“Εμβολιασμός: Δεν πάμε τόσο καλά όσο προσπαθούν να πείσουν” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας
Και για να είμαστε δίκαιοι, το θέμα δεν αφορά εγχώριες αδυναμίες και παθογένειες, αλλά «μαύρες τρύπες» που εμφανίζονται παγκοσμίως και υπονομεύουν την αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε για σύντομη απαλλαγή του εφιάλτη του κορωνοϊού μέσα από τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.Κατ’ αρχάς έχει γίνει σαφές ότι ο αριθμός της προσφοράς των εμβολίων δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση (για εμβολιασμό του 70% ακόμα και των πολιτών στις κοινωνίες της… ευημερίας, πόσω δε μάλλον των δισεκατομμυρίων τριτοκοσμικών). Κάτι που επίσης έχει γίνει σαφές είναι ότι η εξασφάλιση των απαραίτητων πρώτων υλών για την παραγωγή του εμβολίου δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Αυτό αποδεικνύεται από τη συμφωνία της Pfizer με το αμερικανικό κράτος, το οποίο εγγυήθηκε την προνομιακή πρόσβαση της εν λόγω εταιρείας στις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Ήδη το κενό της αριθμητικής επάρκειας των εμβολίων οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φιλοδοξούν να το καλύψουν με τα υπόλοιπα (δυτικά) σκευάσματα που με διαδικασίες – εξπρές λαμβάνουν εγκρίσεις, αρχής γενομένης από τη Βρετανία. Η Ε.Ε. θα ακολουθήσει με την επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης του εμβολίου της Οξφόρδης, όπως το απαιτεί η Γερμανία, η οποία (όπως και η Γαλλία), παρά το σκληρό lockdown, σημειώνει ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από την αρχή της πανδημίας.
Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και το αντιλαμβάνεται κάποιος και από τον προβληματισμό που αναπτύσσεται «έξω». Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση των επιδημιολόγων που προτείνουν αντί να εμβολιάζονται (για παράδειγμα) χίλιοι άνθρωποι με δύο δόσεις, δηλαδή με 2.000 εμβόλια και με αποτελεσματικότητα επιτυχίας 95%, να εμβολιάζονται 2.000 άνθρωποι με αποτελεσματικότητα επιτυχίας γύρω στο 50%.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαπιστωμένη επιθετική μετάλλαξη του ιού και τα μισόλογα που ακούμε από τους ειδικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τις τρέχουσες μεταλλάξεις του ιού, τότε η εικόνα του κόσμου που μας περιμένει (και) για το 2021 δεν είναι ειδυλλιακή…