Απόψεις Κορωνοϊός

Craig Spencer: Εμβολιασμοί και νοσηλείες / προσωπικές παρατηρήσεις

————-

Έτσι, ανεξάρτητα από την πολιτική σας τοποθέτηση, τις απόψεις σας για τις μάσκες, το πού ζείτε σε αυτή τη χώρα, ως γιατρός των επειγόντων περιστατικών που θα εμπιστευόσασταν τη ζωή σας αν ερχόσασταν στα Επείγοντα στις 3 τα ξημερώματα, σας βεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίσετε το επερχόμενο κύμα της Omicron εμβολιασμένοι

—————————-

Του *Craig Spencer MD MPH

27 Δεκεμβρίου 2021

Έχω δει πολλά περιστατικά Covid-19 στα Επείγοντα πρόσφατα.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους να μολύνονται τελευταία, κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα του εμβολιασμού;

Και υπάρχει πραγματικά κάποια αξία σε μια αναμνηστική δόση, αν έχω κάνει δύο Pfizer/Moderna ή το μονοδοσικό J&J;

Οι παρατηρήσεις μου: 🧵

Κάθε ασθενής που έχω δει με Covid, που έχει κάνει 3η “αναμνηστική” δόση, είχε ήπια συμπτώματα.

Με τον όρο ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Έντονο πονόλαιμο. Επίσης, λίγη κόπωση, ίσως και μυϊκούς πόνους.

Καμία δυσκολία στην αναπνοή. Καθόλου δύσπνοια.

Αισθάνονται δυσάρεστα, αλλά όλα καλά.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει με 2 δόσεις Pfizer/Moderna εξακολουθούσαν να έχουν “ήπια” συμπτώματα, αλλά περισσότερα από εκείνους που είχαν κάνει την 3η δόση.

Μεγαλύτερη κόπωση. Υψηλότερο πυρετό. Εντονότερο βήχα. Ζόρικα γενικά.

Αλλά χωρίς δύσπνοια. Καμία δυσκολία στην αναπνοή.

Θα λέγαμε καλά.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει με μία δόση J&J, και που κόλλησαν Covid, ήταν στο σύνολό τους χειρότερα. Ένιωθαν φρικτά. Με πυρετό για λίγες ημέρες (ή και περισσότερες).

Αδύναμοι, κουρασμένοι. Με μέτρια δύσπνοια και βήχα.

Αλλά κανένας από αυτούς δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο. Δεν χρειάστηκε οξυγόνο.

Όχι εξαιρετικά. Αλλά ούτε και απειλητικά για τη ζωή.

Και σχεδόν κάθε ασθενής που έχω φροντίσει και χρειάστηκε να εισαχθεί για νοσηλεία Covid ήταν ανεμβολίαστος.

Όλοι με έντονη δύσπνοια. Σε όλους το οξυγόνο έπεφτε όταν περπατούσαν. Όλοι χρειάζονταν οξυγόνο για να αναπνέουν κανονικά.

Το θέμα είναι ότι θα ακούσετε για πολλούς που θα πάθουν Covid τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί και έχουν κάνει και αναμνηστική δόση, θα τα πάνε ως επί το πλείστον καλά, με ελάχιστα συμπτώματα.

Όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις, μπορεί να έχουν περισσότερα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να τα πάνε καλά.

Όσοι έκαναν μία μόνο δόση J&J, μπορεί επίσης να έχουν περισσότερα συμπτώματα, αλλά έχουν μεγαλύτερη προστασία από τους ανεμβολίαστους (αν κάνατε μία μόνο δόση J&J, παρακαλείστε να κάνετε άλλη μία δόση εμβολίου -κατά προτίμηση Pfizer ή Moderna- το συντομότερο δυνατόν!).

Αλλά όπως έχω διαπιστώσει στα επείγοντα περιστατικά, το μεγαλύτερο βάρος εξακολουθεί να πέφτει στους ανεμβολίαστους. Σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου.

Το πιθανότερο είναι να χρειαστούν οξυγόνο. Το πιθανότερο είναι να παρουσιάσουν επιπλοκές. Το πιθανότερο είναι να εισαχθούν για νοσηλεία. Και το πιθανότερο είναι να μείνουν στο νοσοκομείο για μέρες -ή και περισσότερο- με σοβαρή Covid.

Όλα αυτά είναι απλές παρατηρήσεις από τις πρόσφατες βάρδιες μου στα επείγοντα περιστατικά.

Αλλά επιβεβαιώνονται και από τα διαθέσιμα τοπικά και εθνικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι αποτελούν ένα πολύ δυσανάλογο ποσοστό όσων έχουν σοβαρή νόσο, χρειάζονται νοσηλεία και πεθαίνουν από Covid.

Έτσι, ανεξάρτητα από την πολιτική σας τοποθέτηση, τις απόψεις σας για τις μάσκες, το πού ζείτε σε αυτή τη χώρα, ως γιατρός των επειγόντων περιστατικών που θα εμπιστευόσασταν τη ζωή σας αν ερχόσασταν στα Επείγοντα στις 3 τα ξημερώματα, σας βεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίσετε το επερχόμενο κύμα της Omicron εμβολιασμένοι.

Σας παρακαλώ, μείνετε ασφαλείς.

* Ο Δρ Craig Spencer είναι αναπληρωτής καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC). Ο Δρ Spencer έχει επίσης διοριστεί ως αναπληρωτής καθηγητής Πληθυσμιακής και Οικογενειακής Υγείας στο CUMC. Είναι ο διευθυντής της Παγκόσμιας Υγείας στην Ιατρική Έκτακτης Ανάγκης. Έχει εργαστεί διεθνώς σε πολυάριθμες χώρες με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις υγείας και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα των ΗΠΑ. Ο Δρ Spencer είναι πιστοποιημένος επιμελητής στην Επείγουσα Ιατρική και λειτουργεί το ιατρείο του στο New York Presbyterian Hospital.

Η μετάφραση από threadreaderapp.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας