Στη Νάουσα, Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης «Secret concert», Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου
ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Μια ιδιαίτερη βραδιά θα απολαύσουν, όσοι παραστούν στη βεράντα του Πολυχώρου Πολιτισμού «Βέτλανς» με οικοδεσπότη το Δήμο Νάουσας. Όσοι αγαπούν τη μουσική, θα οδηγηθούν σ’ ένα μουσικό ταξίδι με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη σ’ ένα ιδιαίτερα μοναδικό «secret concert» την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015, και ώρα 21:00.
Μια βραδιά που πρόκειται να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική προσωπικότητα των αδελφών Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη.
Μετά από δεκαπέντε χρόνια μουσικών σπουδών μελέτης και έρευνας στο Λονδίνο, τα δύο αδέλφια, διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μας ταξιδεύουν ως πολίτες του κόσμου στις μουσικές γειτονιές του, αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο έχοντας ως βασικά μέσα έκφρασης την ανθρώπινη φωνή και την ποντιακή λύρα, όσο και την ελληνική μουσική παράδοση.
Τιμή εισόδου 10€. Προπώληση εισιτηρίων: Γραφείο Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Νάουσας, ώρες 09:00-14:00 (πληροφορίες: 23323 50338-50360)
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα, την οποία έμαθε από τον παππού του. Σε ηλικία μόλις 12 ετών, κάνει την πρώτη του δισκογραφία και από τότε έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάμπολλες ηχογραφήσεις, συναυλίες και φεστιβάλ, επιδεικνύοντας ένα πολύπλευρο ρεπερτόριο, καθώς και μια σπάνια αυθεντικότητα δοσμένη με το δικό του μουσικό ηχόχρωμα. Το Μάιο του 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής και την ίδια χρονιά μεταβαίνει στο Λονδίνο με υποτροφία της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας. Είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths), έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό (Masters) στην Εθνομουσικολογία και είναι κάτοχος Διδακτορικού (PhD) του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Κατέχει το πρώτο παγκοσμίως διδακτορικό, που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις μουσικές δυνατότητες του οργάνου. Το 2005 κερδίζει το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως σολίστας με τη ποντιακή λύρα έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά θέατρα του Δυτικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής, έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια φεστιβάλ εθνικής μουσικής (WOMAD και WOMEX) και έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του BBC, καθώς και με συμφωνικές ορχήστρες, όπως της Πράγας, Ουκρανίας, Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της. Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.
Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 7 ετών και στα 16 κερδίζει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ερμηνείας παραδοσιακής μουσικής. Το 1998 μεταβαίνει στο Λονδίνο για τις ακαδημαϊκές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου (BA, MA, PhD) με διδακτορικό στη μουσική και το τραγούδι, κατόπιν χορήγησης υποτροφιών (Μητρόπολη Βεροίας, Michael Marks Charitable Trust). Το πρώτο του δισκογραφικό βήμα γίνεται σε ηλικία 14 ετών, ενώ το 2004 αρχίζει τη συνεργασία του με το Μίμη Πλέσσα. Το 2005 βραβεύεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Λονδίνου για την εξαίρετη μουσική του προσφορά ως Έλληνας καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τον Αύγουστο του 2006 αναλαμβάνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σολίστας στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου, υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας και πρόεδρο τη Λαίδη Μαρίνα Μαρξ. Ως σολίστας έχει λάβει μέρος σε masterclasses, όπερες, musicals, ηχογραφήσεις, κονσέρτα και παραστάσεις φεστιβάλ εθνικής και κλασσικής μουσικής ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας κάθε φορά την πολυμορφία της λυρικής του φωνής σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού όπως, Royal Festival Hall (Αγγλία), Ηρώδειο, Danforth Music Hall (Τορόντο), Moscow Theatre, Saad Hall (Ιράκ), Liderhalle (Στουτγάρδη)… Από τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Κωνσταντίνος είναι επισκέπτης βοηθός ερευνητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το Φεβρουάριο του 2010 διδάσκει ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδος.
Νάουσα, 14/9/2015