Κόσμος

Συνεχίζεται η “ισλαμοποίηση” της Αγίας Σοφίας: Μόνο με μαντήλα η είσοδος στο μνημείο (video)

Μόνο με μαντίλα και ειδική ενδυμασία οι γυναίκες… Ξυπόλητοι άνδρες και γυναίκες… Έτσι μπαίνουν πλέον οι επισκέπτες στην Αγιά Σοφιά μετά την μετατροπής της σε τζαμί.

«Υπάρχουν στον εσωνάρθηκα της Αγίας Σοφίας χώροι που τοποθετούν τα παπούτσια και μπαίνουν μέσα ξυπόλητοι. Οι γυναίκες, υποχρεωτικά πρέπει να φοράνε μαντήλα, είτε ένα φόρεμα σαν αδιάβροχο που μοιάζει που το αγοράζουν στην είσοδο, μιας χρήσεως», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Mega.

Η μαντίλα στοιχίζει 20 τουρκικές λίρες και η φορεσιά 20 άρα συνολικά μια γυναίκα, που θέλει να μπει μέσα στην Αγιά Σοφιά θα πρέπει να πληρώσει 25 τουρκικές λίρες. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι κοινή για άνδρες και γυναίκες αν και οι μουσουλμάνοι μπαίνουν από χωριστές εισόδους.

Με μαντίλα μπήκε στην Αγιά Σοφιά και η Αμερικανίδα ηθοποιός Άμπερ Χερντ πριν από λίγες μέρες. Η πρώην σύζυγος του Τζόνι Ντεπ, ανέβασε μάλιστα φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψή της στο ναό, δηλώνοντας πικραμένη γιατί πλέον δεν λειτουργεί ως μουσείο μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί.

Καλυμμένα τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες
«Ποτέ δε βγάλαμε από το μυαλό μας ότι καθήκον μας είναι να μπούμε στις καρδιές του λαού μας. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί είναι προϊόν αυτής της αντίληψης.»

Ήταν λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, που ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις. Παρά τις αρχικές προσδοκίες πως -εκτός των ωρών προσευχής- τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας, θα είναι σε δημόσια θέα για το κοινό, παραμένουν καλυμμένα. Όπως και τα μαρμάρινα μωσαϊκά, που καλύπτονται με βαριά χαλιά.

Μόνο το ψηφιδωτό της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας μπορούν να δουν οι επισκέπτες

Στο εσωτερικό του ναού της Αγιάς Σοφιάς, στο θόλο δεσπόζει το ψηφιδωτό της εικόνας της «Παναγίας της βρεφοκρατούσας. Αυτό είναι το μοναδικό ψηφιδωτό που μπορούν να δουν οι επισκέπτες, καθώς ανοιγοκλείνουν οι κουρτίνες που το καλύπτουν ηλεκτρονικά ανά ένα λεπτό τις ώρες που δε γίνονται προσευχές.

«Αυτές οι κουρτίνες εν ώρα προσευχής όταν γίνεται το προσκύνημα, όταν είναι η ώρα της προσευχής στο τζαμί, κλείνει αυτή η κουρτίνα, να μην φαίνεται το ψηφιδωτό, και τις ώρες που δεν έχει προσευχή ανοίγει αυτή η κουρτίνα για να φαίνεται το ψηφιδωτό.»

Οι μουσουλμάνοι πραγματοποιούν καθημερινά πέντε προσευχές μέσα στην Αγιά Σοφιά, με την πρώτη να ξεκινά λίγο πριν τις πέντε το πρωί και την τελευταία να ολοκληρώνεται αργά το βράδυ.

banner-article

Ροη ειδήσεων