Βέροια Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Κώστας Γερουλίδης: Η αναπαλαίωση αυτοκινήτου χρειάζεται μεράκι και υπομονή

———-

Όταν έχεις στην κατοχή σου ένα παλιό αυτοκίνητο, που η ηλικία του ξεπερνά τον μισό αιώνα και το αγαπάς, η βασική σκέψη που σε διακατέχει είναι να το «φτιάξεις». Όμως πώς;

Πρώτον, πού θα βρεις τον κατάλληλο μάστορα  ή καλύτερα μαστόρους,  γιατί εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις ειδικότητες σε μια τέτοια δουλειά. Δεύτερο, εξίσου σημαντικό, τι κόστος, τρίτο, φοβάσαι μήπως γι αλλού ξεκινήσεις και αλλού βρεθείς.

Τυχαία ανακαλύψαμε αυτό που ζητούσαμε στο πρόσωπο του βεροιώτη μάστορα, Κώστα Γερουλίδη. Ελάχιστα τα λόγια του, υπερβολική η σεμνότητά του.

Μάστορα μπορεί να γίνει;

Μπορεί!

Θα βρεθούν ανταλλακτικά;

Ναι, θα βρεθούν!

Με ποιους άλλους συνεργάζεσαι;

Όλα εγώ θα τα φτιάξω.

Και επειδή η τιμή που μας είπε ήταν προσιτή, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, πάντα έχοντας μια μικρή  επιφύλαξη, αν πραγματικά είναι έτσι.

Ακολούθησε μια πορεία αρκετά μεγάλη. Έπρεπε να βρεθούν τα ανταλλακτικά, πράγμα δύσκολο. Η ενημέρωση απ’ τη μεριά του συνεχής. «Βρήκαμε εκείνο και το άλλο και το άλλο…»

Οι όποιες επιφυλάξεις μας διαλύθηκαν σχεδόν από την αρχή της συνεργασίας. Διαπιστώσαμε ότι γι’ αυτόν αυτή η δουλειά είναι ιεροτελεστία! Απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει αναλάβει την ευθύνη να μας γυρίσει  πίσω σε μια άλλη εποχή. Μισό αιώνα πίσω.

Και το κατάφερε. Άλλωστε, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα, στο μέτρο του δυνατού, αγγίζει την τελειότητα!

Στη συζήτηση που κάναμε μας αποκάλυψε ότι έχει αναπαλαιώσει πάνω από 200 αυτοκίνητα και ότι δούλευε και τις Κυριακές, γιατί αυτή η δουλειά θέλει ησυχία,  χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Στα καινούργια είναι πολύ πιο απλή.  Ξέρεις ακριβώς τι θα βρεις μπροστά σου. Να, ένα μέρος της κουβέντας μας:

Από πότε ασχολείσαι, Κώστα, μ’ αυτήν τη δουλειά;

Από 12 χρονών. Βέβαια, έκανα τα πρώτα βήματα στη Θεσσαλονίκη, σε Τεχνική Σχολή και μετά ήρθα στη Βέροια.

Δεν κάνεις μόνο μια δουλειά, κάνεις τα πάντα.

Ναι κάνω τη λαμαρινοδουλειά, βάψιμο, ηλεκτρολογικά.

Πώς ασχολήθηκες με τις αναπαλαιώσεις;

Επειδή είχα παλιά αυτοκίνητα, είχα volkswagen, κι επειδή δεν είχα ανταλλακτικά -πρέπει να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει, να κάνεις πατέντες- είχα το μεράκι να τα  ξαναδώσω ζωή.

Το πρώτο μου αυτοκίνητο, λοιπόν, ήταν volkswagen είχα βάλει μέσα μηχανή Πόρσε, φωτιές από πίσω, το είχα κάνει, όπως το ήθελα!

Ασχολείσαι, λοιπόν, και με τις αναπαλαιώσεις, μ’ αυτήν την εμπειρία που έχεις…

Βέβαια, πέρα από τις δουλειές που κάνω σε καινούρια αμάξια, τα παλιά τα δουλεύω με πολύ μεράκι.

Πόσες αναπαλαιώσεις έχεις κάνει μέχρι τώρα;

Έχω φτιάξει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 αυτοκίνητα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις σε μια τέτοια δουλειά;

Η μεγαλύτερη είναι το να βρω τα ανταλλακτικά και η δεύτερη είναι οι οξειδώσεις που παρουσιάζει ένα παλιό αυτοκίνητο. Η σαπίλα, που φέρνει ο χρόνος. Πρέπει να το λύσεις τελείως το αυτοκίνητο και  θέλει μεγάλη υπομονή μέχρι να το δουλέψεις. Και τέλος πρέπει να το ξαναδέσεις.

Πολλές φορές χρειάζεται να έρθεις και Κυριακές, για να δουλέψεις πάνω σ’ ένα παλιό αυτοκίνητο. Πρέπει να είσαι μόνος, να μην έρχεται ο ένας και ο άλλος και σ΄απασχολεί. Η υπομονή είναι το ίδιο σημαντική, όπως και το μεράκι, γιατί κακά τα ψέματα, όλοι θέλουμε τα εύκολα και γρήγορα λεφτά. Δεν ασχολείται κανείς με αποκατάσταση ενός παλιού αυτοκινήτου, αν δεν έχει υπομονή και μεράκι.

Η δουλειά αυτή για να γίνει θέλει πολλά χρήματα, γιατί ξοδεύεις πολύ χρόνο. Αλλά και πώς να δώσει κανείς πολλά χρήματα για ένα παλιό αυτοκίνητο; Προσπαθώ να ισορροπήσω τη δουλειά με την τιμή.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο σωστός μάστορας, για να κάνει μια αναπαλαίωση, αλλά και γενικά τι πρέπει να τον διακρίνει σαν μάστορα; 

Αν δεν αγαπάει τις αντίκες, αν δεν έχει υπομονή και μεράκι, δεν είναι δυνατόν να κάνει αναπαλαιώσεις. Αλλά και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα χρειάζεται υπομονή και γνώση. Αλλιώς η κακοτεχνία θα φανεί.

Σχετικά με τις αντίκες έχω να πω ότι μ’ αρέσει που κάποιοι αγαπούν τα παλιά τους αυτοκίνητα και θέλουν να τα κυκλοφορούν. Γι’ αυτό κι εγώ ασχολούμαι μ’ αυτά. Γιατί οικονομικά δε συμφέρει, δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά από κάτι τέτοιο.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που δούλεψα μήνες, το volkswagen του ‘7ο, πολλοί που το είδαν τελειωμένο ζήτησαν να το κάνουν μια βόλτα κι άλλοι ήθελαν να το αγοράσουν.

Εγώ θα σου ευχηθώ να τα… χιλιάσεις τα αναπαλαιωμένα αυτοκίνητα, που δίνουν τόση χαρά στους ιδιοκτήτες τους, όταν τα βλέπουν να ξαναζωντανεύουν!

Η ευχή από οικονομική άποψη δεν είναι  και τόσο καλή, γιατί, αν ασχολούμαι μόνο με  τα παλιά, αλίμονο, δεν θα πάμε καθόλου καλά!!

Εγώ από τη μεριά μου εύχομαι να το χαρείτε το κόκκινο αυτοκινητάκι, να το κυκλοφορείτε και να το καμαρώνετε κι εσείς κι ο κόσμος…

Κλείνοντας, στην παρατήρησή  μας  ότι η αξία της δουλειάς που έκανε ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που μας είπε και στο τι επιπλέον χρωστάμε, ήταν κοφτός. «Αυτά που είπαμε». Θυμίζει παλιούς μαστόρους, που ο λόγος τους ήταν “συμβόλαιο”!

Εμείς αφού τον ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να του πούμε ότι για την αναπαλαίωση ενός αυτοκινήτου δεν αρκεί το μεράκι και η υπομονή. Χρειάζεται επιπλέον άριστη γνώση του αντικειμένου και εντιμότητα.

Και ο Κώστας Γερουλίδης όλα αυτά τα στοιχεία τα έχει σε υπερθετικό βαθμό.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ