Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Καλογιάννης

——

Φτωχότερος είναι από σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, που αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1940.

Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια.  Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.

Η συνάντησή του με το Μίκη Θεοδωράκη το 1966, ο οποίος τον άκουσε να τραγουδάει, ενώ περνούσε τυχαία από το μαγαζί που δούλευε ως τσαγκάρης, άλλαξε την πορεία της ζωής του!

Το 1967, όταν εγκαθιδρύεται η χούντα ο Αντώνης Καλογιάννης φεύγει στο εξωτερικό, όπου μαζί με άλλους μεγάλες καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη τάσσονται ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα και άλλους) και ποιητές στιχουργούς (Γιάννης Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο και άλλους).

Από την Καισαριανή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, βρέθηκε στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής να ερμηνεύει υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη.

«Η Επανάσταση του Οκτώβρη του 1917, υπήρξε ένας κορυφαίος σταθμός στην πορεία των ανθρώπων όλης της Γης, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο χωρίς ανισότητες, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους. Ένα κόσμο που το κάθε αύριο θα ήταν πάντα καλύτερο από τα χρόνια που μένουν πίσω. Ογδόντα χρόνια μετά τη μεγάλη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, παρά τη μεγάλη πίκρα που άφησαν στην ψυχή μας τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, το μήνυμα της Οχτωβριανής Επανάστασης παραμένει πάντα επίκαιρο και ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων που ελπίζουν πως ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει έτσι και πως θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο» είχε δηλώσει το 1997 ο κ. Καλογιάννης.

Οι εμφανίσεις του Αντώνη Καλογιάννη στην τηλεόραση ήταν περιορισμένες ωστόσο τον βλέπουμε σε μια από αυτές, το 2008 στην εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου «Δρόμοι», που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Καισαριανή – τη γειτονιά που γεννήθηκε και ζούσε μέχρι σήμερα, ενώ όταν επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο, είπε χαρακτηριστικά πως εκεί «παίχτηκε το μεγαλύτερο δράμα της Ευρώπης».

Η πλούσια Δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη

Κάτι φταίει
Τα πρώτα μου τραγούδια
Ερωτικά
Συνοικισμός Α΄ [1972]
Για μια σταγόνα αλάτι [1973]
Τα λιοτρόπια [1974]
Τι ώρα νά ‘ναι
Τραγούδια Μ. Θεοδωράκη
Γράμματα στο Μακρυγιάννη [1979]
Τα σημερινά [1981]
Μικραίνει ο κόσμος [1983]
Μικρά Ερωτικά [1984]
Και που λες Ευτυχία [1985]
Επικινδυνα παιχνιδια [1990]
Σε ανύποπτο χρόνο [1991]
Αντίθετη Πορεία [1993]
Ιστορίες αγγέλων [1997]

Με πληροφορίες από imerodromos
και  sputniknews
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας