Βέροια Πολιτισμός

Η καρδιά του χορού χτυπά στη Βέροια – 10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Έντεχνου Χορού

Δήμητρα Σμυρνή

Τη δέκατη χρονιά, από τη στιγμή που ξεκίνησε, διανύει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Έντεχνου Χορού «Ευ δημιουργείν», και την τέταρτη κατά σειρά χρονιά με έδρα του τη Βέροια.

Στη Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής δόθηκαν οι προδιαγραφές του Διαγωνισμού και οι στόχοι του.

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τις μικρές μαθήτριες της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ, που με παρούσα τη μία από τις δύο δασκάλες τους, την κ. Μαυρέτα Λενικάκη – η άλλη είναι η κ. Θανασούλη Ειρήνη – διατύπωσαν απλές παιδικές σκέψεις με τη δροσιά της ηλικίας τους.

«Δουλεύουμε πολύ με δύο εξαιρετικές δασκάλες, που έχουν πολλή υπομονή», «Στο χορό που πάμε γνωρίζουμε καινούργια παιδιά και κάνουμε κι άλλες παρέες», «Σημασία για μας δεν έχει το βραβείο αλλά η συμμετοχή» είπαν.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε από την Υπεύθυνη Προγραμματισμού της ΚΕΠΑ, κ. Νανά Καραγιαννίδου, στην Πρόεδρο του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής, κ. Όλγα Παππά, η οποία ξεκίνησε από την πρώτη πειραματική μορφή του Διαγωνισμού στα Τρίκαλα, για να αναφερθεί με ενθουσιασμό στην εδραίωση του θεσμού τα τελευταία χρόνια στη Βέροια, μια πόλη με τις ανάλογες υποδομές, για να στηρίξει το θεσμό. Συγκεκριμένα η κ. Παππά είπε:

015

«Το Σωματείο Χορού & Ρυθμικής, με μέλη καθηγητές χορού από όλη την Ελλάδα έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έντεχνου Χορού «Ευ Δημιουργείν 2016».

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 15-16 και 17 Απριλίου 2016 στο Χώρο Τεχνών. Πρόκειται για μια διοργάνωση, η οποία ύστερα από την άψογη συνεργασία των φορέων έχει γίνει θεσμός στην πόλη της Βέροιας και έχει πανελλήνια εμβέλεια, καθώς συμμετέχουν μαθητές Σχολών Χορού από όλη την Ελλάδα. Και φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 400.

Ο διαγωνισμός αφορά στα είδη του κλασσικού, νεοκλασσικού, σύγχρονου, καρακτέρ και τζαζ και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις – ημιτελικό (χωρίς την παρουσία κοινού) και τελικό (με την παρουσία κοινού). Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από την Daniel Lommel, Γιάννης Ντοντσάκης, Θανάσης Σολωμός.

Με κύριο στόχο τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του διαγωνισμού τα βραβεία δίνονται βάσει της βαθμολογίας που συγκεντρώνει ο κάθε διαγωνιζόμενος και όχι «ανταγωνιστικά» με τη διάκριση τριών μόνο θέσεων. Μετά το πέρας του διαγωνισμού, όλοι οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν τις φόρμες αξιολόγησης των κριτών, όπου μπορούν να δουν την αναλυτική βαθμολογία τους στην τεχνική, σκηνική παρουσία – εκφραστικότητα και μουσικότητα με επιπλέον σχόλια.

Print
Print

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού η διοργάνωση προσπαθεί να μεταφέρει μηνύματα ευαισθητοποίησης, όσον αφορά τον παιδικό καρκίνο, δίνοντας όπως κάθε χρόνο το στίγμα της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, όπου προς ενίσχυση των σκοπών του θα διατεθούν εξ ολοκλήρου τα έσοδα από τους δύο τελικούς.»

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Γιώργος Σοφιανίδης, διατύπωσε τη χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή διαγωνιζομένων και για το κύρος της Κριτικής Επιτροπής, δείχνοντας παράλληλα τα οφέλη που προκύπτουν από μια τέτοια διοργάνωση λέγοντας:

«Για μας είναι σημαντικό ότι η καρδιά του χορού χτυπά στη Βέροια.(…) Πέρα από τη μεγάλη σημασία που έχει ο διαγωνισμός ως πολιτιστικό γεγονός ,τονώνεται αναμφίβολα ο Τουρισμός της πόλης, με τους 400 διαγωνιζόμενους που θα έρθουν και οι οποίοι θα συνοδεύονται και από δικά τους πρόσωπα. Έτσι, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης, χώροι πώλησης αναμνηστικών, σαφώς και θα ωφεληθούν. Επιπλέον τα δικά μας παιδιά θα έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά άλλων πόλεων, με αποτέλεσμα τη γόνιμη αλληλοεπίδραση.»

Για την εξωστρέφεια, που πρέπει να χαρακτηρίζει τα βήματα του Πολιτισμού, αλλά και για τις δομές και υποδομές που διαθέτει η Βέροια, ώστε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο πολιτιστικά, μίλησε ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης, λέγοντας:

«Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Βέροια φιλοξενεί τον πανελλήνιο διαγωνισμό χορού «Εύ Δημιουργείν» και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έχει γίνει πλέον συνείδηση τόσο στους διοργανωτές όσο και στους συμμετέχοντες, ότι η Βέροια μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός τόσο μεγάλου γεγονότος, που έχει προσελκύσει συμμετοχές και κοινό από όλη την Ελλάδα.

Έτσι για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η δυναμική που περικλείει ένα πολιτιστικό γεγονός αν αυτό σχεδιαστεί, οργανωθεί και υλοποιηθεί σωστά, γιατί ένα γεγονός με εξωστρεφή χαρακτήρα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά στην πόλη μας.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η πόλη θα φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί στη συνέχεια πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, από τη στιγμή που η πόλη θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους στη διάρκεια της εδώ παρουσίας τους. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι η πόλη στο σύνολό της θα συμβάλλει σε αυτό.

Η πόλη μας διαμορφώνει ένα θετικό πρόσημο στο “όνομα” της, κατακτά μια διακριτή θέση, είναι αναγνωρίσιμη και όλα αυτά με την στήριξη του πολιτισμού και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Η συνεπής, συνεχής αλλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες παρουσία μας στο χώρο, έχει διαμορφώσει στη συνείδηση των ανθρώπων που κινούνται στο χώρο του πολιτισμού, ότι η Βέροια είναι παρούσα στο σημερινό πολιτιστικό γίγνεσθαι και αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο.

008

Σε μια εποχή κρίσης όπου παντού καταγράφεται μια συνολική οπισθοδρόμηση, η συνέχιση αλλά και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας αποτελεί μια κατάκτηση.

Η πόλη μας είχε τη χαρά να αποκτήσει σημαντικές πολιτιστικές υποδομές. Είναι το εργαλείο που πάνω τους στηρίζεται όλη αυτή η προσπάθεια. Είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε με τον αποδοτικότερο τρόπο, ώστε η επένδυση αυτή να αποδώσει τα μέγιστα. Να χρησιμοποιηθούν ως η αιχμή της εξωστρέφειας μας και μην εξαντληθούν μόνο με επιλογές που υπηρετούν την εσωστρέφεια.

Και δεν είναι μόνο οι υποδομές, είναι και η τεχνογνωσία που έχει κατακτηθεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι έχουμε στα χέρια μας ένα δυναμικό συνδυασμό που πρέπει να τον διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο αλλά και αποδοτικότερο τρόπο ώστε η πόλη στον ορατό μέλλον να ταυτιστεί με τον πολιτισμό. Να αποκτήσει το δικό της θετικό πρόσημο, να έλκει με το δυναμικό της πολιτιστικό παρόν αλλά και με την μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά.

Πρέπει να πούμε εδώ και μεγάλο ευχαριστώ στους υπεύθυνους του διαγωνισμού «Εύ Δημιουργείν», που μας εμπιστεύτηκαν και ελπίζω η συνεργασία μας αυτή να συνεχιστεί.»

Η δασκάλα των μαθητών της Σχολής Χορού της ΚΕΠΑ, Μαυρέτα Λενικάκη, στάθηκε στον παιδαγωγικό χαρακτήρα του Διαγωνισμού, επισημαίνοντας πόσο ο θεσμός επηρεάζει στον τομέα της γνώσης δασκάλους και μαθητές.

Κλείνοντας, η κ. Καραγιαννίδου πρόσθεσε πως στο διαγωνισμό συμμετέχουν από τη Βέροια όχι μόνο η Σχολή της ΚΕΠΑ, αλλά και οι σχολές χορού της Σοφίας Αντωνιάδου και της Μελίνας Παπαδοπούλου.

Ένα πολιτιστικό γεγονός, λοιπόν, για την πόλη, που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, αλλά και θα αποφέρει, όπως λέχθηκε, και άλλα οφέλη.

3

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας