Βαρύτατο χτύπημα στον τουρισμό της χώρας έδωσαν Βρετανία και Ολλανδία

Βαρύτατο χτύπημα στον τουρισμό της χώρας έδωσαν Βρετανία και Ολλανδία με τις αποφάσεις τους για καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων φεύγουν άρον άρον.

Σε ό,τι αφορά την Ολλανδία, η νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύμφωνα με αυτή όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία, από κάποιο ελληνικό νησί, θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 10 ημερών. Καλούνται επίσης όλοι όσοι εμφανίσουν συμπτώματα να επικοινωνούν με τις υγειονομικές αρχές.

Είχε προηγηθεί η Βρετανία, στην "κόκκινη" λίστα της οποίας μπήκαν λόγω κορονοϊού επτά ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, οι πολίτες που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα έως την προσεχή Τετάρτη στις 4 π.μ., ειδάλλως θα πρέπει να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία.

Η απόφαση επηρεάζει έως 70.000 Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στα επτά ελληνικά νησιά , καθώς σπεύδουν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους για να επιστρέψουν στη χώρα τους, προκειμένου να γλιτώσουν την καραντίνα. Οι τιμές λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας "χρυσή" την επιστροφή τους, ενώ και η Σκωτία έχει θέσει ολόκληρη τη χώρα στην "κόκκινη" λίστα και στην αντίστοιχη λίστα της Ουαλίας βρίσκονται η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Λέσβος, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Κρήτη.

TUI και Jet2 ακυρώνουν πτήσεις και πακέτα
Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, η TUI UK γνωστοποίησε την αναστολή του προγράμματος ταξιδιών της για τρία νησιά και δύο προορισμούς της Κρήτης (Ηράκλειο-Χανιά, έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον πακέτα διακοπών για τα Μάλια και τον Λαγανά , έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ακύρωση ταξιδιών προς Κρήτη έως και τις 20 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε και η Jet2. Εκπρόσωπος της TUI σχολίασε πως η κατά τόπους αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης ως προς τις αποφάσεις για καραντίνα είναι καλοδεχούμενη, αλλά επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για τη μικρή χρονική προειδοποίηση. Αμφότερες οι ταξιδιωτικές εταιρείες καλούν τους πελάτες τους που επηρεάζονται να αλλάξουν τις κρατήσεις τους ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

Ανησυχούν οι τουριστικοί φορείς
"Η απόφαση των Βρετανών και των Ολλανδών επηρεάζει ιδιαίτερα την Κρήτη και σε μικρότερο βαθμό τη Μύκονο και τη Σαντορίνη" δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. "Έγινε προσπάθεια από το υπουργείο Τουρισμού να μην κλείσει συνολικά η χώρα ειδικά από τη Βρετανία. Σίγουρα η οριζόντια απόφαση της Ολλανδίας φέρνει τεράστιες ανατροπές σε νησιά και ξενοδοχειακές μονάδες και είναι, πλέον, κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία σεζόν που καθορίζεται από επιδημιολογικά δεδομένα" τόνισε.

"Σίγουρα είμαστε σε αναμονή της απόφασης των Βρετανών για μετά τις 21 Σεπτεμβρίου που θα καθορίσει πολλά. Αν και οι Βρετανοί αποφασίσουν να πάνε σε κάτι οριζόντιο όπως και οι Ολλανδοί τότε από τα 5.500 ξενοδοχεία που λειτουργούν τώρα, πολλά θα αποφασίσουν να κλείσουν" πρόσθεσε. Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, ο τουρισμός έδειξε σημάδια αντοχής εν μέσω της επιδημιολογικής, ενώ έκανε την εκτίμηση πως τα τουριστικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 3,5-4 δισ. ευρώ.

Για τους Κινέζους που πιθανώς να έρθουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, είπε πως είναι ακόμα νωρίς για να ξέρουμε αν θα φθάσουν τους 150.000 όπως ήταν το 2019.

"Ουσιαστικά μιλάμε για το τέλος της σεζόν για τη Ζάκυνθο. Αυτό σημαίνει η απόφαση των Βρετανών"είπε από την πλευρά του στον ANT1 o Γιώργος Μάργαρης, Πρόεδρος ξενοδόχων Ζακύνθου. Άδεια φτάνουν τα αεροσκάφη στην Κρήτη από σήμερα για να παραλάβουν τουρίστες που θέλουν να προλάβουν την καραντίνα. "Σήμερα ήταν να έρθουν 14 πτήσεις από την ΤUI στο Ηράκλειο. Αυτές θα έρθουν άδειες, και θα φύγουν γεμάτες. Θα έχουμε κλεισίματα ξενοδοχείων πιο μπροστά" λέει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Ηρακλείου.

Θεοχάρης: Πολύ ατυχής η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για καραντίνα
Ο υπουργός ΤουρισμόςΧάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, χαρακτήρισε "πολύ ατυχή" την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει καραντίνακατά την άφιξή τους επί αγγλικού εδάφους στους ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά. "Δεν δικαιολογείται από τα στοιχεία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι "τα τεστ λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Έχουμε κάνει εκατοντάδες, χιλιάδες τεστ στα σύνορα. Και βρίσκουμε μόνο 0,2% θετικά τεστ. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό. Έχουμε χαμηλότερο ποσοστό εντός της Ελλάδας. Νιώθουμε ότι διατηρήσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη σε αυτό το σύστημα".

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
"Νέο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η απόφαση της Ολλανδίας- μετά της Βρετανίας- να επιβάλλει καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές στα ελληνικά νησιά. Ο Υπουργός Τουρισμού που καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα ως έναν ασφαλή προορισμό οφείλει να παρέμβει έστω την ύστατη ώρα. Είναι κ. Θεοχάρη όλα τα νησιά μας υψηλού κινδύνου; Τι ενέργειες έχει κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί; Το ότι κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, δεν σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τους τουρίστες και τον ελληνικό λαό" αναφέρει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πηγή: enikos.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 40125 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια