Ιστορία Συνεντευξεις

Σαν σήμερα, 25 Μαΐου, το Αντιτορπιλικό “Βέλος” καταφεύγει στην Ιταλία καταγγέλλοντας τη Χούντα – Συνέντευξη του σημερινού Κυβερνήτη του στη Φαρέτρα

Το «Βέλος» με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Νίκο Βελισσαρίου Παππά, στις 25 Μαΐου του 1973, κατέφυγε στην Ιταλία, όταν το Κίνημα στο Ναυτικό αποκαλύφθηκε, «τορπιλίζοντας» από κει την εικόνα της Δικτατορίας,  με το να ξεσκεπάσει το στυγνό της πρόσωπο και να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, δεν πειθαρχούν στο καθεστώς.

Σήμερα το «Βέλος» είναι Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Πρόσφατα για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη, όπου το επισκέφθηκαν χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας.

 Η Φαρέτρα είχε την τύχη να συναντήσει τον σημερινό Κυβερνήτη του καραβιού, τον Αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο και – στην αίθουσα όπου πάρθηκαν οι ιστορικές αποφάσεις, με το πορτρέτο του Νίκου Παππά πίσω του – να τον ακούει να μιλά για το Κίνημα εναντίον της χούντας στο Ναυτικό που την τελευταία στιγμή προδόθηκε, την ιστορία του καραβιού και το πλήρωμά του, με απόλυτη γνώση, υπευθυνότητα και εμφανή συγκίνηση.

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυβερνήτη στη Δήμητρα Σμυρνή, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αρχείου, αλλά και από την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο πλοίο, μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας