Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής – Δρόμοι που φεύγουν”. Μια πολυπρισματική και πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας – Εγκαίνια στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Σε μια τολμηρή και πρωτότυπη σύλληψη του θέματος «Δρόμοι: Δρόμοι της ζωής-Δρόμοι που φεύγουν», η Φωτογραφία και η Λογοτεχνία συμπορεύτηκαν, για να δώσουν, πραγματώνοντας το θέμα, ένα αισθητικό αποτέλεσμα που όχι μόνο δικαίωσε τη σύλληψη, αλλά την ξεπέρασε, ξαφνιάζοντας με την πολυπρισματικότητα της αντιμετώπισής του.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Φωτογραφική Ομάδα της Βέροιας «Αντίθεσις», που μέχρι τώρα έχει δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής, συνδιοργάνωσαν, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, μια έκθεση φωτογραφίας, που σταθμός της ήταν τώρα η Βέροια, μετά από ένα ταξίδι της στην Ελλάδα με πολλούς άλλους σταθμούς. Χώρος της Έκθεσης  η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο «Δρόμοι» δόθηκαν μέσα από το φακό των καλλιτεχνών φωτογράφων με έμπνευση, πάθος και φαντασία, ξετυλίγοντας μπροστά στα μάτια του θεατή όλες τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει ένας δρόμος.

Ο δρόμος ως πορεία, ως σκοπός, ως μνήμη, ως ταχύτητα, ως  αφετηρία συλλογικών αγώνων, ως τρόπος θέασης της ζωής, ο δρόμος ως πορεία προς το θάνατο…

 faretra.info-dromoi

Άλλοτε με το αυστηρό κοντράστ ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο κι άλλοτε με το χρώμα να εισβάλλει στη φωτογραφία, η ροή των φωτογραφιών αλλά και η ροή των “δρόμων” οδήγησαν σ’ ένα ελκυστικό για το θεατή αποτέλεσμα.

Είναι τόσα πολλά τα ερεθίσματα που προκαλεί η έκθεση, που οι σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα που δημιουργεί κάθε έργο έχουν ένα τεράστιο εύρος, καθώς μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται από την ύπαρξη λογοτεχνικών κειμένων, πεζών ή ποιητικών που τα συνοδεύουν, στις ίδιες διαστάσεις με τις φωτογραφίες, ώστε να στέκονται δίπλα τους ισότιμα.

Παρών στα χθεσινά εγκαίνια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρκατσέλης, ο οποίος μίλησε στο μεγάλο πλήθος των επισκεπτών για την αφετηρία της έκθεσης, τους στόχους της, το ταξίδι της και την απήχησή της.

Ο Βασίλης Καρκατσέλης, με το γνωστό του, και από άλλες συνεργασίες του με τη δική μας Φωτογραφική Ομάδα “Αντίθεσις”, ύφος και ήθος, πληθωρικός στις εκφράσεις και τις κινήσεις του, εξήγησε πως η Έκθεση ενσωματώνει σε κάθε ταξίδι της και έργα δύο ντόπιων καλλιτεχνών, τα οποία γίνονται ένα με το σύνολο, καθώς δεν αναγράφονται τα ονόματα των συμμετεχόντων, επιδιώκοντας με την ανωνυμία να προβληθεί το ενιαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και όχι το άτομο.

Στην έκθεση συμμετέχουν από τη δική μας Ομάδα, την «Αντίθεσις», ο Γιάννης Γιαννέκας και η  Μαρίνα Ορφανίδου.

 faretra.info-dromoi

Ο Γιάννης Γιαννέκας, Πρόεδρος της Ομάδας, είπε μιλώντας στη Φαρέτρα:

«Συμμετέχω με δύο έργα που αντιλαμβάνονται την έννοια του δρόμου μέσα από υπόγειες διαδρομές. Θέλησα με τα έργα μου να δείξω πως ο άνθρωπος σήμερα με την Τεχνολογία θα βρει οπωσδήποτε  τον τρόπο να χαράξει ‘δρόμο’, έστω κι αν είναι υπόγειος. Βέβαια, στις φωτογραφίες μου ο άνθρωπος εκμηδενίζεται και περνά στην ανωνυμία, όπως συμβαίνει άλλωστε στη σημερινή Τεχνολογική Εποχή.»

Και η Μαρίνα Ορφανίδου πρόσθεσε:

«Οι δικοί μου ‘δρόμοι’ δεν εκμηδενίζουν τον άνθρωπο. Αντίθετα λειτουργούν ως σκηνικό και μνήμη της πορείας του στη ζωή. Γι αυτό και επέλεξα ένα παιδί κι έναν μεσήλικα για να τονίσω αυτήν την πορεία.»

O Δημήτρης Γκιορτζής, μέλος της Ομάδας «Αντίθεσις», ολοκλήρωσε λέγοντας: « η συγκεκριμένη έκθεση δίνει την ευκαιρία από τη μια να ενταχθούμε σε μια συλλογική διαδικασία κι από την άλλη να αντιληφθούμε πόσες πολλές διαφορετικές καλλιτεχνικές φωνές μπορεί να υπάρξουν πίσω από ένα μεμονωμένο θέμα.»

Μια έκθεση που εντυπωσιάζει με την πολυφωνία της, την ευαισθησία, και τη δύναμη της καλλιτεχνικής σύλληψης αλλά και τη δύναμη της απόδοσης του θέματος. Αξίζει αναμφισβήτητα να τη δει κανείς!

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi faretra.info-dromoi

banner-article

Ροη ειδήσεων