Πολιτισμός

Τελευταία υπόκλιση στον Θάνο Μικρούτσικο από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Μια τελευταία υπόκλιση, ένας σεμνός αποχαιρετισμός στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο από καλλιτέχνες που «περπάτησαν» μαζί του στα απέραντα μονοπάτια της μοναδικής μουσικής του, αλλά και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες που στέλνουν το δικό τους, στερνό «αντίο».

Ο Γιώργος Νταλάρας τον αποχαιρέτησε με το τραγούδι «το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει» και τη φράση «έχε γεια μαχητή μου».

Ο Γιάννης Κότσιρας σημείωσε: «Έφυγες Θάνο μου. Πόσο μόνοι φίλε μου. Τόσο μόνοι… Καλή ξεκούραση καλέ μου..».

Με τη φράση «αντίο, σε ευχαριστώ για όλα» και μία φωτογραφία του Θάνου Μικρούτσικου εξέφρασε τη θλίψη του ο Χρήστος Θηβαίος. 

«Τελευταία υπόκλιση στον πιο γενναίο. Θάνο, μαέστρο μου, σ’ ευχαριστώ για όλα», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτισε τον Θάνο Μικρούτσικο από τη μουσική σκηνή όπου εμφανίστηκε χτες βράδυ, ερμηνεύοντας τραγούδια του και σημειώνοντας «σήμερα είναι μια περίεργη μέρα, έφυγε από κοντά μας ένας φίλος, άλλη μια κολόνα του πολιτισμού μας. Έφυγε ο Θάνος ο Μικρούτσικος…Πάμε να τραγουδήσουμε μερικά τραγούδια για καλό κατευόδιο».

«Έτσι θα σε θυμάμαι. Έτσι ήθελες. Όπως εκείνο το βράδυ στο Φεστιβάλ που τραγουδούσες και διηύθυνες, σαν να μην υπήρχε πόνος και κούραση (κι ας έλεγες μετά στα παρασκήνια, χαμογελώντας, ότι ήξερες πως αυτή ήταν η τελευταία φορά..). Έτσι θα σε σκέφτομαι, με το χέρι με τον ορό σηκωμένο ψηλά σε γροθιά. Ήσουν και είσαι η έμπνευσή μας. Έτσι θα σ’ αγαπάμε πάντα. Δυνατό, πεισματάρη, ακούραστο, δίκαιο, τρυφερό και γενναιόδωρο. Να γελάς, να αγωνίζεσαι, να γράφεις, να κάνεις σχέδια και να τραγουδάς. Δεν έφυγες Θάνο, είσαι πάντα εδώ κι όλοι που σ’ αγαπάμε το νιώθουμε» έγραψε στον αποχαιρετισμό της η Σεμίνα Διγενή.

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος, αποχαιρετά τον αδελφό του, Θάνο, με μια φωτογραφία του σε νεαρή ηλικία στην Πάτρα και το άκρως συγκινητικό μήνυμα: «Μια στιγμή η ζωή μας και συ την έκανες αιωνιότητα»…

Το δικό του αποχαιρετισμό, σε κλίμα οδύνης, εξέφρασε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (Δείτε ΕΔΩ)

«Θα ζεις για πάντα μέσα από τα τραγούδια σου» γράφει αποχαιρετώντας τον Θ. Μικρούτσικο ο Δημήτρης Μπάσης.

Ο Κώστας Θωμαΐδης αποχαιρετώντας τον Θ. Μικρούτσικο έγραψε μεταξύ άλλων: «Αγαπημένε μου Θάνο, 45 χρόνια πέρασαν από την πρώτη μας γνωριμία, μια ζωή ολόκληρη, γεμάτη. Κοντά σου έμαθα να προσπαθώ να υπερβαίνω τις καταγεγραμμένες δυνατότητες μου, να κατακτώ με σκληρή δουλειά και μελέτη, τα φωτεινά μονοπάτια της μουσικής, της ίδιας της ζωής. Να παλεύω για το αδύνατο για την ουτοπία. Αγαπημένε μου μαέστρο σε ευχαριστώ για όλα. Καλό ταξίδι».

«Με συγκλονίζει αυτό το “ευτυχισμένος άνθρωπος” που μας έστειλε λίγο πριν φύγει. Μακάρι να το πούμε και να το νιώσουμε όλοι μας. Θα γράψουμε και θα πούμε πολλά. Προς το παρόν μια πρώιμη δική του εξομολόγηση (με το προσωπείο του Μπρεχτ). Αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο» έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Μου ‘λεγες δεν είναι ο χρόνος με το μέρος κανενός… Ήμουν πολύ τυχερός που πορεύτηκα μαζί σου τόσα χρόνια. Μεγάλη μου τιμή. Θα είσαι πάντα εδώ μαζί μας στις χαρές, στις λύπες, στους αγώνες μας στις αναζητήσεις μας. Στο καλό αγαπημένε μου “φούλη”» σημειώνει ο Γιώργος Μεράντζας.

«Αγαπημένε Θάνο, η ψυχή σου να πάει ελεύθερη στον Ουρανό. Η ζωή σου, το έργο σου, η αγάπη και το γέλιο σου θα μείνουν συντροφιά μας εδώ στη γη. Ευχαριστώ για όλα» έγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου.

Το δικό τους αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο στέλνουν, μεταξύ άλλων, οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σοφία Βόσσου, Διονύσης Τσακνής, Νατάσσα  Μποφίλιου, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώτα Νέγκα, Γ. Ανδρέου, Άλ. Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτό που έκανε ιδιαίτερη και σημαντική την τέχνη του ήταν η προσήλωση στις ανάγκες και τα όνειρα των πολλών και των καταφρονεμένων με μια μορφή υψηλής αισθητικής που ενσάρκωνε με μοναδικό τρόπο τη λαϊκότητα με το στοχασμό. Παρά την αναγνώριση και την επιτυχία που γνώρισε, στο επίκεντρο της σκέψης του και της δημιουργίας του ήταν ένας καλύτερος κόσμος, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Δε δίσταζε να παίρνει θέση για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Δε δίστασε να υπογράψει κείμενο του Σωματείου μας για το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας. Μέχρι το τέλος της ζωής του απέναντι στον πιο δυνατό αντίπαλο το θάνατο πορευόταν με τη ρήση του Ν. Χικμέτ «Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος, το να μην παραδίνεσαι. Αυτό είναι».

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων