Ντιέγκο Ριβέρα. Απεικονίζοντας την ιστορία και την κοινωνία του Μεξικού στις γιγάντιες τοιχογραφίες του

Ο Ντιέγκο Ριβέρα, ( 1886 – 1957), Μεξικανός ζωγράφος, που χάραξε δρόμους στη σύγχρονη Τέχνη της πατρίδας του, μπορεί να είναι γνωστός εκεί και στον Κόσμο γενικότερα, αλλά όχι όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα, αφού τον επισκίασε η μυθιστορηματική μορφή της γυναίκας του, της Φρίντα Κάλο.
Η Φρίντα Κάλο, ισάξια ζωγράφος με τον Ριβέρα, αλλά όχι καλύτερη, έγινε πασίγνωστη εξαιτίας του ατυχήματος που τη σημάδεψε και την άφησε παράλυτη, ζωγραφίζοντας, όμως, πάντα και γι’ αυτό συγκινώντας με τη δύναμη της θέλησής της.
Ο Ριβέρα, από τα 12 του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών San Carlos, αναγνωρισμένο ταλέντο, παίρνει αποφοιτώντας υποτροφία για την Ευρώπη, και συναντιέται με τα μεγάλα της καλλιτεχνικά ρεύματα, που φυσικά τον επηρεάζουν, χωρίς, όμως να του αφαιρέσουν την καλλιτεχνική του ταυτότητα, που θα καταθέσει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη αργότερα.
Όντας συνειδητοποιημένος μαρξιστής, ζωγραφίζει τεράστιες τοιχογραφίες υποστηρίζοντας πως ο λαός πρέπει να βλέπει σε έκταση ένα καλλιτέχνημα, μελετώντας και κατανοώντας το, πάντα ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Τα θέματά του επικεντρώθηκαν στην Μεξικανική Επανάσταση και στην καθημερινότητα του λαού, αφήνοντας αιχμές κατά της παντοδύναμης Αστικής τάξης της εποχής του.
Οι τοιχογραφίες του, που φιλοξενούνται στο “Πάρκο Mural Diego Rivera”, στην Πόλη του Μεξικού, χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά μνημεία και εξακολουθούν να προκαλούν το θαυμασμό χιλιάδων επισκεπτών.
………………….
………………