Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Η Βέροια τίμησε το Θάνο Μικρούτσικο για την προσφορά του στα πολιτιστικά της δρώμενα

 

Δήμητρα Σμυρνή

Στο Χώρο Τεχνών που την ύπαρξή του όλοι την έχουμε συνδέσει μ’ αυτόν, η Βέροια τίμησε το Θάνο Μικρούτσικό για την προσφορά του στα πολιτιστικά της δρώμενα, σε μια βραδιά που η απόδοση της τιμής ολοκληρώθηκε με μια  δική του συναυλία, αντίδωρο στην πόλη μας που αγαπά, όπως είπε.

Ο Δήμος της Βέροιας, συμπληρώνοντας χθες 100 χρόνια από την επίσημη ένταξή του στο Ελληνικό κράτος, έκλεισε τις επετειακές του εκδηλώσεις με την απόδοση τιμής στο Θάνο Μικρούτσικο.

«Ο ίδιος τίμησε την πόλη και η πόλη θεώρησε χρέος της να τον τιμήσει σε μια ιστορική στιγμή σαν κι αυτήν» είπε η υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας Νανά Καραγιαννίδου, προλογίζοντας.

«Ως Υπουργός Πολιτισμού ο Θάνος Μικρούτσικος στήριξε με θέρμη την πρόταση της Βέροιας για την ένταξή της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Τη στήριξε και το αποτέλεσμα αυτής της στήριξης ήταν η δημιουργία του Χώρου Τεχνών. Αγάπησε την πόλη μας και η πόλη τον αγάπησε δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη της απόψε.»

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ανεβαίνοντας στη σκηνή του Χώρου Τεχνών,  είπε για το Θάνο Μικρούτσικο:

«Τιμούμε έναν άνθρωπο του Πολιτισμού, ο οποίος προσέφερε στην πόλη μας, τον κ. Θάνο Μικρούτσικο. Ο Πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο σε πνευματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο κι ένας από τους πρωτεργάτες του πολιτισμού στη χώρα μας είναι και ο Θάνος Μικρούτσικος.» Και απευθυνόμενος στο συνθέτη:

«Θάνο, η πόλη αναγνωρίζει την προσφορά σου. Ο Χώρος Τεχνών αποτελεί αληθινό κόσμημα γι’ αυτήν. Η πόλη σ’ ευχαριστεί κι εγώ το ίδιο.»

Κλείνοντας έτσι, του απένειμε το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλης των Βεροιέων.

Ο Θάνος Μικρούτσικός, μιλώντας για τη Βέροια, που πάντα τον συγκινούσε ο στίχος του Ζιώγαλα γι’ αυτήν «χωρίς να βλέπεις θάλασσα, ακούς να σκάει το κύμα», έδωσε τη σχέση του με την πόλη μέσα από την ένταξή της στον πολιτιστικό χάρτη, την εποχή που ο ίδιος ήταν Υπουργός Πολιτισμού.

Η Βέροια επελέγη μέσα από 415 άλλες πόλεις, γιατί η δική της πρόταση ήταν η πιο τεκμηριωμένη και ισχυρή, ισχυρή γιατί στηριζόταν όχι μόνο από το Δήμαρχό της το Γιάννη Χασιώτη αλλά κι απ’ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύμπνοια συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

«Έτσι, το 1999 έγινε ο Χώρος Τεχνών, αυτό το διαμάντι του πολιτισμού. Να το προσέχετε σαν τα μάτια σας κύριε Δήμαρχε» είπε ο Θάνος Μικρούτσικός και ολοκλήρωσε λέγοντας «Στους βάρβαρους καιρούς που ζούμε η τέχνη και ο πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη άμυνα στη βαρβαρότητα. Όσα προβλήματα και να υπάρχουν δεν πρέπει να κλείσουμε το παράθυρο στο όνειρο. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε στο φως…»

Τα τελευταία λόγια του τα κάλυψε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού, σημάδι αποδοχής λόγων και έργων ενός ανθρώπου που ταύτισε τη ζωή του με τον πολιτισμό.

Φωτογραφίες: faretra.info

Σχετικά με τη συναυλία που ακολούθησε μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων