Κορωνοϊός Υγεία

Μετάλλαξη Δέλτα: Μικροσταγονίδια τη μεταφέρουν έως 4 μέτρα / Εμβολιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ζητάει από τους πολίτες να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί

Συναγερμό για την μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει μέσω του ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επικαλούμενος έρευνα ομάδας επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Science.

 Όπως υποστηρίζει, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι ο κορονοϊός και κατά συνέπεια η παραλλαγή Δ, η οποία είναι η περισσότερο μεταδοτική από όλες τις μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία, μεταδίδεται κυρίως με μικροσταγονίδια ασθενούς που μπορούν να εκτοξευτούν μέχρι τέσσερα μέτρα και να αιωρούνται στον αέρα ακόμη και για μία ώρα.
Μέχρι στιγμής η κύρια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως με τα μεγαλύτερα σταγονίδια, τα οποία δεν εκτοξεύονταν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός ή των δύο μέτρων.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ζητάει από τους πολίτες να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί, ιδίως τώρα που η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και πολλοί θα κρυολογήσουν και θα βήχουν.

«Η ομάδα των επιστημόνων απέδειξε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως με μικροσταγονίδια, πολλά από τα οποία είναι παθογόνα, εκτοξεύονται έως τέσσερα μέτρα και μπορούν να αιωρούνται στον αέρα έως μία ώρα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα και οι πολίτες πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο προσεκτικοί από εδώ  και στο εξής. Υπάρχει το παράδειγμα δασκάλας στις ΗΠΑ, η οποία δεν ήταν εμβολιασμένη, ασθένησε από κορονοϊό και έκανε μάθημα σε τάξη χωρίς μάσκα.

Κόλλησαν όλοι οι μαθητές στα πρώτα θρανία, οι οποίοι βρίσκονταν σε απόσταση μέχρι τεσσάρων μέτρων από τη δασκάλα. Η θερμοκρασία πέφτει και με τα μικροσταγονίδια να αιωρούνται τόση ώρα σε κλειστούς χώρους, π.χ. ανελκυστήρες ή συγκεντρώσεις η παραλλαγή Δ θα είναι υπερβολικά μεταδοτική», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ.

Κατά τον ίδιο, η επιστημονική ομάδα (Wang et al.) που έκανε τη δημοσίευση στο περιοδικό Science  θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα  για τον μετριασμό της μετάδοσης μέσω των αερολυμάτων (μικροσταγονιδίων), τόσο σε μικρές, όσο και σε μεγάλες αποστάσεις, με ιδιαίτερη προσοχή  στον αερισμό, τις ροές αέρα, τη διήθηση του αέρα και την απολύμανση του χώρου π.χ.  με υπεριώδη ακτινοβολία.

«Δεν ανησυχώ για την παραλλαγή Mu»

«Στην Κολομβία, όπου εντοπίστηκε η παραλλαγή Μ και όχι Μu όπως κακώς λέγεται και γράφεται, έχει κάνει μία δόση του εμβολίου μόλις το 35% του πληθυσμού της χώρας. Οι ανεμβολίαστοι λειτούργησαν ως εργοστάσια παραγωγής του νέου στελέχους και γι’ αυτό μεταδόθηκε γρήγορα. Νομίζω ότι δε συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την Μ. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΠΟΥ την κατέταξε στην κατηγορία  ενδιαφέροντος και όχι στην κατηγορία ανησυχίας. Η Μ είναι μεταδοτική και μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντικαταστήσει την παραλλαγή Δ», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Εμβολιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Τριανταφυλλίδης παραθέτει το παράδειγμα της Δανίας.

«Η Δανία πρόκειται να άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για τον κοροπνοϊό από 10 Σεπτεμβρίου, αφού το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο ιός ‘’δεν αποτελεί πλέον κρίσιμη απειλή για την κοινωνία’’ λόγω του υψηλού επιπέδου εμβολιασμού της χώρας. Η Δανία είναι η τρίτη πιο εμβολιασμένη χώρα της Ευρώπης με το 73,5% του πληθυσμού να έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Η Μάλτα είναι πρώτη, μια και βρίσκεται στο 78,5% το ποσοστό των εμβολιασμένων και η Πορτογαλία βρίσκεται στην Τέταρτη με 73%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες της Ευρώπης, μια και έχει εμβολιαστεί μόνο το 55,3%. ΄Όλα τα προηγούμενα υποδεικνύουν ότι ο άμεσος εμβολιασμός είναι η μοναδική λύση στην επιστροφή στην κανονικότητα», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

 ethnos.gr

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας