Ίδρυμα Νικόλαος Μουτσόπουλος στην Κοζάνη & προτομή του στον Άγιο Αχίλλειο – Συγκρίσεις που δεν συμφέρουν / γράφει η Αναστασία Πάπαρη

Γιατί αυτή η τιμή; Διότι ο καθηγητής δώρισε τη συλλογή των μακετών φοιτητικών εργασιών, πλημμελώς αποθηκευμένων στο ΑΠΘ, και για να σωθούν, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, μαζί με πολλά βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη.
Ο καθηγητής Μουτσόπουλος είχε προηγουμένως δωρίσει στον Δήμο Βέροιας, επί Δημαρχίας Χασιώτη, τη συλλογή των αρχιτεκτονικών σχεδίων των φοιτητών του, επίσης μαζί με κάποια βιβλία. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο Βαλκανικής Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής (2000), το οποίο στεγάσθηκε, μαζί με τη Συλλογή Μουτσόπουλου, στο κτήριο Μπέκα (Εβραϊκή συνοικία), το οποίο προοριζόταν εξαρχής γι’ αυτό το σκοπό.
Το Ινστιτούτο δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ η Συλλογή των σχεδίων, μερικώς ψηφιοποιημένη, είναι μέχρι σήμερα αποθηκευμένη και απροσπέλαστη σε ερευνητές / μελετητές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Ας σημειωθεί, πως τα σχέδια είναι υψηλότατου επιστημονικού και καλλιτεχνικού επιπέδου και πως καταστρέφονται μέρα με τη μέρα σε συνθήκες περιβαλλοντικά ακατάλληλες. Βρήκα και δικά μου πρωτότυπα σχέδια και λυπήθηκα για τον τρόπο αποθήκευσής τους.
Ας σημειωθεί επίσης, πως αν ο Δήμος Βέροιας προσφερόταν, οτιδήποτε δωρήθηκε στην Κοζάνη θα μπορούσαμε να το έχουμε εδώ, στην πόλη μας. Έτσι, κάθε κτήριο ή μνημείο θα είχε σε ένα μέρος συγκεντρωμένα τα σχέδια και την μακέτα του, ενώ σήμερα τα σχέδια βρίσκονται στη Βέροια και η μακέτα στην Κοζάνη (!!!).
Γνωρίζω όλες τις πτυχές του ζητήματος, καθώς ο καθηγητής με είχε ορίσει εκπρόσωπό του για τις συνεννοήσεις με τον Δήμο. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση. Μια από τις απαντήσεις, που θυμάμαι, ήταν ‘δεν έχετε έννομο συμφέρον’……
Ο καθηγητής προσφέρθηκε ταυτόχρονα να συμβάλει στην ταυτοποίηση των χιλιάδων φωτογραφιών, που κατέθεσε σε ‘φοριαμούς’ στον Δήμο Βέροιας, ώστε κάθε φωτογραφία να φέρει υπότιτλο και έτσι να ταυτοποιείται το κτήριο ή το μνημείο. Η μνήμη του ήταν διαυγής μέχρι τέλους και ήθελε να προσφέρει. Αντί εμείς να τον παρακαλέσουμε, προσφέρθηκε ο ίδιος. Δυστυχώς, υπήρξε αδιαφορία. Ως αποτέλεσμα, σήμερα ο Δήμος έχει ίσως και χιλιάδες φωτογραφίες ψηφιοποιημένες, χωρίς όμως ταυτοποίηση, χωρίς οποιαδήποτε πληροφορία για τα εικονιζόμενα μνημεία.
Κάθε σύγκριση με το πώς διαχειρίσθηκαν οι δύο δήμοι – Κοζάνης και Βέροιας – αυτή τη μοναδική κληρονομιά – δωρεά του καθηγητή Μουτσόπουλου, αποβαίνει σε βάρος του Δ. Βέροιας και, δυστυχώς, δεν μας τιμά καθόλου ως πόλη. Φυσικά, πάντοτε θα υπάρχουν δικαιολογίες. Απ’ αυτές, χορτάσαμε, εδώ και πολλά χρόνια ……..
Αναστασία Πάπαρη
……………………
( Παραπέμπω σε σχετικό κείμενο )
…………….
ΓΚΕΡΤΣΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΙΔΡΥΜΑ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Η συνεργασία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών νομού Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της δημοτικής αρχής (νυν και πρώην) και της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης καρποφόρησε και, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητού Νικ. Μουτσόπουλου, ανακοίνωσε την ίδρυση του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του στο οποίο θα φιλοξενείται πολύτιμη συλλογή από εργασίες, μελέτες, βιβλία, αντικείμενά του, μετά τη γενναιόδωρη προσφορά της συζύγου του κυρίας Μινιώς Μουτσοπούλου και των παιδιών του.
Το έργο του τεθνεώτος καθηγητή δεν περιορίστηκε μόνο στην περιοχή αυτή, αφορούσε σχεδόν το σύνολο του ελλαδικού και όχι μόνο χώρου αλλά εδώ «βαπτίστηκε» ως Μακεδών, αν και Αρκάς τη καταγωγή. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε η προτομή του στην είσοδο της πεζογέφυρας που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου η οποία φέρει το όνομά του, ενώ πολύ συγκινητικά η κυρία Μινιώ ανάφερε πως ακόμη και το λεπτό που έφευγε είχε στραμμένο το βλέμμα του στον πίνακα που απεικόνιζε την περιοχή αυτή. Πόσο ανάγκη έχουμε από τέτοιες φωτεινές πράξεις και ενέργειες μέσα στο βούρκο των ειδήσεων που μας περιζώνουν.
…………….