Κόσμος

Τουρκικό εμπορικό πλοίο “ακούμπησε” ελληνική κανονιοφόρο

Νέο επεισόδιο συνέβη στο Αιγαίο σήμερα τα ξημερώματα, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από τα αριστερά με κανονιοφόρο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα της ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Από το περιστατικό, που έγινε ενώ η κανονιοφόρος «Αρματωλός» έκανε περιπολία σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, δεν υπήρξαν τραυματίες, σοβαρές ζημιές ή μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ο Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών, ενημέρωσε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι «μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, το «εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον».

«Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές. Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Στην ανακοίνωσή του ΓΕΝ ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές και ότι η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή της.

Το σημερινό επεισόδιο έρχεται μετά από εκείνο του Φεβρουαρίου, οπότε τουρκική ακταιωρός εμβόλισε και «πλήγωσε» τη ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος, το ΠΑΘ 090 «Γαύδος», ανατολικά των Ιμίων.

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας