Μια βραδιά λόγου και μουσικής από τον «Έρασμο», με αφορμή ένα βιωματικό βιβλίο αυτογνωσίας
Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» παρουσίασε σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το βιβλίο της Ελένης Πατίδου «Οι ιστορίες μου, οι μοίρες μου», εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, ένα βιβλίο βιωματικό, που επιδιώκει την ατομική αυτογνωσία και τη συλλογική ευαισθητοποίηση.
Με γεμάτη τη Βιβλιοθήκη από κόσμο, που αναγνωρίζει την προσφορά του «Εράσμου» στο χώρο του εθελοντισμού, η βραδιά δεν έμεινε απλά στη μορφή της κλασικής βιβλιοπαρουσίασης, αλλά διανθίστηκε από μουσική και τραγούδι.
Με παρούσα τη συγγραφέα Ελένη Πατίδου, που το βιβλίο της αποτυπώνει τα βιώματά της αλλά και την εμπειρία της ως ψυχολόγου, ο λόγος και η μουσική έδεσαν σε μια ενδιαφέρουσα βραδιά που ικανοποίησε το κοινό.
Το βιβλίο παρουσίασαν η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Όλγα Σαββίδου και η φιλόλογος Τριάδα Εμμανουηλίδου.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Στέλλα Σμουλιώτη.
Την παρουσίαση πλαισίωσαν μουσικά η Χριστίνα Σαμαρά (φωνή) και η Σοφία Καλπουρτζή (πιάνο).
Η Όλγα Σαββίδου, αναφερόμενη αρχικά στην ιστορία του «Εράσμου» και στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία απέναντι στις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και γενικότερα στο άτομο, ενέταξε την παρουσίαση του βιβλίου της Πατίδου στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Συλλόγου για έναν κόσμο χωρίς βία, με σεβασμό στο άτομο και στην ετερότητα.
Για το βιβλίο και τη συγγραφέα του είπε:
«Το βιβλίο δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι γραμμένο από μια ελεύθερη και ευαίσθητη μαχήτρια του δικαίου και ειδικά των ατομικών δικαιωμάτων, καθρεφτίζοντας όσα διδάχθηκε από την οικογένειά της.
Σε μια εποχή βίας, με δράματα καθημερινά, είναι απαραίτητη η παρουσία ανθρώπων, όπως της Πατίδου.»
Η κ. Σαββίδου μίλησε για τις παραβολές κι αναγωγές που γίνονται από τη συγγραφέα, αγκαλιάζοντας τον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη, και για τον προβληματισμό που προβάλλεται, αν οι ζωές των ανθρώπων είναι δεμένες σε μια κοινή μοίρα.
«Είναι ένα βιβλίο που τροφοδοτεί μνήμες και γεννά ελπίδες» κατέληξε.
Η Τριάδα Εμμανουηλίδου μίλησε για τη σχέση της με τη συγγραφέα, σχέση που ξεκινά από τα παιδικά τους χρόνια λέγοντας για την Ελένη Πατίδου:
«Από μαθήτρια μέχρι που έγινε γυναίκα ήταν σ’ έναν διαρκή αγώνα αυτοβελτίωσης. Η συγγραφέας με λόγο φυσικό και αβίαστο, λόγο πυκνό, δίνει τις έντεκα ιστορίες της που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής ή μαυρόασπρες φωτογραφίες.
Αγαπά τον άνθρωπο, τον εμπιστεύεται, πάσχει, εξαπατάται, αλλά δεν παύει ποτέ να πιστεύει σ’ αυτόν.»
Στη συνέχεια διαβάστηκαν από την ηθοποιό Στέλλα Σμουλιώτη, με τη θεατρική διάσταση που έδωσε στο λόγο της, δύο χαρακτηριστικές ιστορίες από το βιβλίο.
Η Ελένη Πατίδου, αφού ευχαρίστησε τις κυρίες που έσκυψαν πάνω στο βιβλίο της, είπε:
«Το αφιερώνω στη μητέρα μου που είναι απόψε εδώ. Επιτυχία για το βιβλίο μου θα είναι να δείτε μέσα από τις δικές μου ιστορίες τις δικές σας ιστορίες, επαναπροσδιορίζοντας τη ζωή σας.
Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που τις ιστορίες του θα μπορούσαν να τις διαβάσουν μεγάλοι αλλά ακόμη και μικρά παιδιά. Άλλωστε κι ο Χριστός μιλάει με παραβολές…»
Ευχαριστώντας την Πρόεδρο του «Εράσμου», αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου, συνέχισε:
«Ήξερα το σημαντικό έργο του Συλλόγου, δεν ήξερα όμως τους ανθρώπους. Με αγκάλιασαν με τόση αγάπη σαν να ήμασταν οικογένεια. Αλλά, αν δεν ήταν αυτοί οι τόσο ιδιαίτεροι άνθρωποι, πώς θα μπορούσαν να γίνουν όλ’ αυτά τα πολλά και τα σπουδαία που κάνει ο Σύλλογος, με τόσα λίγα χρήματα; Οι εθελοντές καλύπτουν αυτά που θα έπρεπε να κάνει το κράτος. Και η Βέροια έχει να παρουσιάσει μεγάλο έργο στον τομέα του εθελοντισμού.»
Η εκδήλωση έσπασε σε μικρότερα κομμάτια με μουσικές γέφυρες που δημιούργησαν ατμόσφαιρα, χάρη στο πιάνο της εξαιρετικής Σοφίας Καλπουρτζή και τη δροσερή νεανική φωνή της Χριστίνας Σαμαρά.
Τραγούδια για την ξενιτιά, αλλά και αργότερα, μετά την παρουσίαση, παλιά τραγούδια που αγαπήθηκαν, γέμισαν με νοσταλγικούς ήχους το χώρο της Βιβλιοθήκης, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά.
Η Πρόεδρος του «Εράσμου» Γιούλη Φωστηροπούλου ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση, με πρώτη την Ελένη Πατίδου.
Η βραδιά, που θεωρήθηκε απ’ όλους πετυχημένη, έκλεισε με συζήτηση, με υπογραφή των βιβλίων από τη συγγραφέα και με κεράσματα, που δημιούργησαν ένα γενικότερο χριστουγεννιάτικο κλίμα ευφορίας.
Φωτογραφίες: faretra.info