Βέροια Ρεπορτάζ Υγεία

Βέροια – Εκδήλωση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης: Το «μονοπάτι» της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού είναι… μονόδρομος!

Ενημερωτική εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πραγματοποιήθηκε στη Βέροια,  το απόγευμα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

«Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Βέροιας, του Δημοτικού ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, της ΚΕΠΑ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που ως γνωστόν,  ο Οκτώβριος καθιερώθηκε, το 1985, ως Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης, σε μία διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου…», σημείωσε μεταξύ άλλων,  προλογίζοντας, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κωνσταντίνος Ρίζος.

Μια διοργάνωση που ημερολογιακά έκλεισε, μαζί με την 31η Οκτωβρίου, την «αυλαία» του Οκτώβρη, ως ενός καθιερωμένου μήνα – ορόσημου, ανοίγοντας ταυτόχρονα σε όσες και όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, ελπιδοφόρους ορίζοντες  για νικηφόρες μάχες στον καθημερινό πόλεμο κατά της επάρατης νόσου, φωτίζοντας με έμφαση το μονοπάτι της πρόληψης, εστιάζοντας στις ιδιαίτερες παραμέτρους της μείωσης του κινδύνου νόσησης και της σπουδαιότητας του σύγχρονου τρόπου ζωής και των ιατρικών ελέγχων, διαγνωστικών και γονιδιακών  αλλά και στις πολύ σοβαρές ψυχολογικές προεκτάσεις, στο πλαίσιο της συνάφειας χημείας και ψυχολογίας,  του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, για κάθε μαχόμενο ασθενή!

Εισηγήσεις, κατά το πρόγραμμα των ομιλιών, παρουσίασαν:

Η Ακτινοδιαγνώστρια Βασιλική Καραδήμου, μέλος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Μαιευτήρας – γυναικολόγος Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η Εξελικτική και Σχολική Ψυχολόγος Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη, ενώ σημαντική υπήρξε και η έκτακτη, σύντομη και περιεκτική τοποθέτηση του Πλαστικού Χειρουργού Μίλτου Σαρρηγιαννίδη, πάνω στο θέμα των μετεγχειρητικών αποκαταστάσεων του μαστού των πασχόντων.

  Βασιλική Καραδήμου: «Φωτίζοντας το μονοπάτι της πρόληψης»

Στην αναλυτικότατη εισήγησή της η Ακτινοδιαγνώστρια Βασιλική Καραδήμου παρουσίασε βήμα-βήμα το «μονοπάτι» όπως το χαρακτήρισε, της πρόληψης, τεκμηριώνοντας την απόλυτη αναγκαιότητά της ως «μονοδρόμου» σωτηρίας που ισοδυναμεί, όπως είπε, με έγκαιρη διάγνωση, για κάθε εν δυνάμει καρικονοπαθή του μαστού, σε κάθε ηλικιακό και κοινωνικό φάσμα, ανεξαρτήτως φύλου (αν και η στατιστική της ιατρικής καταγράφει τη νόσο ως κυρίως γυναικεία υπόθεση, χωρίς ωστόσο να εξαιρεί τον ανδρικό πληθυσμό), ενώ χαρακτήρισε τη μαστογραφία ως τη «ναυαρχίδα» των απεικονιστικών εξετάσεων.

Παράλληλα επεκτάθηκε αρκετά σε ένα πρακτικό και συνάμα πολύτιμο ξεκαθάρισμα σε ό,τι αφορά μύθους και αλήθειες γύρω από κάθε πλευρά της διαδικασίας των ελέγχων και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (φηλαφήσεις, μαστογραφίες, υπέρηχοι, ακτινοβολία, ειδικές κατηγορίες ασθενών κλπ). Επί παραδείγματι, όπως σημείωσε

 

στους μύθους συγκαταλέγονται:

Η κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού, η υψηλή δόση ακτινοβολίας της μαστογραφίας, η σημασία στο μέγεθος των μαστών, ύπαρξη πόνου στα αρχικά στάδια εμφάνισης του καρκίνου, κάθε ψηλαφητό μόρφωμα στο μαστό είναι καρκίνος, οι άνδρες δε νοσούν από καρκίνο του μαστού. Αντίθετα

αλήθειες αποτελούν:

το ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι αψηλάφητος, το 10-15% του καρκίνου δεν ανιχνεύεται πάντα με τη μαστογραφία, οι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης μπορούν να κάνουν κανονικά μαστογραφία, η βιοψία στο μαστό δεν προμηνύει πάντοτε καρκίνο του μαστού, τον οποίο χαρακτήρισε ως ποικιλόμορφη και ανομοιογενή νόσο με πολλά πρόσωπα.

Καταλήγοντας στην ομιλία της η κ. Καραδήμου ομολόγησε ότι φορά σταθερά το εμβληματικό κορδελάκι (κατά του καρκίνου) στο πέτο της θέλοντας, όπως είπε, να τιμήσει όλες εκείνες τις γυναίκες που συναντήθηκαν και πάλεψαν με τη νόσο, εκείνες που έχασαν τον αγώνα, καθώς και εκείνες που κατάφεραν να βγουν νικήτριες και φυσικά όσες μάχονται σήμερα. Τέλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κλαίμε στη νόσο αλλά να χαμογελάμε στην πρόληψη!

       

Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους:  «Μείωση κινδύνου καρκίνου του μαστού. Υγιεινός τρόπος ζωής ή γονιδιακός έλεγχος»

Ο Μαιευτήρας – γυναικολόγος Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, παίρνοντας το λόγο έδωσε έμφαση στη σύνδεση του σύγχρονου τρόπου ζωής και τις συνήθειες που τον διέπουν, με μεταβλητούς και μη μεταβλητούς παράγοντες ανάπτυξης της νόσου. Μεταξύ των κορυφαίων συνηθειών που εντείνουν την προδιάθεση εμφάνισης της νόσου,  ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέλυσε τη χρήση αλκοόλ, (αθρόα ή καθημερινή) το κάπνισμα, το στρες, τις αϋπνίες, τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου, τη σωματική άσκηση, εν αντιθέσει με τη συστηματική καθιστική ζωή, την κακή διατροφή κ.ο.κ.

Μίλησε επίσης για την προληπτική αφαίρεση οργάνων, οριοθετώντας όμως αυστηρά τις προϋποθέσεις εφαρμογών που είναι καθαρά εξατομικευμένες από ασθενή σε ασθενή.  Ταυτόχρονα επεκτάθηκε σημαντικά στη γονιδιακή προδιάθεση των εν δυνάμει ασθενών (που οφείλουν , όπως τόνισε, να κάνουν τετραμηνιαίο έλεγχο και όχι απλώς ετήσιο) και αναφέρθηκε στη δυνατότητα διενέργειας ειδικών διαγνωστικών γονιδιακών ελέγχων με όλες τις κοινωνικές προεκτάσεις του θέματος.

Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη: «Καρκίνος του μαστού: γιατί η χημειοθεραπεία και τα συναισθήματα είναι «αδέλφια….»

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση αναφορικά με τη σύνδεση του ψυχολογικού – συναισθηματικού κόσμου του ασθενούς και των παρενεργειών που υφίσταται από τα χημικοθεραπευτικά κυρίως θεραπευτικά πρωτόκολλα, έκανε στην περιεκτική εισήγησή της η Εξελικτική και Σχολική Ψυχολόγος Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου – Κελεπούρη. Η Ψυχολόγος έκανε λόγο για τη ζωτική και αμφίδρομη σύνδεση του ανοσοποιητικού με το σύνολο των συναισθηματικών αντιδράσεων, τη  χημική συγγένεια συναισθημάτων και ουσιών που γειτνιάζουν όπως χαρακτηριστικά είπε, με μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας  στην ίδια πολυκατοικία, στην …«οδό εγκεφάλου», σε μια ισχυρή σχέση αλληλεπίδρασης.

Στην κορυφή των δυνατότερων καθοριστικών συναισθημάτων που πρωταγωνιστούν στον ψυχισμό του ασθενούς ανέλυσε ιεραρχικά τον φόβο, το θυμό, τη λύπη και την οργή.  Ταυτόχρονα υπενθύμισε τον αντικειμενικά αναγνωρισμένο καταλυτικό ρόλο της αισιόδοξης – θετικής στάσης ζωής του ασθενούς που αποδεδειγμένα λειτουργεί θεραπευτικά στο μέτρο του δυνατού αλλά και υποστηρίζει στην πράξη το όλο θεραπευτικό πρωτόκολλο με κύριο τροφοδότη την ελπίδα για νίκη αλλά και τον καθημερινό του αγώνα να ζει τη ζωή με τις χαρές της.

Εν κατακλείδι παρουσίασε έναν «χρυσό οδηγό» συμβουλών για μια πιο υποστηρικτική στάση ζωής κάθε καρκινοπαθούς με ανοιχτή προτροπή για έκφραση συναισθημάτων, ένταξη σε ομάδες υποστήριξης, σωστή διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση, έρωτα, φιλικές συναναστροφές, δραστηριότητες, οικογενειακή θαλπωρή, θετικές πεποιθήσεις, στάσεις ζωής κλπ.

Πλαστικός Χειρουργός Μίλτος Σαρρηγιαννίδης

Παίρνοντας το λόγο, ως τελευταίος ομιλητής, εκτός προγράμματος και κατόπιν παρότρυνσης και πρόσκλησης του Προέδρου της ΚΕΠΑ κ. Ρίζου, να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα των μετεγχειρητικών αποκαταστάσεων του μαστού, ο πρώτος σημείωσε ότι αν και έχει προχωρήσει σημαντικά η πλαστική της αποκατάστασης  των μαστών, με ενθέματα και άλλες τεχνικές (ανάλογα με τη μετεγχειρητική κατάσταση της ασθενούς),  ωστόσο δεν είναι για όλες τις γυναίκες, ούτε και χωρίς προϋποθέσεις, αλλά πάντα σε απόλυτη εναρμόνιση με τους θεράποντες γιατρούς και τις οδηγίες τους.

Χαρακτηριστικά μάλιστα σημείωσε ότι όλοι λειτουργοί της υγείας θα πρέπει να πιέσουν την πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε κάθε γυναίκα να δικαιούται δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στην αποκατάσταση, χωρίς τη μετεγχειρητική αμεσότητα (με τους όποιους ιατρικούς κινδύνους επιφέρει). Μια βιασύνη  που χαρακτηρίζει συνήθως τον ιδιωτικό τομέα.

Μια εκδήλωση με ισχυρό μήνυμα αλλά και … ηχηρό φινάλε! 

Μια διαφορετική «νότα» αισιοδοξίας, ως ηχηρή – μουσική επένδυση στο ισχυρό μήνυμα της  διοργάνωσης για την πρόληψη, έδωσαν οι ντόπιοι μουσικοί Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης στο μπουζούκι και Αλέξανδρος Σολάκογλου στην κιθάρα, τραγουδώντας με το δικό τους αυθεντικό χρώμα μια σειρά έντεχνων τραγουδιών, κλείνοντας έτσι με τη σειρά τους την αυλαία της εκδήλωσης. Δυο μουσικοί που έδιναν πάντοτε και συνεχίζουν να δίνουν το καλλιτεχνικό τους «παρών» σε συναφείς διοργανώσεις κοινωνικής αναφοράς και μάλιστα υγειονομικού χαρακτήρα.

 

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας