Απόψεις Κοινωνία

“Στον αστερισμό του κορωνοϊού: Μέτρα επί μέτρων από την κυβέρνηση” γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Μέτρα επί μέτρων από την κυβέρνηση για να προλάβει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση

Πρώτα η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μετά η κρίση με τον κορωνοϊό, που στην (πολύ) γειτονική Ιταλία μοιάζει ασταμάτητος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον δεν διανύει και την πιο τυχερή περίοδο της μέχρι τώρα θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο βρίσκεται ακόμα και τα σαββατοκύριακα (όπως το περασμένο) προεδρεύοντας σε έκτακτες συσκέψεις. Και φυσικά ο εκ Κίνας νέου τύπου κορωνοϊός αποτελεί μια πρώτης τάξεως δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημίων, ενώ λίγο αργότερα η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως πρόσθεσε στη λίστα και την ακύρωση των παρελάσεων.

Αν και υποτίθεται ότι η εισήγηση είχε γίνει εδώ και ημέρες, εν τούτοις η κυβέρνηση προκάλεσε έναν πανικό στους γονείς, που δεν ήταν προετοιμασμένοι για να έχουν τα παιδιά τους μέχρι τις 24 Μαρτίου στο σπίτι. Έτσι χρειάστηκε να περιμένουν μία ημέρα για να μάθουν για τα μέτρα που θα ληφθούν, με ένα μικρό αλαλούμ να επικρατεί με τα σχετικά περί της νομοθεσίας.

Προχωρώντας στις επίσημες ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπεται ότι:

● Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10.4.2020.

● Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

● Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

● Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

● Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι ΑμεΑ.

● Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ενίσχυση περί Υγείας

Μέχρι στιγμής, βέβαια, αυτό που δοκιμάζεται έντονα είναι το σύστημα Υγείας, για το οποίο δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στήριξής του σε περίπτωση υπερπολλαπλασιασμού των κρουσμάτων. Οι ειδικοί, άλλωστε, επισημαίνουν ότι τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες θα πρέπει να περιμένουμε έξαρση. Ήδη, πάντως, υπάρχουν αναφορές για… κολασμένες εφημερίες, ειδικά στα νοσοκομεία αναφοράς, και για ασθενείς που φεύγουν έπειτα από ώρες χωρίς να εξεταστούν.

Σε αυτό το ζήτημα, της στήριξης του συστήματος Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα Υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις του κορωνοϊού. Παράλληλα η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μετριάσει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διεθνής κρίση στην οικονομία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτσας.

«Για τον σκοπό αυτόν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί» ανέφερε ο Πέτσας.

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα έχουν προχωρήσει οι πρώτες 200 προκειμένου να φθάσουμε μέχρι τις 2.000 προσλήψεις».

Ο Στ. Πέτσας υπενθύμισε ότι, «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε».

Και ξεκαθάρισε ότι «οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν, τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Την ίδια στιγμή ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού απασχόλησε τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες. «Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα» τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε Περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.

Κίνδυνος για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών – μελών που έγινε για να εξεταστούν κυρίως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή της οικονομικής αστάθειας της Ένωσης, ενώ ήδη οι προβλέψεις για την Ιταλία είναι αποθαρρυντικές.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση του συστήματος υγείας των κρατών – μελών σε μέσα και προσωπικό, αλλά και σε είδη προστασίας και αντιμετώπισης που θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των πληθυσμών.

Επιπλέον, ζήτησε το κόστος των οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους για τους «27», όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις με υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών επάνω από τον Έβρο αλλά και τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά της Κω.

Για το ζήτημα με το σκάφος του Λιμενικού κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ την ίδια στιγμή ο Πέτσας δήλωσε πως «ενημερώνονται – όπως είναι η πάγια τακτική μας – όλοι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αναφορές Ερντογάν, ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται σαν ναζί στους μετανάστες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιου είδους δηλώσεις. Ωστόσο, τόνισε ο Πέτσας, η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που έδωσε το Ισραηλιτικό Συμβούλιο, που επισήμανε πως ουδεμία σχέση υπάρχει αλλά και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοιοι παραλληλισμοί για επικοινωνιακούς λόγους.

Μιλώντας στο German Council on Foreign Relations ο Μητσοτάκης τόνισε ότι «ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καυτηριάζοντας τα fake news που διοχετεύονται με οργανωμένο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας.

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο Μητσοτάκης. «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν, αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε Βερολίνο και Βιέννη

Σε Γερμανία και Αυστρία βρέθηκε στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας ο Μητσοτάκης, όπου και είχε συναντήσεις τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Σεμπάστιαν Κουρτς σε μια διήμερη περιοδεία που περιλάμβανε την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, την ελληνική οικονομία αλλά και τις εξελίξεις με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τη Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η Μέρκελ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μητσοτάκης και Μέρκελ συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ απασχόλησε το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020, εξαιτίας του κορωνοϊού, η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως, επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος, απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών – μελών. Η καγκελάριος, από την πλευρά της, τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Βιέννη όπου και συναντήθηκε με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των δυο ανδρών η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό με τον Κουρτς να εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός εκρηκτικού προβλήματος που απειλεί τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει έμπρακτα την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημαία της Αυστρίας κυματίζει στον Έβρο δίπλα στην ελληνική, στην κυπριακή και σύντομα και σε άλλες σημαίες ευρωπαϊκών χωρών.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας