Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις δυσμενείς εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), αφού απαξίωσε στο όνομα του μονοπωλιακού ανταγωνισμού και της κερδοφορίας την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα, προωθεί σαν ώριμο φρούτο τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για είσοδο “στρατηγικού επενδυτή” στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ).
Σύμφωνα με το 38/18 15-6-2018 ενημερωτικό σημείωμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε), έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι προτάσεις για “σπάσιμο” της ΕΒΖ σε “καλή” και σε “κακή”. Το “καλό” κομμάτι, που περιλαμβάνει τις δυο θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία και τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα, θα περάσουν στον έλεγχο του στρατηγικού επενδυτή υπό νέο Α.Φ.Μ, ενώ το κακό κομμάτι, δηλαδή οι διάφορες υποχρεώσεις της ΕΒΖ, θα οδηγηθεί σε πτώχευση από την Τράπεζα Πειραιώς.
Από τα παραπάνω είναι καθαρό ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την τοποθέτηση ταφόπλακας στην εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια και μεταποίηση ζάχαρης, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει τόσο τις δυνατότητες όσο και τις υποδομές για κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας όχι μόνο σε ζάχαρη αλλά και σε άλλα προϊόντα που προέρχονται από το τεύτλο.
Σε δεινή θέση και υπό την απειλή της απόλυσης πρόκειται να βρεθούν οι πάνω από 200 εργαζόμενοι της ΕΒΖ, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στις σημερινές συνθήκες. Ήδη με τη σημερινή κατάσταση υποαπασχολούνται ενώ η πληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη μόνο για δυο μήνες.Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον και για τους τευτλοκαλλιεργητές, που και οι εναπομείναντες οδηγούνται στην εγκατάλειψη της παραγωγής, αφού κανένας τους δεν έχει πληρωθεί για την περσινή παραγωγή. Όσοι πήραν χρήματα πληρώθηκαν μέσω δανεισμού με ενέχυρο τη ζάχαρη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και επιβαρύνθηκαν με έξοδα φακέλου ενώ υποχρεώθηκαν να αγοράσουν συνεταιριστικές μερίδες. Σε όσους δεν εγκρίθηκε το δάνειο δεν πήραν τίποτα ενώ απλήρωτοι παραμένουν και οι παραγωγοί 20.000 στρεμμάτων τεύτλων που λόγω της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Ορεστιάδας έμειναν στα χωράφια. Συνολικά περίπου 400 παραγωγοί δεν πήραν δεκάρα.
Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και φέτος για τους παραγωγούς, που, μετά τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης, καλλιέργησαν περίπου 20.000 στρέμματα τεύτλων αν και είχε παρέλθει η καλλιεργητική περίοδος.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
— την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΒΖ
— την πληρωμή των απλήρωτων τευτλοκαλλιεργητών για την περσινή παραγωγή,
— τη διασφάλιση των δανειοδοτηθέντων παραγωγών έναντι απαιτήσεων της Τράπεζας για πληρωμή των δανείων,
— την απορρόφηση και πληρωμή της φετινής παραγωγής
— τη συνέχιση της εγχώριας παραγωγής τεύτλου και ζάχαρης.
Οι βουλευτές |