Απόψεις Κορωνοϊός

Χοντροκομμένη κοροϊδία εις βάρος των επιστημόνων – Αντί να τους συμπεριλάβουν στα 800 ευρώ, τους κάνουν πλάκα!

Γιώργος Καλούμενος

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ δημιούργησε η στάση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το επίδομα στήριξης που θα λάβουν οι επιστημονικοί κλάδοι των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, λογιστών κ.λπ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης λόγω κορωνοϊού. Η κυβέρνηση, αν και αρχικά είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει και σε αυτούς τα 800 ευρώ από τον Απρίλιο, όπως και στους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται, τελικά ανακοίνωσε ότι θα τους δώσει επίδομα 600 ευρώ μέσω… επιταγών κατάρτισης.

Δηλαδή στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν τους έδωσε τα 800 ευρώ που είχε αρχικά δεσμευτεί, αλλά τους πρόσφερε τη δυνατότητα επαγγελματικής τηλεκατάρτισης αξίας 600 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κονδύλι των 180 εκατ. ευρώ θα πάει στις τσέπες των κέντρων πιστοποίησης και όχι σε αυτές των επαγγελματιών.

Φυσικά η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών εξόργισε τους επιστήμονες, οι οποίοι, όπως και τόσοι άλλοι κλάδοι, δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους δικηγόρους, καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας, ή με τους μηχανικούς, διότι πολλές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται έχουν κάνει αναστολή εργασιών.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι η κυβέρνηση πήγε να περάσει τη συγκεκριμένη παροχή σαν ένα μέτρο αντίστοιχο των 800 ευρώ που λαμβάνουν οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν όμως και οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων κλάδων, η αναγγελία του υπουργείου για στήριξη των δικηγόρων και άλλων επαγγελματιών με «επιταγές κατάρτισης» ύψους 600 ευρώ δεν αφορά επίδομα που συνίσταται σε καταβολή χρηματικού ποσού, αντίστοιχο με αυτό των 800 ευρώ που θα δοθεί σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Αντιθέτως η παροχή συνίσταται στο λεγόμενο Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης (training voucher), όπως αυτό ορίζεται στο «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης».

Τι είναι η επιταγή κατάρτισης
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. μ. 1.5188/οικ.3.968/2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011), το Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης (training voucher) αφορά τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους από το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικο Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης) σύμφωνα με προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών.

Η επιταγή κατάρτισης (training voucher) ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή της με υπηρεσίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Η χρήση του ανωτέρω μοντέλου παροχής υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την υπηρεσία και τον φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες.

Είναι προφανές ότι η προαναγγελία ενός τέτοιου μέτρου στήριξης στους αυτοαπασχολούμενους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική σε σύγκριση με την καταβολή του ποσού των 800 ευρώ που η κυβέρνηση είχε αρχικά υποσχεθεί, καθώς η παροχή κουπονιών κατάρτισης σε αυτή την οικονομικά δύσκολη συγκυρία για χιλιάδες επαγγελματίες δεν αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα, αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια διασκέδασης εντυπώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, η κατάρτιση θα γίνει «δι’ ενός ανοιχτού προγράμματος», ύψους 180 εκατ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

ΔΣΑ: Προκλητικός εμπαιγμός
Προκλητικό «εμπαιγμό» χαρακτηρίζει ο ΔΣΑ την κυβερνητική εξαγγελία για τα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ που θα χορηγηθούν στους δικηγόρους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, που έγινε στις 27.3.2020, «το Δ.Σ. του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ.

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.

Είναι, άλλωστε, αναντίλεκτο ότι οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εκ του νόμου έχει ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, οι δικαστικοί επιμελητές έχουν κηρύξει αποχή και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που κατ’ αποτέλεσμα δεν επιτρέπουν δικαστικές ούτε εξώδικες εργασίες.

Μπροστά στην υπαρξιακή αγωνία ενός χειμαζόμενου κλάδου, μεγάλη μερίδα του οποίου αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να καλύψει τις ανάγκες του, η σημερινή εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher (αξίας 600 ευρώ έκαστο) συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων».

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν ήταν και οι εξής:
● Να διατεθεί ποσό 1.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό αλληλεγγύης του ΔΣΑ για την καταβολή στους δικηγόρους ειδικού οικονομικού βοηθήματος με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
● Να παύσει από τούδε και στο εξής η συμμετοχή των δικηγόρων σε κάθε διοικητική επιτροπή του Δημοσίου και φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ