Κοινωνία Οικονομία

Έρχεται αύξηση των τελών στα παλιά αυτοκίνητα απο το 2026

Νέο χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας θα χτυπήσει το 2026 τα παλιά ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι νέες ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2026 και μετά, προβλέπουν τα οχήματα που εκπέμπουν λιγότερους ρύπους να υπόκεινται σε μια κλιμακωτή κλίμακα τελών, ανάλογα με το επίπεδο των εκπομπών τους.

Η παλαιότητα του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας είναι ένα απο τα μεγάλα προβλήματα στην υποχρέωση μείωσης του… ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρα μας.

Υπολογίζεται ότι τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα έχουν μέσο ηλικίας όρο τα 17,3 έτη, ενώ τα φορτηγά πάνω από 20 χρόνια.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, μετά και τις πρόσφατες ευρωπαϊκές οδηγίες για την περιβαλλοντική νομοθεσία, ετοιμάζεται να θεσπίσει ένα νέο τέλος στα οχήματα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα οχήματα που θα επηρεαστούν άμεσα θα είναι κυρίως εκείνα με ηλικία άνω των δέκα ετών.

Την ανάλυση όλων των δεδομένων θα αναλάβει μια Τεχνική Ομάδα Εργασίας η οποία και θα συσταθεί από την Κυβέρνηση, με αποστολή τη διαμόρφωση ενός… «δίκαιου και βιώσιμου σχεδίου τιμολόγησης», που θα λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και τις περιβαλλοντικές πτυχές.

Σκοπός επίσης θα είναι να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, με τα εισπραττόμενα ποσά (φόροι, Τέλη, κλπ) δίνοντας όμως ικανά κίνητρα για αγορά νέου αυτοκινήτου.

Η ήδη νομοθετημένη ενθάρρυνση για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων μέσω κινήτρων, όπως μειωμένα τέλη κυκλοφορίας , φορολογικές ελαφρύνσεις και την επιδότηση των +8.000€, βοήθησε πολλούς Έλληνες να προχωρήσουν στην απόκτηση νέων μη ρυπογόνων ΙΧ, ωστόσο η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών αλλά και επιχειρήσεων, ΔΕΝ κατάφερε να προχωρήσει σε κάποια αγορά αυτοκινήτου λόγω της αυξημένης τιμής των EV. Δεν είχαν δηλαδή οι ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος, τη δυνατότητα, αναβάθμισης του οχήματός τους.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας