Βέροια Ρεπορτάζ

Με πολλές αντιπαραθέσεις η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο

Δήμητρα Σμυρνή

Με μια συνεδρίαση πολλών ωρών, που σκοπό είχε όχι τη λήψη αποφάσεων, αλλά την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων της Βέροιας και κατ’ επέκταση των πολιτών, επιστήμονες, περιβαντολλοντολόγοι, και εκπρόσωποι της εταιρείας εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο κατέθεσαν τις απόψεις τους, προκειμένου να φωτιστεί καλύτερα το θέμα που τόση συζήτηση προκαλεί.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος τόνισε ξεκινώντας: «Στη συγκεκριμένη κίνηση δε συρθήκαμε. Αντίθετα θελήσαμε να γίνει μια γόνιμη συζήτηση, φροντίζοντας να υπάρχει στο panel μια ισορροπία εκπροσώπων του Αιολικού Πάρκου, του Επιμελητηρίου και του Περιβάλλοντος. Το σημερινό ΔΣ είναι ενημερωτικό. Μπορεί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να μπήκαν στη ζωή μας, υπάρχει όμως έντονη αμφισβήτηση σχετικά με την ολοκληρωτική τους ωφέλεια. Θελήσαμε, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη κίνηση την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση.»

Στο panel συμμετείχαν οι: Λαδακάκης Παναγιώτης, εκπρόσωπος Εταιρείας «Αιολική Βερμίου», Χατζάκης Νικόλαος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου, Μποζίνης Στέργιος, μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Μπαρδάκας Στράτος, εκπρόσωπος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής, εκπρόσωπος Πανεπιστημιακού Τμήματος Δασολογίας Περιβάλλοντος, Ρώσσης Κυριάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΙΤ, Χατζηαθανασίου Βασίλειος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Βλαμάκης Ανδρέας, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος.

Οι τοποθετήσεις ήταν φυσικό να μην ταυτίζονται και πολλές φορές να αντιπαρατίθενται, όπως η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ, Εταιρείας εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου Βερμίου, Στέργιου Μπαρδάκα και του Πανεπιστημιακού Περιβαλλοντολόγου, Θεοχάρη Ζάγκα.

Ο Στέργιος Μπαρδάκας ισχυρίστηκε πως υπάρχουν μύθοι γύρω από το περιβάλλον, οι οποίοι καταρρίπτονται, όπως: ο θόρυβος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, η αισθητική, το πλήθος των ανεμογεννητριών.

-Μπορούμε ακόμη και να συζητήσουμε κάτω από μία ανεμογεννήτρια, δε θα ενοχληθούμε από το θόρυβο.

-Θα κοπούν δέντρα φυσικά, αλλά πρέπει να μπουν στη ζυγαριά οφέλη και επιπτώσεις.

-Η αισθητική είναι υποκειμενική. Γιατί τα φουγάρα της Πτολεμαΐδας είναι λιγότερο αντιαισθητικά;

-Το πλήθος των ανεμογεννητριών εξαρτάται από το ανάγλυφο. Δε μπορούμε να τις βάλουμε, όπου θέλουμε. Στα βουνά έχουμε αέρα.

Ο κ. Μπαρδάκας τόνισε επίσης πως από την εγκατάσταση θα προκύψει όφελος 3% για τους ΟΤΑ και θέσεις εργασίας.

Αντίθετα,  ο Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής, εκπρόσωπος Πανεπιστημιακού Τμήματος Δασολογίας Περιβάλλοντος, μίλησε για την απαραίτητη προϋπόθεσε ενός στρατηγικού σχεδιασμού, πριν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, λέγοντας:

«Υπάρχει επιθετική διάθεση από τη μεριά των εταιρειών ως προς την εγκατάσταση. Παράδειγμα, εταιρεία που διεκδικούσε μέχρι και τον Ενιπέα στον Όλυμπο, που έχει μόνο το καλοκαίρι νερό.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι πολλές. Πρωταρχικά αλλοιώνεται το τοπίο. Ενοχλείται η χλωρίδα και η πανίδα, αλλοιώνεται η ποιότητα του παραγόμενου νερού, εγκαταλείπονται τα ξένα για τη φύση υλικά μετά την εικοσαετία, και τελικά ακυρώνεται η αειφόρος ανάπτυξη.»

Ο συμπολίτης μας Μποζίνης Στέργιος, μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, κράτησε μια ενδιάμεση θέση. Υποστηρικτής της αιολικής ενέργειας, θεωρεί ότι οι ενεργειακοί στόχοι στην Ελλάδα έχουν σχεδόν επιτευχθεί και η εγκατάσταση στο Βέρμιο τόσων πολλών ανεμογεννητριών δε μπορεί παρά να επηρεάσει ζώα και ανθρώπους. «Πρέπει να μπουν στο Βέρμιο οι μισές ανεμογεννήτριες της Ελλάδας; Εμείς ήδη πήραμε το μερτικό μας» είπε.

Μετά την τοποθέτηση όλων των συμμετεχόντων στο panel υποβλήθηκαν ερωτήσεις και τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πάνω στο θέμα. Συγκεκριμένα:

Νίκος Μπέκης: «Μιλάμε για ένα κράτος, που από τη μια υποστηρίζει το μέγιστο κέρδος από την ανάπτυξη κι από την άλλη θέλει να προστατέψει το περιβάλλον. Υπάρχει ισορροπία; Για τον κόσμο δεν υπάρχουν οφέλη. Υπάρχουν μόνο φόροι για την επιδότηση της Πράσινης Ενέργειας.

Οι επιπτώσεις δε φαίνονται άμεσα, θα φανούν αργότερα. Ήδη διαταράχτηκε το κλίμα της περιοχής. Ζήσαμε σ’ ένα βουνό κοντυλογραμμένο, που θα μετατραπεί σ΄ ένα σκαντζόχοιρο. Μπορεί τα γιγάντια έργα της φύσης να προκαλούνε θαυμασμό, τα γιγάντια όμως έργα του ανθρώπου προκαλούν αποστροφή.»

Γιώργος Μελιόπουλος: Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει ήδη την εγκατάσταση. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι στημένοι για να πείσουν. Μας ρωτούν αν είμαστε υπέρ ή κατά. Ανταποκρίνονται οι ενέργειες αυτές στις λαϊκές ανάγκες; Πώς αξιοποιούνται; Η απάντηση δεν τίθεται τεχνοκρατικά. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Γίνεται η εγκατάσταση για την κερδοφορία ή για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών;

Ενώ ο λαός πληρώνει αυτό το αιολικό πάρκο, η ωφέλειά του θυσιάζεται στα μονοπώλια. Οι διαμαρτυρίες είναι δίκαιες, καταστρέφεται το Βέρμιο.»

Διαφορετική ήταν η άποψη του Ζήση Πατσίκα ο οποίος είπε: «Επιτέλους έγινε μια σοβαρή συζήτηση! Η ιστορία δε γυρίζει πίσω. Πρέπει να προχωρήσουμε. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά πρέπει να ενισχυθούν με το καινούριο. Επιπλέον, είναι  μια ευκαιρία να κερδίσει ο Δήμος απ’ αυτήν την εγκατάσταση. Όσο για την ομορφιά του Βερμίου, δε θα καταστραφεί. Τα αντισταθμιστικά οφέλη θα χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη κάποιων περιοχών του Βερμίου» είπε.

Μετά την ευανάγνωστη φράση του Γιώργου Γουλτίδη «η Πολιτεία  δεν πρέπει να φρενάρει τους επενδυτές, οι επενδύσεις, καλώς ή κακώς, γίνονται από τους ιδιώτες και ο ανταγωνισμός φέρνει την πτώση των τιμών», οι τοποθετήσεις  του Χρήστου Κούτρα και του Θεόφιλου Κορωνά ενείχαν επιφυλάξεις.

Οι τοποθετήσεις του Γιώργου Ορφανίδη και της Μαρίας Παπαϊωάννου συνέπεσαν με τις τοποθετήσεις του Δήμαρχου Κώστα Βοργιαζίδη και του Πρόεδρου του ΔΣ Πέτρου Τσαπαρόπουλου. Οι τοποθετήσεις τους γενικά, πέρα από τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το πλήθος των ανεμογεννητριών, ήταν προσανατολισμένες στην αποδοχή της εγκατάστασης, με παράλληλο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων