Οικονομία

“Ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι μας”…

2014-10-21-oikonomia-to-keramidi-tou-ellina2

Πώς έγινε κατάρα η μεγαλύτερη ευχή του Έλληνα!

Της Ιωάννας  Μπρατσιάκου

Να μαζέψουμε χρήματα, να φτιάξουμε ένα σπίτι, να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω απ το κεφάλι μας. Να χτίσουμε τρεις ορόφους, να μείνει ένα διαμέρισμα σε κάθε παιδί. Να πάρουμε κι ένα οικόπεδο, να έχει μια προίκα το κορίτσι μας. Πεποιθήσεις μια ολόκληρής γενιάς, μπολιασμένες στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δεκαετιών, κατέρρευσαν μέσα σε 5 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η πλειοψηφία των Ελλήνων διαμένουν σε σπίτια ιδιόκτητα και μάλιστα χωρίς οικονομικά βάρη προς τις τράπεζες (67% τo 2011).

Τα πρώτα χρόνια της κρίσης, το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα (75,9% κατά την Eurostat) λειτούργησε σαν δίχτυ προστασίας. Όταν άρχισαν να μειώνονται τα εισοδήματα και να αυξάνεται η ανεργία, ο Έλληνας είχε το σπίτι του, το λιμάνι του, την ασφάλειά του.

2014-07-12-oikonomia-keramidi-3Κάποιοι είχαν κι ένα νοίκι να εισπράττουν. Άλλοι είχαν ένα οικόπεδο ή ένα εξοχικό να πουλήσουν σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν πολύ στραβά. Γιατί είναι ντροπή για τον Έλληνα να ξεπουλά την περιουσία του.

Έλα όμως που τα πράγματα πήγαν πραγματικά στραβά.

Το κράτος αποφάσισε να επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους ακίνητης περιουσίας σε όλους τους ιδιοκτήτες ανεξαιρέτως εισοδήματος. Ακόμα και ο άνεργος με μηδενικό εισόδημα πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης του ξενοίκιαστου διαμερίσματος ή ο σπιτονοικοκύρης του ενοικιαστή που δεν πληρώνει.

Κάπως έτσι, το κεραμίδι έγινε βαρίδι. Το ακίνητο από ασφαλής επένδυση μετατράπηκε σε κάτι που όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν αλλά δεν μπορούν, αφού κανείς δεν θέλει να αγοράσει, σε μια αγορά διαλυμένη από την κρίση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

2014-10-21-oikonomia-to-keramidi-tou-ellina“Οικόπεδα με μια πεντάρα… στου Κωνσταντάρα”
Ο Αθανάσιος Ζηρογιάννης, ιδιοκτήτης του γνωστού μεσιτικού γραφείου στην Αττική, δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων εδώ και τρεις δεκαετίες. Θυμάται πολύ καλά μια διαφήμιση της δεκαετίας του ’60 που έμεινε στην ιστορία. “Οικόπεδα με μια πεντάρα… στου Κωνσταντάρα” ήταν το σλόγκαν του ραδιοφωνικού σποτ που παρότρυνε τον κόσμο να αγοράσει οικόπεδα με πολλές δόσεις και κατέληγε με τη φράση “Κανείς δεν ζημιώθηκε αγοράζοντας γη”.

“Με ελάχιστα χρήματα προκαταβολή και πολλά γραμμάτια, ξεπούλησε ο μεγαλο-μεσίτης της εποχής Κωνσταντάρας, τα οικόπεδα στο Γέρακα, την Αγία Παρασκευή και την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, που ήταν τότε χωράφια” εξηγεί ο κ. Ζηρογιάννης.

Στην ταινία του ’66 “Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις” ο Σωτήρης Μουστάκας λέει στην Κα Μπόζου το περίφημο σλόγκαν της εποχής “Οικόπεδα με μια πεντάρα στου Κωνστανταρα” (24.40 – 25.40).

“Πλέον το ακίνητο έχει απαξιωθεί παντελώς. Πιο εύκολο είναι να πουλήσεις ψυγείο σε Εσκιμώο παρά ακίνητο στην Ελλάδα σήμερα” συνεχίζει χαριτολογώντας ο κ Ζηρογιάννης και εξηγεί πόσο πιο εύκολα ήταν τα πράγματα τη δεκαετία του ’80, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως μεσίτης και η ζήτηση ήταν στο ζενίθ.

“Σκοπός των γονιών ήταν πάντα να αγοράσουνε ένα οικόπεδο, να αφήσουνε στα παιδιά τους ένα σπίτι. Tο κεραμίδι που λέμε, είχε πάρα πολύ μεγάλη αξία εκείνη τη εποχή. Ήταν και το στερητικό της προηγούμενης γενιάς που είχανε ζήσει στα χωριά οικογένειες 8-10 άτομα στο σε ένα σπίτι 50 τ.μ. κι όταν τους δόθηκε η δυνατότητα εναποθέσανε τις οικονομίες τους σε ένα ακίνητο. Άλλωστε δεν είχες που αλλού να επενδύσεις. Κι έτσι σπάγανε τον κουμπαρά τους όλοι. Συνεισέφερε όλη η οικογένεια στο ζευγάρι που ήθελε πχ να αγοράσει ένα σπίτι.

Υπήρχε όπως είπαμε και η διευκόλυνση των γραμματίων. Τη δεκαετία του ’00 όμως η διευκόλυνση άλλαξε μορφή, έφυγε από το ρομαντισμό που είχε η δεκάρα του Κωνσταντάρα και πέσαμε στην παγίδα της τράπεζας.

Τον Κωνσταντάρα κάποτε τον ξεπλήρωνες, την τράπεζα ποτέ”, τονίζει ο κ. Ζηρογιάννης.
“Δόση δανείου, δόση ενοικίου”

“Καλημέρα έλεγες στον τραπεζίτη και σου έλεγε πόσα θέλεις; Όσα θα πλήρωνες το μήνα για να νοικιάσεις ένα σπίτι, τα ίδια χρήματα θα πληρώνεις το μήνα δόση δανείου στην τράπεζα. Ήταν χαμηλά τα επιτόκια, υπήρχε και μια ευημερία στην κοινωνία και όλοι πέσαμε στην παγίδα να πάρουμε δάνειο και να αγοράσουμε, ελάχιστοι ήταν εκείνη που αντιστάθηκαν. Έτσι φτάσαμε να έχουμε πληθωριστικό ακίνητο, ακίνητα τα οποία είναι δανειοδοτημένα σε ποσοστό 75% από τις τράπεζες”, λέει χαρακτηριστικά και προθέτει πως “oι τράπεζες ήταν η αιτία που η αγορά έγινε φούσκα”.

 

Η άνοδος και η πτώση: Από το Χρηματιστήριο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Οικονομική Κρίση
Η Μίνα Μπουγονικολού, διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Intercasa, δεν θεωρεί ότι στη ελληνική κτηματαγορά υπήρξε φούσκα. Κάνει όμως λόγο για λάθη που παγίωσαν στρεβλώσεις και ανέβασαν στα ύψη τις τιμές πώλησης των οικοπέδων και κατά συνέπεια των ακινήτων.

“To 1999 που έγινε το μπαμ με το χρηματιστήριο, βγήκε πολύ μαύρο χρήμα στην αγορά. Οι άνθρωποι λοιπόν που βρέθηκαν με τα πολλά χρήματα έπρεπε επειγόντως να αγοράσουν, με αποτέλεσμα ακίνητα που τότε έκαναν 100.000 δραχμές π.χ. να πουλιούνται 400.000.

Ήταν απίστευτα τα ποσά που κινήθηκαν εκείνη την εποχή.

Επίσης, η γη στη χώρα μας ήταν ακριβή. Όταν ο κατασκευαστής έπαιρνε ένα οικόπεδο αντιπαροχή 60-70%, υποχρεωτικά έπρεπε να πουλήσει ακριβά τα διαμερίσματα που έχτιζε για να ισορροπήσει. Στη συνέχεια, είχαμε την άνοδο των αντικειμενικών αξιών, το 2006.

Έγιναν λάθη, το ακίνητο δεν έπρεπε να ανέβει τόσο απότομα.

Διότι όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, βρεθήκαμε από το ζενίθ στο ναδίρ”.

“Η αγορά άρχισε να ανεβαίνει πολύ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες” λέει από πλευράς του ο Αθανάσιος Ζηρογιάννης. “Το 2005 συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει από 1/1/06 τις αντικειμενικές αξίες και να επιβάλει ΦΠΑ στα ακίνητα. Όμως το κράτος έχει το εξής ελάττωμα. Όταν παίρνει μια απόφαση την ανακοινώνει 6 μήνες πριν την εφαρμόσει και έτσι καταστρέφει τους κλάδους. Σπεύσανε οι κατασκευαστές να προλάβουνε μέσα στο 2005 να βγάλουνε οικοδομικές άδειες για να χτίσουν χωρίς ΦΠΑ. Σκουπίσανε την αγορά από οικόπεδα αγοράζοντας πανάκριβα και χτίσανε 750.000 περίπου διαμερίσματα που βγήκανε στην αγορά από το ’06 έως το ’09. Ήταν τόσα πολλά που δεν μπορούσε να τα απορροφήσει ο Έλληνας αγοραστής. έπρεπε να φέρουμε… Κινέζους.

Ακόμα υπάρχουν απούλητα περίπου 250.000 ακίνητα από εκείνη την εποχή…

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:
http://news247.gr/eidiseis/reportaz/ena_keramidi_panw_ap_to_kefali_mas_pws_egine_katara_h_megaluterh_eyxh_toy_ellhna.3092183.html

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας