Απόψεις Κορωνοϊός Υγεία

“Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία βλάπτει σοβαρά την υγεία” γράφει ο Δημήτρης Γάκης

———–

Δημήτρης Γάκης*

Το ΕΣΥ βρίσκονταν σε οριακή ανεπάρκεια πριν την επιδημία!
Τα ράντζα στις εφημερίες, οι 30 αναμένοντες για εύρεση κενού κρεβατιού ΜΕΘ καθημερινά, οι τεράστιες αναμονές για χειρουργεία κλπ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης….
Η γύμνια του ΕΣΥ αποκαλύφθηκε, σε όλο το μεγαλείο της, με την επιδημία!Η «ιδεοληψία» των «Νεοφιλελεύθερων και Κρυπτονεοφιλελεύθερων» (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) δεν άφησε την ενίσχυση του φθίνοντος και γηρασμένου ΕΣΥ, προς όφελος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» η οποία αύξησε τα έσοδα της κατακόρυφα.

Φωνάζω, επί 2 δεκαετίες, ότι ο Δημόσιος χώρος της Υγείας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον ιδιωτικό τομέα (δεν ανήκω στο «Νεοφιλελέ τμήμα της ΝΔ»)

Δείτε τώρα πως επιβεβαιώνονται όλοι οι λογικοί που αποτελούν τα «μαύρα πρόβατα» της
Ο ιδιωτικός χώρος της υγείας αδυνατεί να αντιμετωπίσει την επιδημία!

Ο Δημόσιος χώρος, αφενός αδυνατούσε να την πάρει χαμπάρι και να την περιχαρακώσει έγκαιρα (αρμοδιότητα της Δημόσιας Υγείας που δεν μπορεί να είναι ιδιωτική) και παρέλυσε πολύ εύκολα, χωρίς να έχει εφεδρείες, χωρίς να έχει δυνατότητα ανάπτυξης νοσοκομείων εκστρατείας (πήραν τον εξοπλισμό για τους «εισβολείς»), χωρίς να έχει αποθέματα υλικού, όπως προβλέπονταν από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (μάσκες, στολές, γάντια κλπ) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περιχαρακωθεί η επιδημία και να έχουμε το πρώτο lockdown…

Στο ενδιάμεσο διάστημα δεν έγινε καμμία σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ. Οι περίφημες προσλήψεις δεν έφθασαν ούτε για να αντικαταστήσουν τους συνταξιοδοτηθέντες νοσοκομειακούς και φυσικά δεν ενίσχυσαν , την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποτελεί το θεμέλιο του ΕΣΥ και τον ακρογωνιάιο λίθο για την αντιμετώπιση της επιδημίας!

Οι μικρές αυξήσεις των ΜΕΘ δεν ήταν ουσιαστικές, λόγω ελλείψεως προσωπικού, το οποίο το «έδιωξαν» την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό! Δεν λες ΜΕΘ, τις ανανήψεις, τα χειρουργεία, τις στεφανιαίες μονάδες! Ας είμαστε σοβαροί! Και μπορεί να κρατήσω στην ανάνηψη ένα βαρύ χειρουργείο, αλλά η υποστήριξη μιας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, απαιτεί πολλαπλάσια προσπάθεια, υψηλότερο εξοπλισμό, ειδικά συστήματα μη επεμβατικού αερισμού, συστήματα εξωσωματικής οξυγόνωσης (ΕΚΜΟ) κλπ, δηλαδή μια καλά οργανωμένη και εκπαιδευμένη ΜΕΘ.

Οι εντατικολόγοι με καταλαβαίνουν, αλλά θεωρώ απίθανο να μπορεί να με καταλάβει ο κ. Κικίλιας που κάθε μέρα «ανοίγει 50 ΜΕΘ» και δεν έχει καταλάβει, ο δύστυχος, ότι απλά μετονομάζει 50 κρεβάτια με αναπνευστήρα και μόνιτορ, θαρρείς και αυτά, από μόνα τους θα σώσουν τον άρρωστο.

Όσους αναπνευστήρες και να πάρετε, όσα μόνιτορ κλπ ΜΕΘ θα κάνετε μόνο αν εξασφαλίσετε 4 νοσηλεύτριες ανά κλίνη και αρκετούς γιατρούς για 24ωρη κάλυψη.

Δεν τους έχετε και δεν ψάξατε να τους βρείτε… Γιατί, ακόμη και αν δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, μπορούσατε να εισάγετε τον θεσμό του «locum» (προσωρινή πρόσληψη) από επιστήμονες του εξωτερικού, μέσω πρακτορείων που δρουν διεθνώς! Δεν χρειάζεται να μιλούν Ελληνικά οι εντατικολόγοι, διότι αφενός μπορούν να μάθουν τις βασικές εκφράσεις, αφετέρου οι άρρωστοι στις ΜΕΘ δεν μιλούν… Με τους συναδέλφους θα συνεννοούνται στα Αγγλικά.

Λύσεις υπήρχαν αλλά δεν θέλατε κύριοι!
Προτιμήσατε την οικονομική καταστροφή από την υποπολλαπλάσια επένδυση στο ΕΣΥ!
Τα λοιπά τα αφήνω στην κρίση του αναγνώστη!

——————

Σημείωση Φαρέτρας: Ο Δημήτρης Γάκης* είναι γιατρός  χειρουργός – μεταμοσχευτής, πρώην Διευθυντής του ΕΣΥ στην  Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ και πρώην Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο για τα εμβόλια.
———-

“Εμβόλια για covid-19. Ο Πόλεμος και η Ορθολογική Ιατρική Θέση” γράφει ο Δημήτρης Γάκης

Παλιότερη συνέντευξη του Δημήτρη Γάκη στη Φαρέτρα για τις μεταμοσχεύσεις  μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων