Κοινωνία

Μαρία Λεπενιώτη: Η Πρόεδρος του ιστορικού δικαστηρίου

Η εμβληματική πρόεδρος της δίκης της Χρυσής Αυγής, η αρεοπαγίτης πλέον Μαρία Λεπενιώτη, ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της δίκης που κλείνει ένα ιστορικό όσο και επώδυνο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Η δικαστής, ανέλαβε πριν από πεντέμισι χρόνια το τιμόνι μιας εξαιρετικά δύσκολης –και πολιτικά φορτισμένης– δίκης και τα κατάφερε. Γενική είναι η παραδοχή πως χωρίς την παρουσία της η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. δεν θα είχε εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε και δεν θα είχε οργανωθεί έτσι όπως οργανώθηκε.

Η Μαρία Λεπενιώτη, είναι μία δικαστικός με κατά κοινή ομολογία έχει υψηλή νομική κατάρτιση αλλά πρωτίστως σημαντικές δυνατότητες να διευθύνει και να βρίσκει λύσεις «στα πολύ δύσκολα».

Όπως σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Καθημερινή, η κυρία Λεπενιώτη «κράτησε τη διαδικασία της δίκης παρά τις εντάσεις, τις αντεγκλήσεις, το φορτισμένο κλίμα, σε υψηλό επίπεδο.

Επέβαλε τάξη και αντιμετώπισε δίκαια όλες τις πλευρές. Έδωσε λόγο σε όλους, αφαίρεσε τις ακρότητες από κατηγορουμένους, σεβάστηκε τα θύματα, επέδειξε ψυχραιμία, δικαστικό κύρος, νηφαλιότητα και η διεύθυνση της δίκης υπήρξε από την πλευρά της στιβαρή και όπως έπρεπε».

Ποια είναι όμως η Μαρία Λεπενιώτη που έφερε εις πέρας μια τόσο σημαντική δίκη; Η επαγγελματική της διαδρομή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984, σε ηλικία 26 ετών.

Σήμερα πια, στα 62 της, είναι αρεοπαγίτης ενώ όταν ξεκίνησε η δίκη είχε τον βαθμό του εφέτη. Θα μείνει άλλα πέντε χρόνια στο δικαστικό σώμα καθώς οι δικαστικοί φεύγουν στα 67.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού με άριστα στο Αστικό-Εργατικό Δίκαιο, είναι σύζυγος του διακεκριμένου ιατροδικαστή και προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η απόφαση για την εγκληματική δράση στελεχών της Χ.Α., επρόκειτο να φέρει τη σφραγίδα της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης διαδραμάτισαν και τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου, ο Ανδρέας Ντόκος και η Γεσθημανή Τσουλφόλγου. Εισαγγελέας ήταν η Αδαμαντία Οικονόμου που προκάλεσε αντιδράσεις με την πρότασή της για απαλλαγή των πολιτικών στελεχών.

Η Μαρία Λεπενιώτη ήταν πρόεδρος και στην επεισοδιακή δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας Ντίνο Μιχαηλίδη για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και θεωρείται έμπειρη και ικανή δικαστικός.

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων