Μουσική Πολιτισμός

KKE – Συναυλία για τον Σταύρο Ξαρχάκο που έγραψε ιστορία / το αδιαχώρητο στο Ειρήνης και Φιλίας

Εμείς που μείναμε
θα βγούμε μια βραδιά
στην ερημιά
να σπείρουμε χορτάρι
και πριν για πάντα
η νύχτα να μας πάρει
θα κάνουμε τη γη προσκυνητάρι
και κούνια για τ’ αγέννητα παιδιά.

Νίκος Γκάτσος
————————————————–

Το αδιαχώρητο στο ΣΕΦ που γέμισε με κόσμο ακόμα και πίσω από την εξέδρα

«Καθόμαστε όπου  βρούμε. Η προσέλευση του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Παλεύουμε μαζί με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής γιατί δεν σωπαίνει μέσα μας “η ομορφιά του κόσμου”». Αυτά τα λόγια «υποδέχονταν» τους χιλιάδες που κατέφθαναν στο ΣΕΦ για τη μεγάλη συναυλία –  αφιέρωμα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Σταυρό Ξαρχάκο.

Και πράγματι το ΣΕΦ γέμισε με όλους όσοι παλεύουν για να ανοίξουν «στο φως το παράθυρο», για να τιμήσουμε και και να χειροκροτήσουμε ξανά και ξανά τον εμβληματικό δημιουργό, που με το έργο του συναντήθηκε με τη ζωή του λαού και εξύψωσε το πνεύμα του.

Κατάμεστο το στάδιο από τη μία άκρη μέχρι την άλλη

Ήταν χιλιάδες αυτοί που ήρθαν να πουν το δικό τους «ευχαριστώ» σε έναν από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής. Να σμίξουν τις φωνές τους με τους σπουδαίους ερμηνευτές σε τραγούδια αγαπημένα, σε τραγούδια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, που έχουν σημαδέψει μεγάλες στιγμές. Τραγούδια που κρατάνε ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο, τραγούδια που μας ανεβάζουν λίγο ψηλότερα…

Μεγάλη ήταν η προσέλευση νέων ανθρώπων που τώρα μαθαίνουν τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η συναυλία γράφει ιστορία για τη σύγχρονη Ελλάδα

«Σταύρο Ξαρχάκο, με αφορμή αυτή τη μεγάλη συναυλία που γράφει ιστορία για τη σύγχρονη Ελλάδα, θέλουμε να σου πούμε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ότι σε  ευχαριστούμε από το βάθος της καρδιάς μας, γιατί με την τέχνη, το ήθος και τη στάση σου μας μαθαίνεις να μην ανεχόμαστε την ασκήμια, να αγαπάμε το καλό και να αποκηρύσσουμε το κακό σε κάθε του μορφή, αισθητική, ηθική, κοινωνική», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του.

«Σε ευχαριστούμε για τον αγώνα σου να δημιουργήσεις στα παιδιά μας αντισώματα απέναντι στον καταιγισμό των φτηνών, των πρόστυχων πολιτιστικών ερεθισμάτων, για την έγνοια και τη φροντίδα σου προς τους νέους καλλιτέχνες.

Σε ευχαριστούμε για την ασυμβίβαστη ειλικρίνεια της τέχνης σου, της ελεύθερης από ιδεολογικές, πολιτικές προκαταλήψεις. Και σου ευχόμαστε να είσαι πάντα γερός, δυνατός, ανήσυχος, με αμείωτη τη νεανική σου φλόγα και με τα χελιδόνια της μουσικής σου να τραγουδούν αδιάκοπα. 

Σου ευχόμαστε πάνω απ’ όλα να ζήσεις κι εσύ και όλοι μας εκείνη τη μέρα που οι κόποι σου θα δικαιωθούν, τη μέρα που ο λαός μας μέσα στο άπλετο ελληνικό φως “θα σπείρει στην ερημιά χορτάρι” και θα κάνει “τη γη μια κούνια για τ’ αγέννητα παιδιά”», είπε ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του, πριν δώσει τον λόγο στον ίδιο τον σύνθετη, ο οποίος χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική.

«Για μένα είναι μια ιστορική μέρα. Ποτέ στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας δεν συνέβη αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ. Το ΚΚΕ ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό της προόδου και πέρασε στη σφαίρα της υπέρβασης. Μια υπέρβαση που θέλει κότσια για να την κάνεις. Και το μόνο κόμμα που έχει κότσια για να την υλοποιήσει είναι το ΚΚΕ. Βέβαια, αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, δεν θα είχαμε την αποψινή βραδιά. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», σημείωσε ο Στ. Ξαρχάκος.

Το στάδιο παλλόταν…

Αμέσως μετά το Στάδιο πλημμύρισε από μουσική…. Και το ΣΕΦ παλλόταν σε μια ιστορική συναυλία που μετά από χρόνια θα λέμε «ήμουν και εγώ εκεί».

Και το χειροκρότημα ανάμεσα στα τραγούδια όλο και δυνάμωνε… Από το «Μάνα μου Ελλάς» και το «Αυτόν τον κόσμο τον καλό» και τη «Χοντρομπαλού», σε τραγούδια – ύμνους για τους αγώνες του λαού μας. «Νυν και αεί» από τον ομώνυμο δίσκο σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» με τους λογοκριμένους στίχους: «Τις βραδιές συνθήματα γράφαμε στους τοίχους, πέφταμε φωνάζοντας κάτω οι Γερμανοί». Αλλά και το «Προσκύνημα», το τραγούδι που προστέθηκε στις παραστάσεις του «Μεγάλου μας Τσίρκου» μετά τη Μεταπολίτευση για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Και τα χειροκροτήματα μπλέκονταν με τις μελωδίες και τα τραγούδια. Και ο ένας μετά τον άλλο από τους σπουδαίους ερμηνευτές, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Μανώλη Μητσιά, την Νατάσσα Μποφίλιου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ηρώ Σαΐα έπαιρναν τη θέση τους και ερμήνευαν μοναδικά δείχνοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό τους στον μαέστρο απολαμβάνοντας και οι ίδιοι αυτήν τη βραδιά. Και ο Σταύρος Ξαρχάκος αεικίνητος πάνω στη σκηνή να διευθύνει.

Σειρά πήραν αγαπημένα τραγούδια από την αρχή κιόλας της δημιουργικής του διαδρομής, όπως «Τα τρένα που φύγαν», «Άσπρη μέρα και για μας», «Όνειρο δεμένο»… Αλλά και τραγούδια σημαδεμένα από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, όπως το «Έβαλε ο Θεός σημάδι», «Πώς να σωπάσω», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» και βέβαια τραγούδια από το εμβληματικό «Ρεμπέτικο». «Στου Θωμά το μαγαζί», «Το δίχτυ».

Έπαιξαν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι, μαντολίνο), Παντελής Ντζιάλας (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο), Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).

Την ηχοληψία έκαναν οι Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης, Αντώνης Ζαχόπουλος, ενώ τον φωτισμό η Μαρία Αθανασοπούλου.

Ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας ήταν ο τρόπος με τον οποίο αποδόθηκε το «Ήτανε μια φορά» με τους σπουδαίους μουσικούς να αναλαμβάνουν και χρέη ερμηνευτών και το «Καίγομαι – καίγομαι», στο οποίο όλο το Στάδιο συνόδευε το τραγούδι με ανοιχτούς τους φακούς των κινητών του…  Αλλά και το «Εμείς που μείναμε» που ερμήνευσαν όλοι μαζί.

Εμείς που μείναμε

στο χώμα το σκληρό

για τους νεκρούς θ’ ανάψουμε λιβάνι

κι όταν χαθεί μακριά το καραβάνι

του χάρου του μεγάλου πεχλιβάνη,

στη μνήμη τους θα στήσουμε χορό.

Εμείς που μείναμε

θα τρώμε το πρωί

μια φέτα από του ήλιου το καρβέλι,

ένα τσαμπί σταφύλι από τ’ αμπέλι

και δίχως πια του φόβου το τριβέλι,

μπροστά θα προχωράμε στη ζωή.

Εμείς που μείναμε

θα βγούμε μια βραδιά

στην ερημιά

να σπείρουμε χορτάρι

και πριν για πάντα

η νύχτα να μας πάρει

θα κάνουμε τη γη προσκυνητάρι

και κούνια για τ’ αγέννητα παιδιά.

Με το τέλος της συναυλίας ο Δ. Κουτσούμπας ανέβηκε στη σκηνή και πρόσφερε στον Στ. Ξαρχάκο έναν πίνακα του κομμουνιστή εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου από τα περίφημα «Αγριολούλουδά» του, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ένα θερμό και μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο δημιουργό που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο.

«Κι άλλο, κι άλλο» ήταν η επιταγή του κόσμου που γέμισε από άκρη σε άκρη το ΣΕΦ και πράγματι οι καλλιτέχνες δεν τους χάλασαν χατίρι… Και όλοι μαζί γίναμε μια φωνή τραγουδώντας τη «Φτωχολογιά», την «Άπονη ζωή» και την «Υπομονή»…

Ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος και ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης.

«Ευχαριστούμε πολύ το 6ο δημοτικό σχολείο Χολαργού που έχει το όνομα του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου για την παρουσία σήμερα εδώ εκπαιδευτικών και γονιών και για τα λουλούδια που έστειλαν στον μαέστρο», ακούστηκε στο τέλος της συναυλίας από τα μεγάφωνα.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων