Νάουσα

Η τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας για το Χιονοδρομικό Κέντρο “3-5 Πηγάδια”

Πράγματι, αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου (Χ.Κ) είτε με εκμίσθωση είτε με παραχώρηση. Το τεκμηριώσαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Εκφράσαμε την πολιτική θέση ότι ο Δήμος μας και πρέπει και μπορεί να διαχειριστεί το Χ.Κ. Το βουνό είναι περιουσία του λαού, του ανήκει η χρήση του, άρα και το Χ.Κ.

Επίσης τεκμηριώσαμε, ότι όλα το Χ.Κ της χώρας (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) λειτουργούν υπό το καθεστώς Περιφερειών, Γ.Γ.Α. και ΕΤΑΔ, και όλα μα όλα -ανεξαιρέτως- χρηματοδοτούνται. Χρηματοδοτούνται όχι μόνο για αναγκαία έργα, αλλά και για τα ετήσια λειτουργικά τους έξοδα.

Αλήθεια, ο Δήμος μας, ως πρωτοβάθμιος βαθμός αυτοδιοίκησης, γιατί δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση, όπως ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι Περιφέρειες; Η χρηματοδότηση των Περιφερειών για τα Χ.Κ. δεν αντλείται από τον κρατικό κορβανά; Μας λέτε ότι δεν γίνεται. Αυτή είναι η πρώτη αντίφασή σας.

Μας λέτε επίσης ότι, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Δήμου, διότι  υπάρχει ζήτημα με την κακοδιαχείριση, την φαυλότητα, τα οικονομικά σκάνδαλα, την απουσία ελέγχου. Δηλαδή, δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ότι θα είστε χρηστοί διαχειριστές; Μα προεκλογικά, όλοι σας, κόπτεστε ότι πρέπει να διώξετε τους ανίκανους, τους  κακοδιαχειριστές, τους ανέντιμους, προκειμένου να επέλθει εξυγίανση στους Δήμους! Εμείς λέμε ότι το κάνετε επειδή δεν έχετε άλλο πεδίο αντιπαράθεσης,   αφού όλοι σας ταυτίζεστε στις βασικές πολιτικές επιλογές.

Η αλήθεια είναι ότι και για το ζήτημα αυτό δεν θέλετε να βάλετε τα στήθια σας μπροστα, να αναλάβετε την ευθύνη λειτουργίας του. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που κάνει η ”Λαίκή Συσπείρωση”. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Σας λέμε επίσης, ότι με τα σημερινά λογιστικά προγράμματα της αγοράς, υπάρχει δυνατότητα απόλυτου οικονομικού ελέγχου του Χ.Κ., έτσι ώστε να μην  ξεφεύγει ούτε μία βίδα. Κάνετε ότι δεν το γνωρίζετε.

Όσον αφορά στη λειτουργία του Χ.Κ. από ιδιώτη, την βιώσαμε με την βραχυχρόνια μίσθωση των προηγούμενων ετών. Δηλαδή, εγκατάληψη, λεηλασία περουσιακών στοιχείων, απόλυτη υποβάθμιση εξοπλισμών (μηχανολογικού, εστίασης, φιλοξενίας), υποβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και  περιβάλλοντος χώρου.

Σίγουρο είναι ένα: Όταν θέλεις να παραδώσεις δημόσιο περουσιακό στοιχείο, πρώτα  το υποβαθμίζεις.

Μας λέτε ότι με την είσοδο ιδιώτη μακροχρόνιας διαχείρισης θα έχουμε οφέλη. Σας απαντάμε ότι το παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα το είδαμε: Στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος με το ακριβό ρεύμα, στους δρόμους με τα διόδια που περιορίζουν τις λαϊκές μετακινήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση κόστους προϊόντων, στον Σιδηρόδρομο με την αύξηση του κόστους, την δραστική μείωση των δρομολογίων και της ποιότητας της υπηρεσίας και άλλα πολλά παραδείγματα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι στην περίπτωση του Χ.Κ. η πλειοψηφία του λαού θα αποκλειστεί από την χρήση του.

Γι’ αυτό καταλήγουμε:

Λέμε όχι και στις δυο προτάσεις. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προφανώς με μικροδιαφορές, αφού ερίζετε στη βάση ποια πρόταση εκ των δύο μπορεί να τελεσφορήσει. Ποιά δηλαδή από τις 2 προτάσεις είναι η πλέον συμφέρουσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με ποιά πρόταση μπορεί ο ιδιώτης να εξασφαλίσει ζεστό κρατικό χρήμα είτε μέσω των υποσχόμενων έργων υποδομής είτε με ζεστή επιδότηση, δηλαδή με δικά μας λεφτά. Πάντα το λαϊκό συμφέρον, το λαϊκό όφελος το βάζετε στη γωνία. Δεν σας ενδιαφέρουν ποιες εργασιακές σχέσεις επικρατούν στο χώρο. Κάνετε ότι δε γνωρίζετε τι συμβαίνει στον τουριστικό κλάδο από  άποψη μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών.

Οι θέσεις της ”Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι διαχρονικές. Από την εποχή των διοικήσεων της ”Δημοτικής Ανανέωσης” και του ”Κοινού Τόπου”. Αρχικά θέσαμε το ζήτημα το 2009 και διαφωνήσαμε με τη μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε Α.Ε.  Σας υπενθυμίζουμε, Δήμαρχε, ότι  στις αρχές της θητεία σας, στην συνεδρίαση της 29-10-2019, πρώτη η ”Λαϊκή Συσπείρωση”  σας είπε, με τον Κο Τσουκαλά, ότι πρέπει άμεσα να βρεθούνε λίγα κρατικά χρήματα, απαραίτητα για τις συντηρήσεις, όπως σε όλα τα Χ.Κ. της χώρας, ώστε να είναι εφικτή η ετήσια  ασφαλής λειτουργία  του Χ.Κ υπό την αιγίδα του Δήμου. Πέρασε μια 12ετία χαμένη. Η τελευταία διετία με δική σας ευθύνη.

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Δ.Σ. (του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου 2021) σας υπενθυμίσαμε και αναπτύξαμε ολοκληρωμένη την πρότασή μας, που δεν θα την επαναλάβουμε σήμερα, διότι είναι καταγραμμένη στα πρακτικά, Πάλι πρώτοι σας επισημάναμε δις,  ότι για  την φετινή λειτουργία του είναι απαραίτητη ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση για τις ελάχιστες συντηρήσεις. Το επισημαίνουμε, διότι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων, ανακοινώνουν την πρότασή μας ως δική τους, εντελώς ετεροχρονισμένα, προκειμένου να λειτουργήσει φέτος το Χ.Κ.

Και πάλι, όμως, αδιαφορήσατε. Οι ευθύνες όλων σας εδώ μέσα, είναι διαχρονικές και τεράστιες. Από την μια για το μέλλον του Χ.Κ., από την άλλη για τη φετινή λειτουργία του.

Είναι ακράδαντη η πεποίθησή μας, ότι μόνο με την λειτουργία από τον Δήμο διασφαλίζονται τρία πράγματα:

-Η  συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του Χ.Κ. και των εγκαταστάσεών του, αποσυνδεδεμένη από τα κέρδη ή τις ζημιές των ιδιωτών. Αναλογιστείτε τι θα γίνει με  την αποχώρηση του ιδιώτη, σε περίπτωση μη διασφάλισης των αναμενόμενων κερδών και συνεπώς το εκ νέου κλείσιμό του. Τι θα γίνει αν η ”καρέκλα” δεν επιδοτηθεί, δεν είναι επιλέξιμη επενδυτική δαπάνη. Σας απαντάμε ότι θα πάψει να λειτουργεί ως Χ.Κ.

-Η παρουσία και η λειτουργία  του ΕΟΣ. Διότι  μόνο ο Δήμος με την συνεχή λειτουργία  μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική. Δεν είναι μόνο οι 200 κάρτες που δήθεν θα εξαφαλίσετε από τις συμβάσεις των 2 προτάσεων. Οι ανάγκες αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Εσείς οι εκσυχρονιστές δεν το γνωρίζετε;

-Η εξασφάλιση χρόνιας λειτουργίας των υπόλοιπων ξενοδοχειακών μονάδων, μακριά από ανταγωνισμούς όπως στην περίπτωση εισόδου ιδιώτη-επενδυτή.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Είναι ζήτημα ανικανότητας η σημερινή κατάσταση με κίνδυνο τη μη λειτουργία του Χ. Κέντρου;

Για τη ”Λαϊκή Συσπείρωση” η απάντηση είναι απλή: Είστε ικανότατοι στο να καταστρέφετε οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει από τον Δήμο, προκειμένου να παραδώσετε τη Δημοτική περιουσία στους ιδιώτες. Είναι θέμα ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού και αναφερόμαστε στις 2 μεγάλες παρατάξεις, αλλά και στους υπόλοιπους που γλυκοκοιτάζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Αφού τα απαξιώσατε, τα παραδίνετε στους ιδιώτες-επιχειρηματίες. Αλληλοκατηγορείστε για μη διεκδικητικότητα. Τι διεκδικήσαμε ως Δήμος για το Χ.Κ με τη ”Δημοτική Ανανέωση”, τον ”Κοινό Τόπο” αλλά και με εσάς τα 2 τελευταία έτη; Το απόλυτο μηδέν. Ε, δεν είναι θέατρο η παράσταση που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια;

Μάλιστα κοκοραμαχείτε, ποια δήθεν από τις δύο προτάσεις είναι καλύτερη, ενώ παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή το πέρασμα του Χ.Κ. σε ιδιώτη. Γνώμονας είναι  ο προσωπικός εγωϊσμός και το πολιτικό όφελος. Η αντιπαράθεσή σας καταντά εγκληματική για τα συμφέροντα του τόπου.

Καταψηφίζουμε όλες τις προτάσεις που παραδίνουν τη δημοτική περιουσία σε επιχειρηματίες-ιδιώτες. Καταψηφίζουμε την πρόταση του Δημάρχου από διαφορετική σκοπιά απ’ ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Η πρότασή μας για την ασφαλή φετινή λειτουργία, καθώς και για την μακροχρόνια, σας έχει κατατεθεί στα προηγούμενα Δ.Σ και παρακαλούμε να προστεθεί αυτούσια στην τοποθέτησή μας.

Κλείνοντας, λέμε ότι είμαστε εδώ για να φυλάμε Θερμοπύλες. Και σύμφωνα με τον Καβάφη, από το ομώνυμο ποίημά του, σε ελεύθερη μεταφορά, «Τιμή σε εκείνους που όρισαν στην ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες, έστω και αν προβλέπουν ότι ο Εφιάλτης στο τέλος θα φανεί και οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούν». Και δυστυχώς, με τη συμφωνία όλων σας, θα διαβούν!…

banner-article

Ροη ειδήσεων