Βέροια

“1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας” – Αναβίωση ενός παλιού πετυχημένου θεσμού σε νέες βάσεις από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Ένας παλιός πετυχημένος θεσμός, το «Φεστιβάλ Παραγωγής Βέροιας», (1958-1962), που συνδύαζε την εικόνα της παραγωγικής Βέροιας με μια νότα γιορτής και τουριστικής προβολής της πόλης, ώθησε τον Τουριστικό Όμιλο να προσπαθήσει να τον αναβιώσει, προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα.

Το «1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου» θα πραγματοποιηθεί 27 – 29 Μαίου 2016 υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα γίνει από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας και την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας.

Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, 15/3/’16, στο Επιμελητήριο, με παρόντες τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τους εκπροσώπους του ΤΟΒ, τον Πρόεδρό του, Ζήση Πατσίκα και τη Γιάννα Πιλιτσίδου έγιναν γνωστοί οι στόχοι και ο χαρακτήρας του «Φεστιβάλ».

Προλογίζοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου δήλωσε τη στήριξή του στο θεσμό λέγοντας:
«Όποια προσπάθεια γίνεται από το Νομό τη στηρίζουμε. Μετά από τόσα χρόνια η προσπάθεια αυτή είναι σημαντική και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Δυστυχώς δεν μπορούν να βοηθήσουν μόνο τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη. Ζητάμε λοιπόν τη συμπαράσταση όλων των Βεροιωτών σ’αυτό που ξεκινάμε να κάνουμε.»

Ο Πρόεδρος του ΤΟΒ Ζήσης Πατσίκας έκανε μια εκτενή αναφορά στον υπό διοργάνωση θεσμό μιλώντας:

1.για την ιδέα της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ»
“Τελικά, μπορεί οι εποχές να εξελίσσονται, όμως η Βέροια του ‘58 ήταν πιο μπροστά από τη Βέροια του 2000. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προβολή της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, αποφασίσαμε να ξαναζωντανέψουμε τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, έναν σύλλογο που παρότι αδρανής για μερικές δεκαετίες, ήταν μια χαρά ενεργός σε νομικό και καταστατικό επίπεδο.”

2. για το χαρακτήρα τουσ3
“Από την πρώτη στιγμή ανασύστασης του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, το μεγάλο σχέδιο που είχαμε, όλη η διοίκηση, αλλά και αυτό μας προέτρεπαν να κάνουμε τα μέλη μας και οι συμπολίτες μας, ήταν να ξαναζωντανέψουμε το όνειρο του Φεστιβάλ Παραγωγής.
Μετά από πολλή δουλειά και συζητήσεις νομίζω ότι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2016 διοργανώνουμε το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.”

3. για το περιεχόμενό του
‘Τι ακριβώς περιλαμβάνει… Επειδή όπως είπαμε οι εποχές εξελίσσονται έτσι αποφασίσαμε να εξελίξουμε και το Φεστιβάλ, διότι καλά τα άρματα οι παρελάσεις και οι μαζορέτες όμως εν έτει 2016 θα πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο.
Με την πολύτιμη συνεργασία της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών και του Χρήστου Γιαννακάκη, καταλήξαμε ότι για να δώσουμε υπόσταση στο Φεστιβάλ πρέπει να καθιερώσουμε ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο.”

4. για τις επί μέρους εκδηλώσεις του
“Το 1ο διεθνές συνέδριο για το Ροδάκινο θα γίνει την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου. Θα αναλυθούν όλες οι πτυχές του φρούτου. Από την καλλιέργεια, τη λίπανση και τη φυτοπροτασία, μέχρι την μεταποίηση, την εμπορία, τις εξαγωγές αλλά και το μέλλον της ροδακινοπαραγωγής.

Χαρακτηριστικά αναφέρω μερικούς από τους διακεκριμένους εισηγητές, τους καθηγητές της γεωπονικής σχολής του Α.Π.Θ. κ.κ. Νάνος, Βασιλακάκης, Καραογλανίδης, Κωβαίος, Μολασιώτης.
Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενήσουμε τον καθηγητή της γεωπονικής σχολής του πολυτεχνείου της Ανγκόνα και διευθυντή του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης, τον κ. Ντάβιντε Νέρι. Το Δενδροκομικό Ινστιτούτο της Ρώμης θεωρείται από τους ειδικούς ως το κορυφαίο στην Ευρώπη, κυρίως στα πυρηνόκαρπα οπότε σαφώς θα πρόκειται για μια εισήγηση με τεράστιο ενδιαφέρον.

Επίσης, θα έχουμε καλεσμένο από την Τουρκία, εκπρόσωπο των εκεί παραγωγικών φορέων καθώς η γειτονική χώρα έχει μπει πολύ δυνατά στην ροδακινοπαραγωγή οπότε σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και για να μάθουμε τι κάνει ο ανταγωνισμός, η παρουσία του Τούρκου επιτρέψτε μου, θα ιντριγκάρει τους συμμετέχοντες.

σ 1

Επίσης θα παραβρεθούν καλεσμένοι από τις αραβικές χώρες, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά για το ελληνικό ροδάκινο, καθώς και ένας ομιλητής από ευρωπαϊκή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Όπως καταλαβαίνετε τα Συνέδριο θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δεύτερη εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Σάββατο 28 Μαΐου το πρωί θα γίνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, φυσικά με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή του και την διατροφική του αξία. Τα εργαστήρια θα γίνουν στους φιλόξενους χώρους της βιβλιοθήκης, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι διοργανώνει εκπληκτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Και τέλος, Φεστιβάλ Ροδάκινου χωρίς ροδάκινο δεν γίνεται… την Κυριακή 29 Μαΐου στο πάρκο Εληάς, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας. Το concept είναι το λεγόμενο pop-up-kitchen δηλαδή θα στηθεί μια ανοιχτή κουζίνα στο πάρκο. Καλεσμένος σεφ θα είναι ο πολύ καταξιωμένος στον χώρο της εστίασης και γνωστός από την τηλεόραση, Άρης Τσανακλίδης, ο οποίος θα δημιουργήσει πρωτότυπες συνταγές με βάση το ροδάκινο και την κομπόστα. Αυτές τις συνταγές σκοπεύουμε να τις προωθήσουμε και στα τοπικά εστιατόρια για να εμπλουτίσουν το μενού τους, δίνοντας επιτέλους και έναν τοπικό χαρακτήρα στα πιάτα που προσφέρουν.

Θα γίνει παράλληλα και διαγωνισμός μαγειρικής, όπου νοικοκυρές της πόλης θα φέρουν τα πιάτα τους με βάση το ροδάκινο και θα διαγωνιστούν για μερικά συμβολικά δώρα. Αν και το ζητούμενο είναι κυρίως να κινητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, να μαγειρέψει με ροδάκινο να μάθουμε νέες και να θυμηθούμε παλιές συνταγές.

Θα διανεμηθούν φυσικά και κάποιες ποσότητες προϊόντος, το τονίζω συμβολικές, έχουμε ετοιμάσει μια καλαίσθητη συσκευασία με λίγα ροδάκινα μέσα καθώς και κομπόστα. Γιατί στόχος είναι να διαφημίσουμε το ροδάκινο. Γι’ αυτό και ειδικά εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν έχουμε προσκαλέσει και θα φιλοξενήσουμε τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας.” και

σ2 0 teneketzidhs2002 - Αντίγραφο

5. για τους χορηγούς που στηρίζουν το φεστιβάλ και οι οποίοι είναι:

• YARA λιπάσματασ4 1865
• BAYER φυτοφάρμακα
• NOVACERT
• TASTY FRUIT
• ALEXANDER
• ΑΛΜΜΕ
• VENUS
• VITRO
• ANALYSIS
• ΕΥΡΩΦΑΡΜ
• GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
• BIKAS
• ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η Κυβέρνηση θα κληθεί να παραστεί στο Φεστιβάλ και αναμένεται να εκπροσωπηθεί ανακοίνωσε ο κ. Πατσίκας.