Βέροια Ελλάδα

“Από το Ρίο…στη Βέροια” γράφει ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης

………………

«Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Οι Έλληνες πρώτοι καλλιέργησαν  την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο.

Δέντρο αειθαλές, με φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω.. Ο κορμός της οζώδης που  καλύπτεται από τεφρόφαιο  φλοιό.

Λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η ελιά ανά τους αιώνες στην καθημερινότητα των λαών της Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατέχει τιμητική θέση σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής.»

Αφορμή για μεταφορά των παραπάνω πληροφοριών από την Wikipedia ήταν η νέα «κάτοικος» της πλατείας Ωρολογίου!

Μεσημέρι της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, περνώντας από  την Πλατεία Ωρολογίου, αντίκρισα συνεργείο του δήμου μας να έχει στο κέντρο της εργασίας του, τη μεταφύτευση μια υπεραιωνόβιας ελιάς.

Φωτογράφισα την ενδιαφέρουσα εικόνα.

Επικοινώνησα λίγο αργότερα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, για περισσότερες πληροφορίες. Μου ανέφερε ότι στην περιοχή του Ρίου Αχαΐας, όπου η «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.»  εκτελεί έργα με νέες χαράξεις σιδηροδρομικών γραμμών,  έπρεπε να αφαιρεθούν πολλά ελαιόδεντρα που παρεμπόδιζαν τα εκτελούμενα έργα. Σημειώνεται  ότι παρόμοια έργα εκτελούνται σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, για τους ίδιους λόγους.

Η «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.», σε συνεργασία με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ  διαζώζουν όλα τα υγιή ελαιόδεντρα. Κάλεσαν τους δήμους που ενδιαφέρονται, να  αιτηθούν  διάθεση δέντρων που επιθυμούν, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα μεταφοράς και μεταφύτευσης, στις πόλεις τους, σε θέσεις, βεβαίως, που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Επτά ελαιόδεντρα από τα οποία πέντε υπεραιωνόβια και δυο εβδομήντα περίπου χρόνων μεταφέρθηκαν, με ευθύνη του δήμου, στη Βέροια.

Επτά  ελιές, λόγω έκτακτων γεγονότων και συνθηκών, ξεριζώθηκαν, … εκπατρίστηκαν από τα  πατρογονικά εδάφη  της Παλιάς Ελλάδας, παίρνοντας το δρόμο της ξενιτειάς, για να μετεγκατασταθούν, σε νέους τόπους της….προσφυγομάνας μακεδονικής γης. Τις υποδέχτηκαν οι αρμόδιοι… Με πολύ  φροντίδα και επιμέλεια, οι εργαζόμενοι του Πράσινου τις μετέφεραν στα σημεία της πόλης,  όπου θα ξαναρίζωναν…Με προσοχή τις έφεραν σε επαφή με τα χώματα της πόλης, σε περίοπτα κεντρικά σημεία.

Οι ελιές του Ρίου «πολιτογραφήθηκαν» ως Βεροιώτισσες.

Θα αποτελέσουν γέφυρα ιστορίας  της πόλη μας, όπως και οι Πλάτανοί της, με τις γενιές των επερχόμενων αιώνων.

Η Ελιά της Πλατείας Ωρολογίου θα έχει αιώνια συντροφιά τον ιστορικό Πλάτανο που θα της «διηγείται» τα κορυφαία γεγονότα που έζησε, για να μάθει την ιστορία της πλατείας και της πόλης που καλά κατέχει ως ο παλαιότερος  εν ζωή «κάτοικος» της περιοχής.

Θα ταξιδεύουν στο χρόνο μαζί και ειρηνικά δίπλα-δίπλα παρακολουθώντας τη ζωή πολλών, επόμενων, γενεών της πόλης …και όλες τις μεταβολές που θα συντελούνται…. κυρίως στην Πλατεία Ωρολογίου με την προσδοκία να αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο και αισθητικά και λειτουργικά σε σχέση με τη σημερινή της εικόνα!!!

Αξίζουν έπαινοι  για τέτοιες πρωτοβουλίες που πέραν των άλλων  υπογραμμίζουν την οικολογική, περιβαλλοντική ευαισθησία της διοίκησης του δήμου μας!   

Βέροια 17-12-2021

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ