ΔΕΗ: Γιατί «βιάζεται» να κλείσει όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια / «Ορίζοντας» το 2023 αντί το 2029
Τα λιγνιτικά εργοστάσια «σβήνουν» σταδιακά το ένα μετά το άλλο με στόχο να έχει μπει σε όλα «λουκέτο» έως το τέλος του 2023.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αν και ο αρχικός σχεδιασμός της Ελλάδας προέβλεπε την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2029, η εκτόξευση του κόστους των ρύπων CO2 που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη, ανάγκασε την ΔΕΗ να επισπεύσει κατά 6 χρόνια το κλείσιμο των μονάδων.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την επάρκεια του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το ολικό κλείσιμο τους εντείνει τους φόβους για ενδεχόμενα μπλακ άουτ ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είχε συμβεί με την κακοκαιρία Μήδεια, ή τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η μεγάλη ζήτηση για ενέργεια λόγω της ζέστης υπερφορτώνει το δίκτυο.
Παρ’ όλα αυτά πρόσφατα τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας ο σταθμός της Καρδιάς, ο δεύτερος παλαιότερος της χώρας ο οποίος είχε παραμείνει στο σύστημα κυρίως για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής της Κοζάνης.
Πριν το σβήσιμο του ιστορικού εργοστασίου της Καρδιάς προηγήθηκαν οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου οι οποίες προγραμματιζόταν να σβήσουν τον Απρίλιο του 2020 αλλά ο ΑΔΜΗΕ έκρινε αναγκαίο να παραμείνουν διαθέσιμες για την περίοδο υψηλής ζήτησης του καλοκαιριού του 2020 και έτσι σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 2020.
Σε ότι αφορά το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, πέρασε και αυτό στην ενεργειακή ιστορία της χώρας μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας.
Πριν περίπου δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου.
Το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο μετά της Πτολεμαΐδας
Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Η μονάδα Μονάδα Ι, ισχύος 300Mw, τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 Mw τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε την λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.
Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306M w, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IVΙ, ισχύος 306M w, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.
Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
Οι μονάδες που παραμένουν σε λειτουργία
Σύμφωνα με την νέα ενιαία άδεια παραγωγής που εξέδωσε η ΡΑΕ οι μονάδες της ΔΕΗ που παραμένουν σε λειτουργία είναι οι εξής:
– ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με καύσιμο λιγνίτη και πέντε μονάδες συνολικής ονομαστικής ισχύος 1595 MW των οποίων οι άδειες λήγουν σταδιακά από το 2029 για τις μονάδες 1 και 2, το 2030 για τη μονάδα 3,το 2031 για την 4 και το 2042 για την 5.
–ΑΗΣ Λαυρίου με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, ισχύος 560 MW και διάρκεια άδειας έως το 2034
–ΑΗΣ Κομοτηνής με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ ισχύος 485 MW και διάρκεια άδειας έως το 2037
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άδειες παραγωγής των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW και 1 της Μελίτης ισχύος 330 MW είναι διακριτές και έχουν μεταβιβαστεί στις θυγατρικές της ΔΕΗ Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης, όταν αποσχίσθηκαν οι δυο κλάδοι προκειμένου να πωληθούν στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διενήργησε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και ο οποίος δεν ευοδώθηκε.
Επίσης σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στην ενιαία άδεια παραγωγής με ισχύ από το 2036 έως και το 2042 ωστόσο αυτός είναι ο τεχνικός χρόνος ζωής των μονάδων οι οποίες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΔΕΗ θα «σβήσουν» όλες έως και το 2023.
Συγκεκριμένα το 2022 θα κλείσει η Μεγαλόπολη 3 (0,25 GW) και οι μονάδες 1 και 4 του Αγ. Δημητρίου (1,10 GW) και το 2023 η Μεγαλόπολη 4 (0,26 GW), η μονάδα της Μελίτης (0,29 GW) και τελευταία η Μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου (0,34 GW).