Υγεία

Καλοκαιρινή γαστρεντερίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

H γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα περισσότερα λοιμώδη παθογόνα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω νερού και τροφίμων, όπως εξηγεί στο Tv Εθνος η ιατρός-ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Πού οφείλεται

Η συνήθης γαστρεντερίτιδα του καλοκαιριού οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα λόγω της παραμονής τους επί μακρόν στις ευνοϊκές για αυτά θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος ή λόγω πλημμελούς τήρησης κανόνων υγιεινής. Οι μικροοργανισμοί αυτοί εισέρχονται στο σώμα από την κατανάλωση του μολυσμένου τρόφιμου.

Τα συμπτώματα

Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια. Ο άνθρωπος με καλό ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενδογενείς μηχανισμούς αντίστασης έναντι των λοιμογόνων που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Ετσι το γαστρικό οξύ του στομάχου, οι εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα με τα τοξικά ένζυμα και τους ανοσολογικούς παράγοντες, η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου αποτελούν σημαντικά στοιχεία του τοπικού γαστρεντερικού φραγμού έναντι των λοιμογόνων που καταπίνονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το παθογόνο διαπερνά τον γαστρεντερικό φραγμό, εισέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία και προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς. Ακόμη όμως και στην περίπτωση στην οποία ο παθογόνος μικροοργανισμός προκαλέσει μόνο τοπική προσβολή η διάρροια και ο πυρετός σε συνδυασμό με την υψηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή. Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών από κοινές γαστρεντερίτιδες. Σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.

Τι πρέπει να κάνετε

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Δεν πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Ορισμένα ειδικά διαρροϊκά σύνδρομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου προλαμβάνονται με εμβόλια (ηπατίτιδα Α).

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ