Άρθρα Κοινωνία Πολιτική

“Τοπίο στην ομίχλη – Η θολή πορεία της κυβέρνησης λόγω Τεμπών” / γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, όταν τους απευθύνονται σχετικά ερωτήματα για την τραγωδία των Τεμπών, απαντούν είτε με αφοπλιστικό ύφος είτε με ενόχληση: «Τι υπάρχει που η κυβέρνηση θα ήθελε να συγκαλύψει; Γιατί να προχωρήσει σε οιαδήποτε συγκάλυψη, σε μια υπόθεση που ούτως ή άλλως της κάνει κακό;».

Είναι ένα εύλογο ερώτημα, μόνο που η κυβέρνηση το απευθύνει σε λάθος άτομα: στην πραγματικότητα το ερώτημα αυτό δεν αφορά στην αντιπολίτευση – η οποία, στην τελική, έχει και το δικαίωμα να λαϊκίσει – όσο το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο εδώ και περίπου δύο χρόνια μοιάζει να αδυνατεί να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και (κυρίως) πειστικό αφήγημα σχετικά με το τι έγινε στα Τέμπη και τι έκανε η ίδια για την αποκάλυψη κάθε πτυχής αυτής της υπόθεσης που τραυματίζει βαθιά την κοινωνία, προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και «στοιχειώνει» κάθε πολιτική πράξη στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι ακόμα και οι τελευταίες αποκαλύψεις (τα τρία βίντεο που φέρονται να εμφανίζουν τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία λίγα λεπτά πριν συγκρουστεί με το Intercity στα Τέμπη) αντιμετωπίζονται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αλλά και από την κοινωνία με – επιεικώς – καχυποψία: Γιατί τώρα; Πώς συνδέεται η εμφάνισή τους με τη λαϊκή οργή, όπως αυτή εκφράστηκε στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια; Είναι γνήσια ή «πειραγμένα»; Και, τελικά, δίνουν κάποια απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την τραγωδία ή μήπως χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό;

Προσοχή

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παρότι δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά στοιχεία τα εν λόγω βίντεο, εντούτοις εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκρατημένος τονίζοντας την ανάγκη να ελεγχθεί η γνησιότητά τους και προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει αν και πώς θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της έρευνας και που τελικά θα καταλήξει σε πόρισμα και όχι η εκτελεστική εξουσία.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση παίζει άμυνα, ενώ κάποιες προσπάθειες για… passing game και για πιο επιθετική ανάπτυξη δεν δείχνουν να τελεσφορούν.

Το χειρότερο, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι ότι βαδίζει σε «τοπίο στην ομίχλη», χωρίς να μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί η κάθε κλωστή που συνθέτει το κουβάρι της τραγωδίας των Τεμπών.

Για παράδειγμα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πορίσματα του ΕΜΠ και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων θα αποκλείουν κατηγορηματικά η έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων να οφείλεται στα έλαια σιλικόνης που λιπαίνουν / ψύχουν τους μετασχηματιστές των μηχανών.

Από μόνο του, αυτό το στοιχείο, εκτός του ότι θα καταρρίπτει τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης, θα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση για την ύπαρξη αρωματικών υδρογονανθράκων ως αίτιο της καταστροφής.

Το «φάντασμα» της Εξεταστικής

Επίσης υπάρχει και το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών του για το «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας: εκεί, πέραν του ότι υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν πρόθυμοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θα στελεχώσουν την Επιτροπή, πάντα θα επικρέμεται η δυσφορία που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για την Εξεταστική Επιτροπή για το ίδιο θέμα, την οποία και χαρακτήρισε ως «όχι την καλύτερη στιγμή της Βουλής».

Για πολλούς βουλευτές, η φράση αυτή του πρωθυπουργού ακούγεται σαν… δαμόκλειος σπάθη, οπότε, ακόμα κι αν βρεθούν πρόθυμοι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ξέρουν πώς να κινηθούν.

Άλλωστε πλέον στην κυβέρνηση έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι η Εξεταστική Επιτροπή ήταν το σημείο καμπής για την υπόθεση των Τεμπών, καθώς η συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας (αποκλεισμός μαρτύρων, επιθετική αντιμετώπιση των αιτημάτων της αντιπολίτευσης, σε ορισμένες περιπτώσεις απαράδεκτη συμπεριφορά από το προεδρείο κ.λπ.) ήταν αυτή που εμβάθυνε στους πολίτες την αίσθηση ότι υπάρχει σαφής και οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης πτυχών της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χειρισμοί σχετικά με την Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο, λένε πηγές της κυβέρνησης, θα πρέπει να είναι «χειρουργικοί» για να αποφευχθεί «μια από τα ίδια» με την Εξεταστική και να πέσει κι άλλο λάδι στη φωτιά της δυσθυμίας της κοινωνίας.

Με την «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε» να επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ., ουδεμία έκπληξη προκαλούν πληροφορίες που θέλουν την ηγεσία του κόμματος να επιδιώκει να επιβάλλει μεγαλύτερη πειθαρχία στους βουλευτές, τοποθετώντας ακόμα και… «παιδονόμο», ο οποίος θα φροντίζει ώστε να υπάρχει ενιαίο μήνυμα που θα στέλνει το κόμμα και να αποφεύγονται οι παρασπονδίες, οι υπερβολές και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει επιπλέον οργή στους πολίτες. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο αυτό ενδεχομένως θα ενταχθεί στην ομάδα του Μαξίμου, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την «εξουσία» του.

Ασάφεια

Και δεν είναι μόνον αυτό: Στο μέλλον – εγγύς ή πιο μακρινό, θα… δείξει – αναμένεται και το πόρισμα του εφέτη ανακριτή από την έρευνα που διεξάγει για το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα και, πάλι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θεωρείται πολύ πιθανό να «δείχνει» ευθύνες και για άλλο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει ξεκαθαρίσει ότι και σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. δεν θα εμποδίσει τη σύσταση και άλλης Προανακριτικής Επιτροπής.

Όπερ σημαίνει ότι δεν αποκλείεται – σε μια ακραία περίπτωση – να υπάρχουν σε λειτουργία στη Βουλή δύο Προκαταρκτικές Επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, με όλα όσα αυτό θα μπορεί να σημαίνει για την εικόνα της κυβέρνησης.

Το πόσο δύσκολα και ασαφή είναι τα πράγματα για το Μαξίμου και την Πειραιώς αποτυπώθηκε σε συζητήσεις του «Ποντικιού» με κομματικά στελέχη, τα οποία, αναφερόμενα στα επίμαχα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία, έλεγαν grosso modo ότι, στην περίπτωση που το υλικό είναι αυθεντικό, τότε το ερώτημα για τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς (σε συνδυασμό και με το πόρισμα του ΕΜΠ) παραμένει αναπάντητο.

Ενώ, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα βίντεο είναι «πειραγμένα», τότε, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, το αφήγημα περί προσπάθειας συγκάλυψης θα εμπεδωθεί ακόμα και σε όσους σήμερα διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, με καταστροφικές συνέπειες για την κυβέρνηση. Εξ ου και η προσεκτική αναφορά κυβερνητικών στελεχών στο θέμα – σε πλήρη και κάθετη αντίθεση με προκλητικές αναρτήσεις διαφόρων τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προετοιμασία

Προς το παρόν η κυβέρνηση – εκτός από το ζήτημα της Προανακριτικής για τον Τριαντόπουλο – προετοιμάζεται και για άλλες δύο «συγκρούσεις»: μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των Τεμπών και το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της. Το δεύτερο ενδεχόμενο, αναφέρουν οι πληροφορίες, αντιμετωπίζεται και ως… δώρο, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συσπειρώσει την Κ.Ο. της Ν.Δ. (κανένας βουλευτής δεν θεωρείται ότι θα έπαιρνε το ρίσκο να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον τόσοι ώστε να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης), σε μια περίοδο που υπάρχει η αίσθηση απουσίας σύμπνοιας και κοινού βηματισμού.

Σε δεύτερο επίπεδο, μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη θεωρείται δίκοπο μαχαίρι:

● Από τη μία, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα συνεκτικό αφήγημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης.

● Από την άλλη, όμως, το σύνολο της αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να επαναλάβει / αναδείξει όλα τα λάθη, τις παραλείψεις και τους κακούς χειρισμούς που έγιναν ώς σήμερα και, κυρίως, να τονίσει τις αντιφάσεις μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, αλλά και την αλλαγή στάσης κυβέρνησης και πρωθυπουργού για μείζονες πτυχές της υπόθεσης μετά την «οργή λαού» που έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στις 26 Ιανουαρίου.

Η Δεξιά και η Δικαιοσύνη

Επίσης, μια ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι η διαρκής συζήτηση / αναταραχή για τα Τέμπη απομακρύνει όλο και περισσότερο τους συντηρητικούς ή/και κεντρώους ψηφοφόρους που πήραν αποστάσεις από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, χωρίς, ωστόσο, να στραφούν σε κάποιο κόμμα.

Στην Πειραιώς και στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν ότι επιχειρείται συγκάλυψη στην υπόθεση των Τεμπών, όσο και τα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα αυξητικές τάσεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται ο θόρυβος και όσο προκύπτουν νέα στοιχεία, τόσο ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου θα «τσιμπάνε» εις βάρος των ποσοστών της Ν.Δ.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος προβληματισμός που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τη δίκη των προσώπων που η ανακριτική διαδικασία θα κρίνει ότι έχουν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία.

Για την ακρίβεια ο προβληματισμός αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσει η δίκη, καθώς – κακά τα ψέματα – πλέον η κλεψύδρα για τις επόμενες εκλογές πλησιάζει επικίνδυνα στο μέσο της (αν υποτεθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2027) και το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση είναι να πάει σε εκλογές με τη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών να είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επιτάχυνσης της ανακριτικής διαδικασίας ή των όσων θα ακολουθήσουν, οπότε το μόνο που μένει είναι η ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη στην παρούσα φάση θα κινηθεί πιο γρήγορα απ’ όσο συνηθίζει. Και, ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας