Απόψεις Πολιτική

“KKE: Αποδομεί τους έξι μύθους του Κωστή Χατζηδάκη για το εργασιακό” γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

——-

Μαρία Μητσοπούλου

Αντίστροφα μετρά το ΚΚΕ για την 6η Μάη, ημέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς, η οποία φέτος προσλαμβάνει επίκαιρο χαρακτήρα λόγω του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση.

Πέρα από την προετοιμασία σε επίπεδο κινηματικό των δυνάμεων του κόμματος και του ΠΑΜΕ (δηλαδή των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων που μετέχουν σ’ αυτό), το ΚΚΕ εξέδωσε φυλλάδιο με το οποίο αντικρούει την κυβερνητική επιχειρηματολογία διά της οποίας οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο παρουσιάζονται ως ευνοϊκές για τους εργαζόμενους. Ειδικότερα, το φυλλάδιο αυτό με τον τίτλο «Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε» κωδικοποιεί την επιχειρηματολογία του υπουργείου και της κυβέρνησης σε έξι «μύθους» στους οποίους απαντά. Επιπλέον καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους, ώστε το «νομοσχέδιο – έκτρωμα» να μην κατατεθεί.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που αποτελεί «τη ‘‘γέφυρα’’ της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό ‘‘super μνημόνιο’’ του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε.».

Ποιοι είναι αυτοί οι έξι μύθοι

  1. «Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”»: Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το μέτρο δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους, αλλά τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ‘‘απασχολούν’’ τους εργαζόμενους όποτε, όσο και όταν τους έχουν ανάγκη. Το ξεχαρβάλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας σημαίνει και ξεχαρβάλωμα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, εκτός από τη μεγάλη επιβάρυνση και φθορά στην υγεία τους. Η ‘‘διευθέτηση’’ δεν αφορά μια μέρα, αλλά τον συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας».

  2. «Η κυβέρνηση νομοθετεί την 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα»: «Για να δουλέψει κάποιος εργαζόμενος 4ήμερο για κάποια περίοδο μέσα στον χρόνο, θα πρέπει την περίοδο που θα ισχύει το 10ωρο να ξεθεώνεται δουλεύοντας 50 ώρες το 5ήμερο ή 60 ώρες το 6ήμερο τη βδομάδα. Αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να ‘‘πουλήσει τρέλα’’, γιατί δεν καθιερώνει τριήμερη εργασία, με 14 ώρες δουλειάς τη μέρα;».

  3. «Η αλλαγή στον χρόνο εργασίας θα γίνει με ‘‘εθελοντική’’ συμφωνία του εργαζόμενου»: «Οι αναφορές στη δήθεν εθελοντική επιλογή της 10ωρης εργασίας αποτελούν “ανέκδοτο”» αναφέρει το ΚΚΕ. «Το διευθυντικό δικαίωμα έχει ήδη τα χαρακτηριστικά των εκβιασμών, των απειλών και της απόλυσης. Σε συνθήκες πλέον που ο εργαζόμενος ατομικά θα προσπαθεί να βρει το δίκιο του ή να αρνηθεί τις εργοδοτικές αξιώσεις, η κάθε αναφορά σε εθελοντική συναίνεση του εργαζόμενου αποτελεί πρόκληση και γεννά οργή».

  4. «Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα αποκαλύπτει την πραγματική υπερωριακή απασχόληση»: Το ΚΚΕ μιλάει για «κοροϊδία» καθώς, όπως σημειώνει, αν η λύση στη «μαύρη» εργασία ήταν η ψηφιακή κάρτα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και «χωρίς φυσικά να καταργείται το 8ωρο». Αυτό που ισχύει, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι ότι «σήμερα το 8ωρο και το 5ήμερο παραβιάζονται», γι’ αυτό «η κυβέρνηση το καταργεί, για να μπορούν νόμιμα οι εργοδότες να παρεμβαίνουν στο ωράριο και τους όρους εργασίας χωρίς τα τυπικά εμπόδια του νόμου».

  5. «O νέος συνδικαλιστικός νόμος στοχεύει στην “εξυγίανση” του συνδικαλιστικού κινήματος»: «Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας (ηλεκτρονικά) για την πραγματοποίηση απεργίας, η οποία θα συνδυάζεται με την υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου (μέτρο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ), έχει στόχο να γίνουν οι χώροι δουλειάς “νεκροταφεία” και η φυσική παρουσία στα σωματεία και τις συνελεύσεις παρελθόν».

    «Οι διατάξεις του νομοσχεδίου στερούν από τα συνδικάτα την ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία», καθώς «υποχρεώνονται να παραδώσουν στο υπουργείο Εργασίας τα μητρώα των μελών τους, ως προϋπόθεση για την υπογραφή ΣΣΕ. Το μέτρο αυτό συνιστά ανοιχτή παρεμπόδιση της οργάνωσης των εργαζομένων, όταν μάλιστα απολύονται καθημερινά εργαζόμενοι για τη συνδικαλιστική τους δράση».

  6. «Το προσωπικό ασφαλείας θα διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία τους και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών»: Ουσιαστικά αυξάνεται το προσωπικό ασφαλείας κι έτσι η απεργία μετατρέπεται σε μια «συμβολική πράξη», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Στόχος του νομοσχεδίου είναι «να απονευρώσει την απεργία, το πιο σημαντικό “όπλο” που έχει ο εργαζόμενος στον αγώνα του». Επιπλέον, «θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί ‘‘παράνομη’’, ‘‘καταχρηστική’’ ή και τα δύο. Με δεδομένο ότι ήδη εννέα στις δέκα απεργίες κρίνονται ‘‘παράνομες’’ ή/και ‘‘καταχρηστικές’’ από τα δικαστήρια, αυτό σημαίνει οικονομική εξόντωση των συνδικάτων και μια ‘‘δαμόκλειο σπάθη’’ που θα επικρέμαται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια των απεργών».

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας