Κορωνοϊός

Στους 79 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα, 20 νέα κρούσματα (video | διαδραστικός χάρτης)

Συνολικά 1.755 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 20 είναι νέα. Όπως ανέφερε, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 361 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 655 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επιπλέον ανακοίνωσε έξι νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 79. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες. Το 86% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 90 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 19 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Το 71% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Εννιά ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί από τους οποίους ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα 269 ασθενείς με covid-19 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ έχουν διενεργηθεί 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας σύστησε κουράγιο σε όλους μας, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα και επισήμανε ότι «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Είναι σαφες ότι υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν».

Όπως τόνισε, «είμαστε χαρούμενοι από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά», τονίζοντας ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας «δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες», για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού και στην επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν «ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη: «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας