Απόψεις Κόσμος

Ο Ερντογάν τον χαβά του – ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία απλά “νίπτουν τας χείρας τους” γράφει ο Γιώργος Αλοίμονος

Γιώργος Αλοίμονος

H ανιστόρητη απόφαση του Τούρκου Προέδρου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και να μετατρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο.
Όμως μη αναμενόμενη ήταν η χλιαρή αντίδραση των «συμμάχων» σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία. Ειδικά η τελευταία είναι εδώ και καιρό σε ευθεία γραμμή συνεννόησης με τον φίλο και πελάτη Ερντογάν, που προσφέρει καλές υπηρεσίες εις βάρος του ΝΑΤΟ.

Αυτό που θα έπρεπε επίσης να είναι αναμενόμενο, είναι και η συνειδητότητα των Ελλήνων ότι το Βυζάντιο ποτέ δεν αποτέλεσε «σεβαστή ιστορία για τους Ευρωπαίους – που άλλωστε οργάνωσαν τις Σταυροφορίες – και, βεβαίως, ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρ’ όλες τις προκλήσεις, πλην της Γαλλίας, έχουν στο ιστορικό DNA τους χαραγμένο τον φιλοτουρκισμό, που είναι σε ευθεία σχέση με τον σκεπτικισμό για τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα. Για αυτό και οι κορώνες των φανατικών στην Ελλάδα υπέρ του Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και αντιπάλου του Ερντογάν, είναι επικίνδυνα ανεδαφικές. Όπως και οι ελπίδες για υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τζαμί από το 1453
Ο Ιμάμογλου είπε: «Η Αγία Σοφία είναι ένα τζαμί στο μυαλό και τη συνείδησή μου από το 1453. Είναι επίσης μια παγκοσμίως γνωστή αξία του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης. Η δήλωσή μου σε όλες τις ομιλίες μου είναι το ‘‘Τζαμί της Αγίας Σοφίας’’».

Και συνέχισε: «Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει υλικό και ηθικό πλούτο στη χώρα μου, θα δημιουργήσει μια ευκαιρία εργασίας για εκατομμύρια άνεργους, πτυχιούχους πανεπιστημίου και εκατομμύρια νέους στον κόσμο, είμαι πίσω από αυτήν την απόφαση μέχρι το τέλος».

Η πρώτη δήλωση αποσιωπήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, που αρέσκονται σε ευκολίες συναισθηματικού αυτοματισμού. Ο Ιμάμογλου είναι κεμαλικός, θέλει να γίνει Πρόεδρος και κάποιος που θέλει να κάνει καριέρα στην πολιτική στην Τουρκία δεν μπορεί να μην είναι πατριώτης, που για τα δικά μας δεδομένα σημαίνει «εθνικιστής». Όμως, ακόμα και στη δεύτερη δήλωση, το πρόβλημά του δεν είναι η ανιστόρητη ιεροσυλία, αλλά οι οικονομικές συνέπειες. Άρα κάνει αντιπολίτευση, αλλά δεν διαφωνεί επί της ουσίας με την απόφαση Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της Metropol που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε μετά την απόφαση, δείχνει το 46% των Τούρκων να τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το 44% να είναι κατά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί τηρεί αρνητική στάση σε ποσοστό 50% και μόνο το 40% είναι υπέρ. Όμως, οι δημοσκοπήσεις ενώπιον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έκαναν λόγο για 80% του τουρκικού λαού υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Το… ξανθό γένος στεναχωριέται
«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτηρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας τη σημασία του μνημείου αυτού. Ο Πρόεδρος Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, αλλά το πλήρες αντικείμενο της κουβέντας δεν έγινε γνωστό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Τούρκου ομολόγου του την αρνητική απήχηση που είχε στη ρωσική κοινή γνώμη η κίνηση της Άγκυρας. Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του Sputnik, σύμφωνα με το Κρεμλίνο: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή τού Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».

Η Ε.Ε. στεναχωριέται
Μετά την αποτυχημένη επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών απείλησε για μία ακόμα φορά την Άγκυρα με κυρώσεις, αλλά δεν προέβη στην επιβολή καμίας. Η Γερμανία επιμένει ότι είναι λυπηρό, αλλά «εσωτερικό θέμα της Τουρκίας». Και μένει μόνο η Γαλλία, που προσπαθεί να διασώσει τα προσχήματα, βεβαίως για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα. Ακόμα και το Βατικανό ήταν προσεκτικό στη δήλωσή του.

Με τις μνήμες να μην μπορούν να σβηστούν, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε κάποια δυναμική αντίδραση για κάτι που αφορά τα εθνικά συμφέροντα, την Ορθοδοξία και τον ελληνικό πολιτισμό. Με βασικούς πρωταγωνιστές τους Βρετανούς και τους πρώην Ανατολικούς, η ιστορική ύβρη για τη Δύση, όσο αυτή «ακουμπάει» στο Βυζάντιο, δεν θα συγκινεί. Εκτός από τους γραφικούς ακροδεξιούς όπως ο Σαλβίνι, που δεν νοιάζεται για την Ορθοδοξία αλλά, απλώς, για τη διαιώνιση της δικής του διχαστικής ατζέντας. Ευτυχώς που ο καπιταλισμός και η Ενωμένη Ευρώπη δεν προβαίνουν σε Σταυροφορίες πλέον γιατί… κοστίζουν.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας