Τοπικά

Παιδεία ο μεγάλος ασθενής – Συνέντευξη Τύπου του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Ημαθίας, σήμερα 2/11/’15, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Μαυρομάτης αναφέρθηκε κυρίως σε δυο θέματα, τα οποία στη συνέχεια ανέλυσε.

α) Στην μέχρι σήμερα δράση του ΔΣ της ΕΛΜΕ και
β) Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και καθηγητές τη φετινή σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα:
“Στο χρονικό διάστημα, από το Δεκέμβρη του 14 έως σήμερα συνέβησαν σημαντικά γεγονότα στο χώρο της εκπαίδευσης.
1)Επανήλθαν στα σχολεία οι καθηγητές των ΕΠΑΛ που είχαν απολυθεί το καλοκαίρι του 13
2)Καταργήθηκε στην ουσία το Νέο Λύκειο. Δεν εφαρμόστηκαν τα προγράμματα σπουδών που είχαν ετοιμαστεί, και καταργήθηκε η υποχρέωση των καθηγητών να βάζουν με κλήρωση θέματα εξετάσεων στους μαθητές από την Τράπεζα θεμάτων.
3)Πάγωσε η αξιολόγηση-χειραγώγηση που είχε δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας στα σχολεία.
4)Καταργήθηκε η πολιτική επιστράτευση
5)Άλλαξε ο τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων και αντικαταστάθηκε η περιβόητη «συνέντευξη» με την ψήφο του συλλόγου διδασκόντων.
Όλα αυτά δεν μας τα χάρισε κανείς. Κατακτήθηκαν με τους ενωτικούς, μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σημείο καμπής στα θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς αποτελεί η υπογραφή του 3ου μνημονίου και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.
Τα σχολεία ξεκίνησαν τη φετινή σχολική χρονιά με πολλά προβλήματα. Τα πέντε μνημονιακά χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 17660 εκπαιδευτικοί χωρίς να γίνουν νέοι διορισμοί. Κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια να καλυφτούν τα κενά με αναπληρωτές και ωρομίσθιους, με ένα μέρος των κονδυλίων να είναι από ΕΣΠΑ.120098
Ενώ είμαστε ήδη στον Νοέμβρη, υπάρχουν πολλά κενά στην Ημαθία. Αυτά υπολογίζονται σήμερα σε 800 ώρες εβδομαδιαία (δηλαδή περίπου 35 καθηγητές πλήρους ωραρίου). Ενδεικτικά σας αναφέρω: 119 ώρες φιλολογικές, 70 ώρες μαθηματικών, 87 ώρες φυσικοχημικών, 108 ώρες αγγλικών. Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται έως ότου γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, οι μαθητές μας είναι χωρίς καθηγητές, αποτελεί πρώτιστα κατάφωρη καταπάτηση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.
Η ΕΛΜΕ Ημαθίας επισκέφτηκε σχολεία, συνεργάστηκε με τους αιρετούς και έκανε παραστάσεις στην πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και για τη συμπλήρωση των κενών και την τήρηση της νομοθεσίας στις τοποθετήσεις συναδέλφων μόνιμων και αναπληρωτών.”

Ολοκληρώνοντας τα δυο προηγούμενα θέματα, τόνισε πως κυρίαρχο θέμα για το οποίο η ΕΛΜΕ κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου είναι η Γενική Απεργία την Πέμπτη 12 Νοέμβρη.

“Η υπερψήφιση του 3ου μνημόνιου ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων. Μπροστά στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρείται δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε δυναμικά.
Η δέσμευση υλοποίησης των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά αποτυπώνονται στα ντοκουμέντα του ΟΟΣΑ μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. ekpaideytikoi-daskaloi-kathigites-660_4
Το επόμενο χρονικά μέτρο είναι η μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου. Ο καθορισμός ανώτατων ορίων μισθολογικών δαπανών, σημαίνει στα απλά ελληνικά μείωση μισθών.
Η νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης εκπαιδευτικών, η επανεξέταση του νέου σχολείου, η αύξηση του ωραρίου μας και των μαθητών κατά τάξη, είναι οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΟΟΣΑ.
Η απεργία στις 12 Νοέμβρη είναι το πρώτο βήμα ρήξης και σύγκρουσης με τις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν δυναμικά μέρος στην Απεργία.”

Μετά την εισήγηση του προέδρου διατυπώθηκαν ερωτήσεις από τη μεριά των δημοσιογράφων, στις οποίες δόθηκαν απαντήσεις από όλα τα παρόντα μέλη του ΔΣ, (Χαρά Αξούριστου – αντιπρόεδρο, Αλέκο Μόσχο – γραμματέα, Σοφία Καλογερίδου – ταμία, Μιχάλη Γαλουζή – μέλος), αλλά και έγιναν γενικότερες τοποθετήσεις, αναδεικνύοντας τα προβλήματα της Παιδείας και των εκπαιδευτικών.

Σε ερωτήματα σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών στο νέο σχολείο της Βέροιας στα Γιοτζαλίκια, με τη μεταφορά γενικά των μαθητών στα σχολεία τους με αστικά λεωφορεία, με τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας των εκπαιδευτικών, με την εκτίμηση από τη μεριά των εκπαιδευτικών της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, με το ασφαλιστικό των εκπαιδευτικών, με την πληρωμή των βιβλίων από τους μαθητές αλλά και τη μορφή των βιβλίων, δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις: EEE

α) Οι εργασίες του νέου σχολείου θα ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα και θα γίνει αμέσως η μετακίνηση των μαθητών.

β) Τα εισιτήρια των μαθητών για τη μεταφορά τους υπάρχει κίνδυνος να μη μπορούν να διατεθούν από τις οικογένειες τους.

γ) Η μορφή που θα πάρει ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο αυτή της απεργίας, αλλά και αυτή των συγκεντρώσεων, παραστάσεων, σύμπραξης με άλλους φορείς.

δ) Από τους εκπαιδευτικούς εκτιμάται όχι το συνολικό έργο της κυβέρνησης αλλά οι συγκεκριμένες θέσεις της απέναντι στα προβλήματα της Παιδείας.

ε) το ασφαλιστικό δεν άπτεται μόνο του θέματος της μείωσης των συντάξεων αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, αφού θα αναγκάσει γερασμένους εκπαιδευτικούς 65 και 67 ετών να διδάσκουν.

στ) Απαράδεκτο το θέμα πληρωμής των βιβλίων από τους μαθητές αλλά και η μορφή τους.

Το θέμα δυστυχώς είναι πολιτικό και γι αυτό δεν μπορούμε παρά να είμαστε σε σύγκρουση είπαν οι εκπρόσωποι των καθηγητών. Η παιδεία είναι ο μεγάλος ασθενής. Θα είμαστε στο δρόμο.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας