Άρθρα

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των pass και το τελικό passport που θα τη δώσει ο Λαός για την αντιπολίτευση»

Βασίλης Κωνσταντινόπουλος*

Βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και ελάχιστοι Έλληνες κάνουν  τις καλοκαιρινές τους διακοπές λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αυτό πιστοποιείται και από τις έρευνες,  που μας δείχνουν ότι το 52% δεν θα κάνει φέτος διακοπές εκ αυτού του λόγου. Σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται πολλά πανηγύρια και ανταμώματα όπως φυσικά και στην Ημαθία, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αφήνει τον Λαό να ξεχαστεί και να χαλαρώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Μητσοτάκη ο  λαός στενάζει παντού λόγω της τριπλής ακρίβειας, ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 13% (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 30 χρόνων), το ηλεκτρικό ρεύμα διπλασιάστηκε -τριπλασιάστηκε, η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν πάει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως και το καλάθι της νοικοκυράς. Οι πολίτες δυσκολεύονται  να αγοράσουν ακόμη και τα απαραίτητα, στην ουσία δηλαδή ζούμε μια φτωχοποίηση  του Ελληνικού Λαού, ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό αφού έχουμε ήδη βγει από τα μνημόνια με ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα  και ήδη πριν από  τέσσερα  χρόνια είχε δει ο Έλληνας Πολίτης μια οριακή καλυτέρευση στα οικονομικά του.

Η φτωχοποίηση των Ελληνικών νοικοκυριών  συντελέστηκε διότι ο Έλληνας πολίτης βιώνει  τριπλή εξοντωτική ακρίβεια (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα) και οι μισθοί είναι στην ουσία καθηλωμένοι, για όσους τυχερούς έχουν εργασία, ενώ οι άνεργοι ανεβαίνουν το δικό τους  «Γολγοθά. Επιπρόσθετα ο μικρομεσαίος επαγγελματίας αντιμετωπίζει  μια ακρίβεια στο ρεύμα άνευ προηγουμένου, μια τεράστια πτώση του τζίρου, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να αγοράζουν αγαθά, διότι προσπαθούν χωρίς επιτυχία  να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος αντιμετωπίζει και αυτός τα ίδια  προβλήματα αφού το κόστος σε ενέργεια, καύσιμα, όπως και το κόστος αγοράς εφοδίων έχει πάει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ιδιαίτερα για το ηλεκτρικό το ρεύμα, όταν ερχόταν οι λογαριασμοί οι άνθρωποι πάθαιναν “εγκεφαλικό,” κυριολεκτικά και μεταφορικά αφού οι λογαριασμοί ήταν διπλάσιοι και τριπλάσιοι , αλλά και δεν μπορούσε ο καταναλωτής να ελέγξει τις χρεώσεις και ιδιαίτερα την ληστρική λίστα ανάπροσαρμογής. Πολλά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρυθμίσουν σε πάρα πολλές δόσεις τους λογαριασμούς σε άλλους κόπηκε το ρεύμα, ενώ κλείσανε η κινδυνεύουν να κλείσουν αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ φωνάζαμε σε όλους τους τόνους ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράνομη και ληστρική , λοιδορηθήκαμε από πολλούς. Τελικά δικαιωθήκαμε  πανηγυρικά, αφού κρίθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη η ρήτρα αναπροσαρμογής παράνομη και καταχρηστική. Σύμφωνα δε με τους πιο πρόσφατους συντηρητικούς  υπολογισμούς  με τα στοιχεία που δόθηκαν από τη ΡΑΕ,  τα υπερκέρδη από την ρήτρα αναπροσαρμογής και εν γένει από την πολιτική κερδοφορίας των εταιριών  υπολογίζονται σε 1,7 δισ. Ευρώ. Αυτό το ποσό είναι στην ουσία  η αισχροκέρδεια εκ μέρους των ηλεκτροπαραγωγών με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παρήχθησαν στις πλάτες των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων. Αυτό είναι και το ποσό που οφείλει η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί μετά από μεγάλη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, να φορολογήσει κατά 90% άμεσα και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντί να αναλάβει δράση και να ανακουφίσει τον Έλληνα  πολίτη, παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά και τον αφήνει στην δίνη  της εξοντωτικής ακρίβειας και δεν παρεμβαίνει στην ουσία πουθενά. Συγκεκριμένα δεν παρεμβαίνει ούτε στις τιμές στο ράφι για πάταξη της αισχροκέρδειας (τρανό παράδειγμα το ηλιέλαιο το τελευταίο δίμηνο), ούτε μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, ούτε μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης  στα καύσιμα. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση της φτωχοποίησης του Ελληνικού Λαού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εφαρμόζει μια επιδοματική πολιτική την πολιτική των pass (Powerpass, Fuel Pass, επιδότηση συσκευών, επιδότηση διακοπών κλπ) και ενώ επί χρόνια κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι κάνει επιδοματική πολιτική, τώρα την επιδοματική πολιτική (pass) το ανήγαγε σε επιστήμη.

Αλλά και στην πράξη για την επιδότηση ρεύματος και   ενώ όλο τον προηγούμενο μήνα διαφημίστηκε από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό με τυμπανοκρουσίες η ενίσχυση για τους εξοντωτικούς  λογαριασμούς στην ενέργεια ως γενναία στήριξη. Στην ουσία θα δινόταν  από το  power pass για το ηλεκτρικό ρεύμα με ενίσχυση από 18 έως και 600 ευρώ. Τώρα όμως που  εκκαθαρίστηκαν οι αιτήσεις τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Πρόκειται στην πράξη για την απάτη  pass αφού ο μέσος όρος των επιστροφών είναι 30-40 ευρώ!!!!! Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις  έχουμε αρνητικές επιστροφές!!!! Ακόμη και με αυτές τις αλχημείες όμως σε όσους έχουν επιστροφή κάτω από 18 ευρώ δεν πιστώνονται στους λογαριασμούς τα χρήματα.!!!! Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει κάνει το ψέμα επάγγελμα!!! Αντί να μειώσει στην ουσία το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος με κατάργηση της ληστρική λίστας αναπροσαρμογής έτσι ώστε να επανέλθουν οι λογαριασμοί στα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα, κοροϊδεύει τον λαό με ψίχουλα. Περίπου το ίδιο θα γίνει για την επιδότηση της βενζίνης (Fuel Pass), αφού αυτά που θα επιστραφούν στους πολίτες είναι ψίχουλα και ενώ έχουμε  από τις ακριβότερες τιμές στην βενζίνη στην  Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ενώ οι μισθοί μας είναι από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Το  πρόβλημα της ακρίβειας στα καύσιμα θα μπορούσε να λυθεί εύκολα με την μείωση του ΕΦΚ, αλλά η ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θέλοντας να ενισχύσει  το μεγάλο κεφάλαιο δεν το πράττει με χίλιες δυο δικαιολογίες και ενώ βλέπει ότι έπεσε η κατανάλωση καυσίμων περισσότερο από 20%. Με αυτά και με αυτά και με τα καύσιμα στα ύψη , τα τρόφιμα σε τιμές απλησίαστες ο  Έλληνας δεν μπορεί να επιβιώσει και φυσικό «Αποτέλεσμα τώρα πια είναι να βρίσκεται η κυβέρνηση απέναντι σε ένα κύμα οργής».

Κύριοι της κυβέρνησης  Μητσοτάκη η οργή του Λαού ξεχειλίζει, η τεράστια ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο το δικό σας.

Είστε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου μια κυβέρνηση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης του Ελληνικού Λαού.

Είστε η Κυβέρνηση των PASS  και ο Ελληνικός Λαός  σε λίγο  σας ετοιμάζει το δικός σας PASSPORT για την αντιπολίτευση!!!

*ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνδικαλιστής ΠΟΕΔΗΝ & Νομαρχιακού Τμήματος  ΑΔΕΔΥ

     Μέλος Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας                                        

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας