθήκαμε, είπε, στη θέση του κατηγορουμένου αλλά και του μηνυτή.

Αναφέρθηκε στους πολίτες που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια,  χωρίς να περιμένουν τίποτα βοηθούν και περιθάλπουν ζώα!

Στη συνέχεια παρουσίασε τα μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου Βέροιας και αναφέρθηκε στη νομική υποστήριξη, εδώ και 20 χρόνια, από τον  κ. Λάζαρο  Κομπουλίδη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Νάουσας, κ. Νικόλαος Καρανικόλας  που με αμεσότητα, κάνοντας μάλιστα και αυτοκριτική, αναφέρθηκε στο πόσο  σημαντική δουλειά γίνεται από τους φιλόζωους  της Νάουσας και ιδιαίτερα στην προσπάθεια
δύο εθελοντριών που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στην κυρία Βούλα Τζεβελέκου και στην κυρία Ηλέκτρα Παγκαλίδου η οποία βραβεύτηκε και στη συνέχεια για το έργο της.

Ιδιαίτερα, τόνισε, στην περίοδο των απαγορεύσεων εξαιτίας του Κόβιντ, που οι συνθήκες ήταν πολύ σκληρές, η βοήθεια που προσέφεραν ήταν καταλυτική.
Οι ζωόφιλοι της Νάουσας πρότειναν  να βάλουμε ταΐστρες, όπως και έγινε, δημιουργήσαμε με τη βοήθεια τους  μία ιστοσελίδα υιοθεσιών, σημαντικό κομμάτι υιοθεσίες τόνισε, αλλά αναφέρθηκε ως δήμαρχος και σε αληθινά γεγονότα που αποδεικνύουν , το επίπεδο που έχουν οι άνθρωποι και τη στάση απέναντι σε αυτά…

Επισήμανε ότι πολλές φορές οι καταγγελίες δεν έχουν υπόσταση πραγματική.

Και καμιά φορά προκαλούνται επίτηδες επεισόδια όπως αυτό που ανέφερε:

Γέννησε στο πάρκο μία σκυλίτσα, πήγε ένας πολίτης και έβαλε χέρι εκεί σε ένα σκυλάκι και όπως ήταν φυσικό η μαμά τον δάγκωσε, πήγε στο Τμήμα έκανε καταγγελία και ήρθε  στον δήμαρχο και μου είπε: «Εγώ θα στα πάρω δήμαρχε τα τρία χιλιάρικα !»

Αντιλαμβανόμαστε ότι το έκανε επίτηδες.

Από τη στιγμή που η νομοθεσία είναι τρύπια και δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, αυτά θα συμβαίνουν.
Συνέχισε λέγοντας ότι στον Άγιο Νικόλαο έχει στηθεί ένας προσωρινός χώρος φύλαξης αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τους φιλόζωους της Νάουσας, τονίζοντας ότι το βάρος της δουλειάς το έχουν οι φιλόζωοι και ότι αυτοί απλά υποβοηθούν προσφέροντας διάφορα υλικά, για την περίφραξη κλπ.

Αποφάσισε όμως ο δήμος, να δημιουργήσει ένα πιστοποιημένο Καταφύγιο ζώων.
Οι προσπάθειες αυτές ευοδώθηκαν, είναι είδηση είπε αυτό, πριν από λίγες μέρες και το κυνοκομείο θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο.
Ευελπιστούν ότι κάτι θετικό θα γίνει από τα χρήματα των 350.000 που πήρανε από τον Φιλόδημο.
Οι μελέτες ήταν δωρεά φίλων μηχανικών της πόλης.

Θα γίνει,  συνέχισε ο κ. Καρανικόλας, στην Ειρηνούπολη, δυστυχώς είναι λίγο μακριά, γιατί η πρώτη λύση για τον Κοπανό απορρίφθηκε λόγω του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται κοντά.

Είναι αισιόδοξο το γεγονός που ο δήμαρχος Νάουσας ανέδειξε το έργο των φιλοζωικών σωματείων  της πόλης του, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα θα έπρεπε κανονικά να δίνονται στα φιλοζωικά σωματεία και δευτερευόντως, οι δήμοι να να συμπαρίστανται στο έργο τους, γιατί οι φιλόζωοι έχουν το κύριο βάρος.

Με εντυπωσίασε η παρατήρηση που έκανε για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα κάποιοι δημοσιογράφοι αναφερόμενος βέβαια στην πόλη του.

Ότι όταν διαρκώς στα Μέσα γράφουν, χαμός με τα αδέσποτα και χαμός με τα αδέσποτα, αυτή η επωδός δεν βοηθάει και ο τύπος έχει ένα ρόλο καταλυτικό στην κοινωνία γενικά…
Τελείωσε με κάτι ανατρεπτικό, λέγοντας ότι 50 χρόνια που ζει σε αυτόν τον πλανήτη δεν τον έχει δαγκώσει σκυλί.

Στη συνέχεια του λόγο πήρε ο νέος Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Παιδείας και Αθλητισμού Νάουσας κ. Βασίλης Τζουβάρας.

Ο κύριος Τζουβάρας αφού εξήρε και αυτός το έργο της κυρίας Τζεβελέκου, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που έχει αυτός ο μικρός Δήμος που είναι και απλωμένος, όπως είπε…
Κυρίως οικονομικές, γιατί δεν είναι μικρό το ποσό το οποίο ξοδεύεται αυτή τη στιγμή για τα αδέσποτα και για τη διαχείριση τους.

Υπολόγισε ότι γύρω στα 5 χιλιάρικα το μήνα χρειάζονται για τροφές περίθαλψη και λοιπά.

Ετοιμάζουν ένα γραφείο αδέσποτων, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, με το κατάλληλο προσωπικό και ευελπιστούν ότι με συνεργασία αγαστή και με τους φιλόζωους  θα προχωρούν σε δράσεις ουσιαστικές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι με την πίεση της κυρίας Τζεβελέκου και της κυρίας Μίγγα, η αστυνομία δραστηριοποιήθηκε όσον αφορά κάποιες καταγγελίες που γίνανε για εγκατάλειψη και κακοποίηση ζώων.

Αναφέρθηκε σε μία περίπτωση εγκατάλειψης Ροντβάιλερ που ο δήμος έπραξε το καθήκον του εφαρμόζοντας τον νόμο, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να πληρώσει πρόστιμο 6.000 ευρώ…

Επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος δίκαια, αμερόληπτα και με αποτελεσματικότητα.

Κατόπιν μίλησε η γραμματέας του συλλόγου, κυρία Δέσποινα Παπαγιαννούλη, με τρόπο που διέγειρε το συναίσθημα, πράγμα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για αυτήν την εποχή που ζούμε, όπου ηθικές αξίες και υγιή συναισθήματα έχουν πληγεί.

Διάβασε αποσπάσματα από το Χρονικό Ενός Φιλόζωου, κείμενο συναισθηματικό και αληθινό.

«Είμαστε εθελοντές διασώστες…

Φροντίζουμε ζώα που κουβαλούν βαριές ασήκωτες ιστορίες, τα αγκαλιάζουμε, τα χαϊδεύουμε τα φροντίζουμε. Συναρμολογούμε τα κομμάτια τους σαν μικρά παζλ , ένα – ένα!

Ζώα αδικημένα που βλέπουν το βλέμμα μας και το χάδι μας σαν μάνα εξ ουρανού.

Κλέβουμε χρόνο, χρήμα και ενέργεια από την προσωπική μας ζωή, από τις οικογένειές μας και από τις δουλειές μας.

Μας γνωρίζετε είμαστε αυτοί που έχουμε τα πιο βρώμικα αυτοκίνητα τα πιο μεγάλα χρέη στους κτηνιάτρους.

Τα σπίτια μας γίνονται συχνά μικρά καταφύγια

Στόχος μας είναι πάνω από όλα πάντα υιοθεσίες

Δεν τους αξίζει ο δρόμος ,το κλουβί .
Δεν τους αξίζει να γίνουν πιόνια πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Καταλήγουν συχνά στην καρμανιόλα των δρόμων.

Μετακινούνται διαρκώς, άλλα φοβικά, άλλα άρρωστα, αστείρωτα και πεινασμένα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η παντελής έλλειψη παρουσίας του δήμου και στις 26 κοινότητες δεν συνηγορεί στη βελτίωση των συνθηκών.

Επίσης το κυνοκομείο δεν είναι ιδανικός τόπος, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, καθώς δεν υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος, και η  έλλειψη κυνοκόμων είναι ουσιαστική.

Βέβαια, περιοδικά, φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία  με τον Δήμο Βέροιας, φέρνουν μία ομάδα Γερμανών κτηνιάτρων που βοηθούν σε αυτό το κομμάτι, με στειρώσεις κυρίως, αλλά το σημαντικότερο είναι… εμείς, πώς θα προχωρήσουμε!

Το κυνοκομείο είναι φτιαγμένο για  17 ζώα και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από εκατό.
Κάποια μένουν μόνιμα εκεί, κάποια υιοθετούνται στη Γερμανία και  στην Ελλάδα κι άλλα επανεντάσσονται στο χώρο από τον οποίο περισυλλέχθηκαν, αφού προηγηθεί η διαχείριση τους.
Δε θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την προσπάθεια της υπεύθυνου του καταφυγίου κ. Ειρήνης Καμπούρογλου, που ακούει και συνεργάζεται… Οψόμεθα!

 

Το γαϊτανάκι της αγάπης και της αφοσίωσης χρειάζονται τα αδέσποτα. Αυτά αγαπάνε με μία αγάπη στα όρια της θυσίας.

Η αναπαραγωγή όμως είναι πολύ  μεγάλη.
Πολλά πεθαίνουν αβοήθητα.

Γεννιούνται κουτάβια και κάποια πεθαίνουν σε λίγες μέρες, άλλα τα σκοτώνουν κάποιοι καλοί άνθρωποι και όσα επιζήσουν έχουν τρία χρόνια κατά μέσο όρο ζωής.

Παίζεται συνέχεια μία τραγωδία γύρω μας, δίπλα στα σπίτια μας… Ο νόμος 4830/ 21 επιβάλλει σκληρές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα.

Κανένας όμως δεν πιάστηκε και κανείς δεν βλέπει τι συμβαίνει, δεν τολμά να μιλήσει και να σπάσει τη βαριά συνενοχή.

Ουδέποτε τολμά να καταδείξει αυτό το γαϊτανάκι του θανάτου

Οφείλουμε όλοι ,όλα τα φιλοζωικά να πιέσουμε για την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται κατά το δοκούν…

Ο Ευάγγελος Παλαιοδήμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων, πήρε τον λόγο στη συνέχεια διαδικτυακά και αναφέρθηκε στη νομοθεσία της Ελλάδας που σχετίζεται με τη διαχείριση ζώων συντροφιάς και την προστασία τους, επισημαίνοντας πως έχουμε  κάνει  κάποια βήματα και για άλλα μπορούμε να είμαστε περήφανοι, αλλά σε άλλα υστερούμε.

Έχουμε θεσπίσει, συνέχισε, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης κεντρική βάση δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς προσβάσιμη σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Έχουμε ένα αυστηρό σύστημα ποινικών κυρώσεων για αδικήματα σε βάρος των ζώων και το πιο σημαντικό σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είπε, ότι έχουμε καταργήσει τους θανάτους ζώων ως μέτρο μείωσης του πληθυσμού τους.

Όλα αυτά συνέχισε έγιναν μετά από πολλούς και δύσκολους αγώνες.

Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα μέχρι το 2001 υπήρχε το βάρβαρο μέσο της θανάτωσης των εγκαταλελειμμένων ζώων.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς  δεν γεννιούνται αδέσποτα, αλλά έχουν αποκτηθεί από ιδιοκτήτες, γέννησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν… εγκαταλείφθηκαν

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για όλα…

Για τη μη εφαρμογή του νομοθετικού αυτού πλαισίου που θεωρεί ότι είναι ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, φταίει ένα μίγμα αδιαφορίας από τα αρμόδια όργανα και τα ποικίλα συμφέροντα.

Δεν συμφωνεί με τον καινούριο νόμο 4839/21στο κομμάτι που οι αρμοδιότητες δόθηκαν σε ένα υπουργείο που δεν έχει ούτε την εξειδίκευση ούτε την θέληση και τα μέσα για να ασχοληθεί με το θέμα των αδέσποτων και εννοεί το Υπουργείο Εργασίας, αλλά έχει και τις ενστάσεις του για τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών καταφυγίων.

Επισήμανε και αυτός όπως όλοι οι ομιλητές ότι η παιδεία είναι αυτή που αργά και σταθερά θα εξαλείψει όλα αυτά τα φαινόμενα της άγνοιας και της απαράδεκτης στάσης των πολιτών εις βάρος των ζώων.

Ο  Λάζαρος Κομπουλίδης μίλησε  για κάποιους από τους μύθους που επικρατούν και ιδιαίτερα εμφανίζονται στις προεκλογικές περιόδους.

Πρώτος Μύθος:
Οι φιλόζωοι είναι κάτι κυρίες γραφικές που δεν έχουν παιδιά και δεν έχουν τι άλλο να κάνουν!

Οι φιλόζωοι έχουν οικογένειες, επαγγέλματα, είναι γιατροί, δικηγόροι, εργάτες, δάσκαλοι, καθηγητές…
Ένα μεγάλο πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τους άπορους και με τους άστεγους και με τους πρόσφυγες και με το περιβάλλον, αλλά…  να… όποιος θέλει να χτυπήσει τα αδέσποτα, χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εκφράσεις.

Ίσως επηρεάζονται από κάποιους που υπερβάλλουν στον τομέα αυτό, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι υπερβάλλουν για να λύσουν ένα πρόβλημα που αφορά όλους.

Μύθος 2ος
Αν δεν υπήρχαν οι φιλόζωοι για να ταΐζουν τα ζώα δεν θα υπήρχαν αδέσποτα.

Ένα ζευγάρι σκύλων γνωρίζετε πόσους απογόνους μπορεί να έχει σε έξι χρόνια;

67.000 απογόνους!

Άρα ο μύθος καταρρίπτεται.
Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

 

Οι φιλόζωοι μαζί με όποιες δομές υπάρχουν συχνά κάνουν στειρώσεις σε αδέσποτα.

Και επίσης γίνονται πολλές στειρώσεις από ιδιώτες φιλόζωους οι οποίοι αναλαμβάνουν τα έξοδα των στειρώσεων αυτών.

1.000.000 έως 3.000.000 είναι ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα.

Αν δεν υπάρξουν στειρώσεις, για αυτό οι φιλόζωοι είναι μέρος της λύσης προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός.

Άλλος Μύθος… τα σκυλιά ιδιοκτησίας!

Συνήθως αυτός απορρίπτεται γιατί βρίσκουμε κάτι κυνηγόσκυλα, τσομπανόσκυλα καθαρόαιμα να κυκλοφορούνε στην πόλη και στα περίχωρα.

Άνθρωποι με άγνοια και έλλειψη παιδείας φροντίζουν και τα εγκαταλείπουν.

Οι πιο ασυνείδητοι θα τα βάλουν σε ένα σκουπιδοτενεκέ για να γίνουν πολτός οι λίγο πιο ευαίσθητοι θα τα αφήσουν σε καμία ακροποταμιά και έχει ο Θεός.

Απαιτείται έλεγχος αν γίνονται στειρώσεις και σήμανση όχι μόνο στα αδέσποτα, αλλά και στα δεσποζόμενα ζώα.

Άλλος μύθος… τα pet shop

Ένα ζωάκι γύρω στα 20 και 30 ευρώ για το παιδί τους τα Χριστούγεννα, και το Πάσχα βρίσκεται στο δρόμο συχνά και μετά βέβαια αρχίζουν οι περισυλλογές

Ο κύριος Κομπουλίδης συνέχισε και με τον άλλο μύθο που επικρατεί, ότι αν στείλουμε τα αδέσποτα σε ερημικά μέρη και χωριά, τότε θα απαλλαχτούμε από αυτά.
Δεν είναι όμως έτσι, γιατί τα αδέσποτα δεν είναι αρκούδες, όπως επισήμανε, είναι ζώα συντροφιάς τα οποία αγριεύουν και ο άνθρωπος θα αγρίευε αν έμενε μόνος του στο βουνό για μήνες και όταν επιστρέφουν, γιατί θα επιστρέψουν ξανά στην πόλη κάποια που θα επιζήσουν, είναι επιθετικά και τότε αρχίζει ο φαύλος κύκλος.

Στο τέλος αναφέρθηκε στο μύθο της λύσσας.
Βγάζουν, είπε , στις εφημερίδες ένα σκυλί άγριο να του πέφτουν τα σάλια και μιλούν για την ασθένεια της λύσσας.

Εδώ και 10 χρόνια με βάση τα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχει ούτε ως κρούσμα στην Ελλάδα.

Κατέρριψε έναν ακόμη μύθο λέγοντας πως τα σκυλιά δεν είναι μόνο για την αυλή, αλλά και για τα διαμερίσματα γιατί και αυτός τελευταία απέκτησε κατοικίδιό που του άλλαξε τη ζωή, αφού κάθε φορά που τον υποδέχεται εξαφανίζεται το στρες που κουβαλάει.

Επισήμανε βέβαια ότι τα σκυλιά δεν τα δένουμε στα μπαλκόνια πράγμα  που είναι παράνομο, αλλά τα κάνουμε μέλη της οικογένειάς μας…

Στο τέλος μίλησε η υπεύθυνη του καταφυγίου Βέροιας κ. Ειρήνη Καμπούρογλου.

Είπε ότι αυτή τη στιγμή στον Δήμο Βέροιας περνάμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο για το καταφύγιο των αδέσποτων για αυτό και δεν είναι δυνατόν να είναι εδώ ο δήμαρχος…

Στη συνέχεια μίλησε για τον καινούργιο νόμο και για τον παλιό νόμο, ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια ιδιαίτερη σύγκριση επειδή στο κυνοκομείο βρίσκεται από τον Μάιο του 2021 και γνωρίζει το νέο νομοθετικό Πλαίσιο που θεωρεί ότι είναι αρκετά καλό.

Μίλησε για τις ελλείψεις του κυνοκομείου που πραγματικά δυσχεραίνουν το έργο, επειδή με το μνημονιακό νόμο πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν και το προσωπικό έχει μειωθεί.

Αναφέρθηκε και στην πρόσληψη κτηνιάτρου.

Ένα από τα προβλήματα είπε η κυρία Καμπούρογλου είναι ότι δεν μένουν για πολύν καιρό κτηνίατροι στο κυνοκομείο.

Ο τελευταίος μόνιμος κτηνίατρος πήρε μετάθεση για να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του, αλλά πρόσθεσε ότι περιμένουμε εναγωνίως νέο κτηνίατρο.
Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να συνεργαστούμε με συμβασιούχους κτηνιάτρους και στο κενό,  συνεργαζόμαστε και με εθελοντές ιδιώτες κτηνιάτρους…

Μέσα στο 2023 έχουμε νέα αδειοδότηση για το καταφύγιό μας και δουλεύουμε και με γάτες.
Οι γάτες όμως μένουν εκεί για ένα εικοσιτετράωρο και μετά αναζητούνται χώροι φιλοξενίας.

ίσως με τον Φιλόδημο κάνουμε κάτι και με τις γάτες.
Προς στιγμήν στειρώνονται, επεμβαίνουμε στις περιπτώσεις που έχουν τραυματιστεί ή έχουν κακοποιηθεί και στη συνέχεια ζητούμε να φιλοξενηθούν, ή να υιοθετηθούν… Αλλιώς επιστρέφονται στο χώρο περισυλλογής.

Αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε 600.000 , 400.000 από Φιλόδημο και 200.000 και κάτι από τον Δήμο, ιδίοις πόροι, για τη δημιουργία 32 νέων θέσεων, με συνολικό αριθμό 49 κλωβών.

Δαπανήσαμε  40.000 ευρώ για τροφές, άλλα τόσα για φάρμακα, 10.000 ευρώ για ιδιώτες κτηνιάτρους και 10.000 για αγορά κινητών κλωβών , ώστε να διευκολύνεται το έργο των στειρώσεων

Θέλω να πω, συνέχισε η κ. Καμπούρογλου, ότι δεν θέλω να βρίσκονται τα ζώα στους δρόμους… Εγώ επισήμανε, εγώ ως Ειρήνη, δε θέλω να βρίσκονται έξω, γιατί αυτό που ζω συχνά είναι θλιβερό.

Όπως πρόσφατα, που αφήσαμε ένα σκυλί από το κυνοκομείο στο χωριό από το οποίο το περισυλλέξαμε για διαχείριση και σε λίγο καιρό μου το φέρανε νεκρό από φόλα.

Μας παίρνουν τηλέφωνο συχνά για να παρέμβουμε γιατί τους ενοχλεί το γαύγισμα των σκύλων!

Κάνουμε διαρκώς προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Τελευταία πέφτουνε και πρόστιμα σε συνεργασία με την αστυνομία σε πολίτες που παραβαίνουν το νόμο.

Τελειώνοντας επισήμανε ότι μόνο με παιδεία, παιδεία και πάλι παιδεία, μπορεί να αλλάξει κάτι στο μέλλον. Ανέφερε μάλιστα πραγματικά γεγονότα κακοποίησης ζώων από παιδιά στο χωριό της, τα οποία μάλιστα επικροτούσαν οι γονείς τους.

Μίλησε και η κυρία Τζεβελέκου Βούλα από το φιλοζωικό σωματείο Νάουσας.

Η κυρία Τζεβελέκου ξεκίνησε ως εξής:
Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από πολίτη της πόλης μου ο οποίος είπε:
Μπορείτε να έρθετε να πάρετε έναν σκύλο και όταν ρωτήθηκε γιατί απάντησε ότι ακουμπάει στον τοίχο μου και τον λερώνει.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι γι’ αυτήν υπάρχει ο ιδιοκτήτης ζώου και ο κηδεμόνας.

Έχω κάνει, τόνισε, αυτήν την κατηγοριοποίηση.

Για μένα ιδιοκτήτης είναι αυτός που έχει το ζώο του δεμένο, αδιαφορεί για αυτό, δεν το βγάζει βόλτα, δεν το χαϊδεύει, δεν έχει στην ουσία καμία ουσιαστική επικοινωνία μαζί του.

Κηδεμόνας είναι αυτός που κάνει όλα τα άλλα και είναι υπεύθυνος για όλα τα άλλα που πραγματικά έχουν σχέση με την ευζωΐα του.

Απευθυνόμενη στους φιλόζωους τόνισε

Πιέστε, πιέστε, πιέστε !

Πιέστε, είπε, για να επιτύχετε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, να ξέρετε και από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τόσα πολλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα.

Πιέστε κι ας ενοχληθούν… κατά βάθος αντέχουν στην πίεση, κατά βάθος ξέρουν ότι έχετε δίκιο.

Είπε ότι ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια από μία χαοτική κατάσταση και κατάφεραν σήμερα να διαχειρίζονται στη Νάουσα ένα μεγάλο αριθμό αδέσποτων, 200 περίπου.
Επίσης τόνισε ότι μόνον από τα σχολεία μπορεί να ξεκινήσει η αλλαγή της στάσης απέναντι τους.

Να συνεργαστούν οι φιλόζωοι με τους εκπαιδευτικούς και μέσα από δράσεις να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά.

Για μια δράση που ετοιμάζουν μας παρουσίασε δύο αφίσες η μία για τους σκύλους και η άλλη για τις γάτες

Αφίσες που με δύο σειρές περνάνε το καταλυτικό μήνυμα.

Τις αφίσες φιλοτέχνησε η σκιτσογράφος της πόλης Εύη Θεοδωροπούλου.

Εμείς είπε, τελειώνοντας οι άνθρωποι, είμαστε αυτοί που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να σεβαστούμε τον υπόλοιπο πληθυσμό του πλανήτη

Αυτός ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι τα ζώα…

Συνοδοιπόροι θα πω εγώ από την πρωτόγονη ακόμη εποχή του ανθρώπου!

Η εκδήλωση έκλεισε με βραβεία που δόθηκαν

Στην κ. Ηλέκτρα Παγκαλιδου από τη Νάουσα

Στον κ. Νικολόπουλο Κώστα από τη Βέροια

Στην κ. Σταυρούλα Δέζρη από την Αλεξάνδρεια

Συμμετείχε σε αυτήν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση η ηθοποιός κ.Ελισάβετ Πιπερίδου η οποία διάβασε ποιήματα και κείμενα

Ελλήνων λογοτεχνών που αφορούν τα ζώα

με τρόπο διεισδυτικό και ευαίσθητο όπως του Ν. Καββαδία και του Παύλου Νιρβάνα.

Με το πέρας της εκδήλωσης όσοι επιθυμούσαν υπέγραψαν σε ένα κείμενο του Φιλοζωικού Ομίλου, στήριξης για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Ει. Δα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ