Ελλάδα

Λιτόχωρο: Νεκρός ο ορειβάτης στον Όλυμπο / Στο ελικοδρόμιο του στρατοπέδου η σορός του με Super Puma

Στο ελικοδρόμιο του στρατοπέδου στο Λιτόχωρο  -όπως μετέδωσε το τοπικό blog lefteria – προσγειώθηκε πριν από λίγο το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου μετέφερε τη σορό του Ορειβάτη που σκοτώθηκε χθες στον Όλυμπο, όταν έπεσε σε χαράδρα βάθους 200 μέτρων στη βάση του Λουκιού του Μύτικα στα 2.700 μέτρα.

Τη σορό το νεκρού θα μεταφέρει ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Κατερίνης για τις παραπέρα διαδικασίες.

Σήμερα το πρωί πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν από το Λιτόχωρο για να προσεγγίσουν πεζή το σημείο που βρίσκεται ο άτυχος ορειβάτης στο Λουκί Στεφανιού του Ολύμπου.

Την Κυριακή (25/12) οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων διακόπηκαν λόγω του σκοταδιού και της περιορισμένης ορατότητας, ωστόσο οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από άνδρες της 2ης και 8ης ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λιτοχώρου, ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πώς συνέβη το ατύχημα
Οι δύο ορειβάτες ήταν το μεσημέρι των Χριστουγέννων στο σημείο Λούκι Στεφανιού, στον Μύτικα, σε 2.700 μέτρα ύψος.

Ο ένας από τους δύο συνέχισε για την κορυφή, ενώ ο δεύτερος θα έμενε να τον περιμένει σε εκείνο το σημείο για να γυρίσουν μαζί στη βάση τους. Όταν, όμως, επέστρεψε ο πρώτος από την κορυφή δεν βρήκε τον φίλο του και αφού τον έψαξε στη γύρω περιοχή και στο καταφύγιο «Αποστολίδη», έστειλε σήμα ότι αγνοείται.Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ο ορειβάτης με οδηγίες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης άρχισε έρευνες προς συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο έχουν γίνει ατυχήματα.

Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μέλη της ΕΟΔ ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγη ώρα αργότερα, ο άτυχος ορειβάτης εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του.

 Καθυστέρηση στην υλοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης
Μόλις πριν δύο μήνες, η ελληνική Βουλή ψήφισε τον νέο Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, που φέρει το όνομα του Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου που άφησε την τελευταία του πνοή στα Τζουμέρκα τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της καθυστέρησης στην παροχή βοήθειας.

Τότε, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα άλλαζε τα πάντα στις διαδικασίες παροχής βοήθειας στα βουνά, με σκοπό να μην σημειωθούν παρόμοια περιστατικά.

Το νομοσχέδιο αυτό, ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους στις αρχές Νοέμβρη. Δύο μήνες αργότερα, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι από τα όσα όριζε, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Ειδικότερα, θα έπρεπε με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, να έχουν τεθεί σε λειτουργία έξι Βάσεις Επιφυλακής / Ετοιμότητας με τα αντίστοιχα μέσα και το προσωπικό για να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό έργο.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο