Βέροια Πολιτισμός

Ένας μήνας στη Βέροια με «θερινό σινεμά» – Μια πρωτοβουλία της ΚΕΠΑ, που βρήκε ανταπόκριση

Η Νανά Καραγιαννίδου, υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ Βέροιας, μιλά στη «faretra» για το “θερινό σινεμά”

Δήμητρα Σμυρνή

«Το καλοκαίρι, όπως είναι γνωστό, η ΚΕΠΑ διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις στο θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», αλλά και μικρές ενότητες άλλων εκδηλώσεων, μέσα στην πόλη, όπως οι «Νότες Δροσιάς», ανοιχτές για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, για να δίνεται διέξοδος στους ανθρώπους που παραμένουν στην πόλη, κάνουν κάθε βράδυ τον περίπατό τους, θέλουν να βγουν έξω και ταυτόχρονα, αν τους δοθεί η ευκαιρία, να ψυχαγωγηθούν. Γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και το έχουμε όλοι ανάγκη.
Μετά λοιπόν από ένα γεμάτο χειμώνα, με εκδηλώσεις είτε δικές μας είτε φιλοξενούμενες στο Χώρο Τεχνών και στην Αντωνιάδειο Στέγη, ήμασταν έτοιμοι για τα καλοκαιρινά, ξεκινώντας με το Φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη Πόλη», που θα ήταν το δυνατότερο ίσως από τα φεστιβάλ μας, αν δε μας εμπόδιζε ο καιρός. Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες από τις καλύτερές μας εκδηλώσεις.veroia-therino-sinema-kepa2

Στο μυαλό μας είχαμε να πραγματοποιήσουμε στη συνέχεια κάποιες «Νότες Δροσιάς» που θα περιελάμβαναν μουσικό και κινηματογραφικό μέρος, παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο θέατρο Άλσους. Τα τελευταία χρόνια κάναμε μια δυο θερινές κινηματογραφικές προβολές, στη Μπαρμπούτα κυρίως, όπως το «Νότες στο πανί», που έχουν να κάνουν με μουσικά θέματα και η ιδέα και η επιμέλειά τους ανήκουν στην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, Πόπη Φιρτινίδου, ή κάποιο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε συνεργασία με κάποιο ινστιτούτο. Ανάλογα αφιερώματα βέβαια έγιναν και τον χειμώνα σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείες.

Φέτος το καλοκαίρι, όμως, οι κινηματογραφικές προβολές πήραν άλλη μορφή και διάρκεια, λόγω των γεγονότων που μεσολάβησαν. Ξεκινήσαμε λοιπόν με ένα αρκετά καλό πρόγραμμα, γιατί δε θα μπορούσαμε βέβαια να φιλοξενήσουμε όλες τις παραστάσεις που θα θέλαμε. Οι παραγωγές δυστυχώς είναι όλες στην Αθήνα, δεν κάνουν όλες περιοδείες στην επαρχία ή τις κάνουν στις πόλεις με μεγάλο παραθεριστικό κοινό, όπου είναι σίγουρη η εισπρακτική τους επιτυχία.

veroia-therino-sinema-kepa3

Μεσολαβούν, λοιπόν, ενώ έχουμε ξεκινήσει, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που μπλοκάρουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχουμε παύση και είμαστε όλοι σε αναμονή, για να δούμε τί θα γίνει. Δεν ξεκινά κανείς από την Αθήνα, γιατί δε μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει. Επομένως, εντοπίζουμε ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είμαστε όλοι παγωμένοι και αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε, για να γεμίσει το καλοκαίρι των πολιτών αλλά και το δικό μας καλοκαίρι, γιατί δεν πρέπει να μείνουμε χωρίς αντικείμενο. Τα αντανακλαστικά μας ευτυχώς ήταν γρήγορα και η πρώτη μας σκέψη ήταν να οργανώσουμε θερινό σινεμά στο παρκάκι των Αγίων Αναργύρων.

Βέβαια, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, γιατί κάτι τέτοιο γίνεται πάντα σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, τα οποία τον Ιούλιο υπολειτουργούν. Χάρη σε προηγούμενες άριστες συνεργασίες μας με αυτά, πετύχαμε να μας δοθούν ταινίες, με την παράκληση να γεμίσουμε τον καλοκαιρινό χρόνο των πολιτών με κάτι εποικοδομητικό, που το είχε ανάγκη σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Αν και πίσω από τα ινστιτούτα τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πρεσβείες, οι οποίες είναι πάντα αυστηρές μ’ εκείνους- είτε δημόσιο φορέα, είτε σύλλογο, είτε ιδιώτη- στους οποίους θα δοθούν οι ταινίες, καταφέραμε να μας στείλουν καταλόγους ταινιών και όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

veroia-therino-sinema-kepa4

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Τα καθίσματα στο παρκάκι ήταν εξήντα. Ήταν πάντα γεμάτα, πολλές φορές είχαμε όρθιους και στις γαλλικές ταινίες φτάσαμε στα εκατόν είκοσι με εκατόν τριάντα άτομα.
Βέβαια, το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Είχαμε προβλήματα, δε διαθέταμε προσωπικό και τα καθίσματα έπρεπε να μεταφέρονται καθημερινά στο Χώρο Τεχνών και να στήνονται ξανά την επόμενη μέρα. Εδώ ήταν συγκινητική η βοήθεια των εθελοντών αλλά και η συνεργασία της Εκκλησίας. Σε συνεργασία λοιπόν με τη Μητρόπολη και τους πατέρες Καλλίνικο και Παύλο, μας δόθηκε αποθηκευτικός χώρος και κάθε βοήθεια, με πνεύμα απόλυτης συνεργασίας. Οι προβολές μας ξεκινούσαν στις εννέα και την τελευταία εβδομάδα οι προβολές μας έγιναν δυο καθημερινά, εννέα με δώδεκα.

Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας και μας απέδειξε με τη συμμετοχή του ότι μας στηρίζει. Άλλωστε, μια και ξεκινήσαμε σωστά, ελπίζουμε ότι με την συμμετοχή του και την ανταπόκριση το κοινό θα μας οδηγήσει σε μια συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής.»

veroia-therino-sinema-kepa8

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας