“Πανεπιστημιακή αστυνομία: Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν” γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος
Γιάννης Μυλόπουλος
Η κυβέρνηση για να ξεφύγει από τις ευθύνες που την πνίγουν για την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας, που οδήγησε σε εκατόμβες θανάτων καθημερινά, κινείται πλέον με απόγνωση μεταξύ ιδεοληπτικών εμμονών και επικοινωνιακού αυτισμού.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη δημόσια υγεία και για τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, δεν είναι ούτε η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ούτε η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ούτε η άμεση στελέχωση του ΕΣΥ, έστω και την ύστατη ώρα, με γιατρούς και νοσηλευτές, ούτε ο εξοπλισμός νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να σωθούν ζωές που σήμερα χάνονται ελλείψει δυνατότητας διασωλήνωσης όσων πάσχουν από βαριά πνευμονία.
Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι, όπως προκύπτει από νομοσχέδιο που καταθέτουν από κοινού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η Υπουργός Παιδείας, η δημιουργία ειδικών σωμάτων ασφαλείας που θα εγκατασταθούν εντός των πανεπιστημίων, με αρμοδιότητα σύλληψης και προανάκρισης. Και αυτό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη ούτε των διοικήσεων των πανεπιστημίων, ούτε και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των καθηγητών, όπως προκύπτει από τις ειδήσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η ανάγκη ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας εμφανίζεται σε μια στιγμή που τα νοσοκομεία καταρρέουν και που χάνουν τη μάχη με την πανδημία καθημερινά 100 περίπου άνθρωποι. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ότι η ανάγκη για εγκατάσταση αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων εμφανίζεται σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά λόγω καραντίνας. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε καν ότι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου τα πανεπιστήμια διαθέτουν φύλαξη που αναφέρεται στις διοικήσεις των ιδρυμάτων και όχι αστυνομία που αναφέρεται στην ΕΛΑΣ.
Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα του προσφιλούς της δόγματος της ασφάλειας και να κρύψει τις ευθύνες της για την τραγική εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, προσλαμβάνει 1.500 επιπλέον αστυνομικούς. Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τους πιο πολλούς αστυνομικούς ανά 100.000 πληθυσμού, μετά το Μαυροβούνιο και την Κύπρο.
Κι ακόμη το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, που είναι η τρίτη από το τέλος χώρα στην Ευρώπη με τις λιγότερες εξοπλισμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, έχοντας τις μισές ΜΕΘ κατά κεφαλή σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, αντί να εξοπλίζει ΜΕΘ και να στελεχώνει νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, προσλαμβάνει επιπλέον 1.500 αστυνομικούς. Για να ανέβει προφανώς στην πρώτη θέση της πιο καλά στελεχωμένης χώρας σε αστυνομία στην Ευρώπη.
Λες και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η εγκληματικότητα μέσα στα… κλειστά πανεπιστήμια.
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…