«Κύριε καθηγητά, είστε φάουλ / δεν ακούσατε το σύνθημα “Εδώ Πολυτεχνείο” που συγκλόνισε το Πανελλήνιο»
Απόστολος Λυκεσάς
–
Ένας άνθρωπος που πριν πολιτευτεί με τη Ν.Δ. έζησε με τον πιο δραματικό τρόπο στο πετσί του τη βιαιότητα της χούντας –καθώς είχε θαφτεί ζωντανός από πρώην συμμαθητές του στη Σχολή Ευελπίδων– βάζει τον αμετανόητο υβριστή Άγγελο Συρίγο «στη θέση του», εξηγώντας πόσο καταλυτικά επέδρασε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην κατάρρευση του καθεστώτος
Ηχηρό «χαστούκι» στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο για την τοποθέτησή του στη Βουλή σχετικά με το Πολυτεχνείο και τη χούντα από μια εμβληματική προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, τον επίτιμο αντιστράτηγο, πρώην βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ. στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Μπορεί ο κ. Συρίγος να επέμεινε χθες, ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ αν θα έπαιρνε πίσω τη δήλωση για το Πολυτεχνείο, ότι «Οχι, το πιστεύω ακράδαντα. Τι να συζητάμε τώρα; Αν η χούντα έπεσε εξαιτίας του Πολυτεχνείου ή εξαιτίας του Κυπριακού;», ο κ. Πνευματικός όμως με δημόσια ανάρτησή του τον στέλνει στην «τσουλήθρα της παιδικής χαράς της γειτονιάς σας».
Μπορεί οι νεότεροι να μη γνωρίζουν ποιος είναι ο 94χρονος σήμερα Αγγελος Πνευματικός (γενν. 1928) και στα σύντομα βιογραφικά του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να αναφέρεται ότι αποτάχθηκε το 1967 λόγω της αντίθεσής του στη χούντα, ότι «συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε», αλλά στις λέξεις αυτές κρύβονται στιγμές και γεγονότα που μοιάζουν σαν εφιαλτικό παραμύθι καθώς εκτός όλων των άλλων ο Αγγελος Πνευματικός είχε θαφτεί ζωντανός από τους πρώην συμμαθητές του στη Σχολή Ευελπίδων σε φρικιαστικό μαρτύριο.
Ο κ. Πνευματικός, όπως τόσοι άλλοι από το μαρτυρολόγιο εκείνης της εποχής, δεν μιλά για όσα υπέστη ο ίδιος, αλλά δεν σταματά να παρεμβαίνει όταν βλέπει ανθρώπους από την παράταξή του να οδηγούνται σε επικίνδυνες ατραπούς. Το είχε κάνει και το 2019, απευθυνόμενος στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδη, η οποία είχε αναφερθεί σε «ψυχικώς νοσούντες» αντιστασιακούς, το κάνει και τώρα για τον κ. Συρίγο. Τι του λέει, μεταξύ άλλων;
«Κύριε καθηγητά, διάβασα με προσοχή το απόσπασμα της ομιλίας σας στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανωτάτη εκπαίδευση. Ομολογώ δεν μπόρεσα να καταλάβω τον συλλογισμό σας να εμπλακείτε στο ιστορικό γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όταν αγνοείτε παντελώς τα γεγονότα. Φαίνεται πως η γιαγιά σας σας μιλούσε για το Πολυτεχνείο σαν παραμύθι αφού την εποχή εκείνη ήσασταν νήπιο. Κατά το διάστημα της θητείας σας στο Πανεπιστήμιο, φαίνεται, δεν βρήκατε χρόνο να μελετήσετε τα γεγονότα που συνδέονται με την πτώση της χούντας γιατί δεν σας ενδιέφερε αφού η ζωή σας ξεκίνησε με το “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” και τον αναγεννώμενο φοίνικα. Αν και ζούσατε στην Αθήνα, δεν ακούσατε το σύνθημα “Εδώ Πολυτεχνείο” που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Αν και βουλευτής, δεν διαβάσατε τα πρακτικά της Βουλής όταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της εποχής εκείνης συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του ΚΚΕ αναγνώρισε την προσφορά των εξεγερμένων φοιτητών στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. […]
Η παρουσία του Ιωαννίδη στο προσκήνιο, από το παρασκήνιο όπου δρούσε μέχρι τότε, ήταν αποτέλεσμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι δικτατορίες δεν πέφτουν με μόνο μια εξέγερση γιατί έχουν τους μηχανισμούς να καταπνίγουν στο αίμα τους εξεγειρόμενους.
Είναι ατόπημα να παραβλεφθεί η εξέγερση της Νομικής.
Είναι έγκλημα να αγνοηθεί το Κίνημα του Ναυτικού.
Είναι τεράστιο σφάλμα να ξεχάσουμε την τεράστια αντίδραση του λαού στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου.
Είναι ντροπή και όνειδος να υποβαθμίσουμε την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
Φαίνεται ότι οι σπουδές σας στο εξωτερικό δεν σας επέτρεψαν να ενημερωθείτε για τα στρατοδικεία της χούντας. […]
Όλοι αυτοί που αντέδρασαν στη χούντα, είτε ως άτομα είτε ως ομάδες, μικρές ή μεγάλες, απαιτούν τουλάχιστον σεβασμό από τους κατέχοντας εξουσία.
Ο λαός σάς έστειλε στη Βουλή για να τον υπηρετείτε και να τιμάτε την ιστορία του και τις παραδόσεις του.
Κύριε καθηγητά, είστε φάουλ. […]
Είστε εκλεγμένος από τον λαό.
Είστε διορισμένος από τον πρωθυπουργό.
Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να τους κοιτάτε στα μάτια, προχωρήστε στην τσουλήθρα της παιδικής χαράς της γειτονιάς σας».