Κόσμος

Στη χώρα του Διαφωτισμού διώκεται ακόμη και η… αλληλεγγύη!

Στην «κοιτίδα» της «ισότητας», της «ελευθερίας» και της «αδελφότητας», την Γαλλία, ένας αγρότης διώκεται επειδή βοήθησε Αφρικανούς πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα από την Ιταλία και τους πρόσφερε καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον «Guardian», ο 37χρονος αγρότης, Cédric Herrou, είναι ο ήρωας της τοπικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τις αρχές που τον κατηγορούν ότι «υποβοήθησε στην διενέργεια παράνομων διελεύσεων», αντιμετωπίζοντας ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 ευρώ!

Ολα αυτά, επειδή δεν έκλεισε τα μάτια στο ανθρώπινο δράμα που ξετυλίγεται καθημερινά μπροστά του,

Βολταίρος

αφού το αγρόκτημά του βρίσκεται σε μια κοιλάδα κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, πάνω σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή διαδρομή για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη.

«Αν πρέπει να σπάσουμε το νόμο για να βοηθήσουμε ανθρώπους, ας το κάνουμε!» απαντά ο ίδιος στην δίωξη, μπροστά σε διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να τον υποστηρίξουν έξω από το δικαστήριο της Νίκαιας.

«Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να ξεπερνούν τον κίνδυνο και ο κίνδυνος είναι αυτά τα σύνορα» πρόσθεσε, καταγγέλοντας την γαλλική αστυνομία ότι προσάγει χιλιάδες ανήλικους πρόσφυγες και τους προωθεί πίσω πάλι κατά μήκος των συνόρων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Herrou ηγήθηκε μιας ομάδας αλληλέγγυων ακτιβιστών οι οποίοι κατέλαβαν ένα εγκαταλειμμένο χωριό διακοπών που ανήκει στην SNCF (την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων) για να στεγάσουν πρόσφυγες. Τρεις μέρες μετά η αστυνομία εισέβαλε, διέλυσε την αυτοσχέδια δομή αλληλεγγύης και συνέλαβε τον Herrou.

Δύο μήνες πριν συνελλήφθη ενώ προσπαθούσε να περάσει οκτώ πρόσφυγες από την Ερυθραία, με το αυτοκίνητό του από την Ιταλία στη Γαλλία. Ωστόσο οι δικαστές αποδέχθηκαν ότι η ενέργειά του είχε ανθρωπιστικά κίνητρα.

Ωστόσο τα πράγματα τώρα είναι πιο δύσκολα γι’ αυτόν, αφού ο αγρότης είναι μέρος ενός δικτύου πολιτών και ακτιβιστών που έχουν καταφύγει σε μια ημι-παράνομη τακτική βοηθώντας τους πρόσφυγες τους οποίους η αστυνομία κατεβάζει από τα τρένα που διασχίζουν τα σύνορα. Οι αρχές αντιμετωπίζει αυτή την πράξη αλληλεγγύης ως παράνομη. Κάποιοι, ωστόσο, θυμούνται τον Γαλλικό λαό να κρύβει Εβραίους από τους ναζί την περίοδο της κατοχής.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας 73χρονος πανεπιστημιακός ερευνητής διώχθηκε επειδή βοήθησε τρεις γυναίκες από την Ερυθραία, αμέσως μόλις πέρασαν τα σύνορα από την Ιταλία. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, ενώ ήδη του έχει επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ για ανάλογη υπόθεση.

Η ουσία είναι ότι ο κόσμος βοηθά με όποιον τρόπο μπορεί τους απελπισμένους, παρά και ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική των κυβερνήσεων.

  toperiodiko.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ