Άρθρα Κόσμος

“365 ημέρες γενοκτονίας – τα πιο ειδεχθή εγκλήματα των Ισραηλινών στην Γάζα / γράφει η Τζένη Κριθαρά

Η διεθνής κοινότητα έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία για να καταδικάσει το Ισραήλ για την γενοκτονία των Παλαιστινίων. Στερείται, όμως, βούλησης. Αντιθέτως, η υποκρισία και τα ιδιοτελή συμφέροντα περισσεύουν

Τα κροκοδείλια δάκρυα των διεθνών ηγετών για την ανθρωπιστική τραγωδία στην Λωρίδα της Γάζας, τα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το Ισραήλ και ο διακοσμητικός ρόλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διαμόρφωσαν το σκηνικό της γενοκτονίας που συντελείται εδώ και έναν χρόνο ακριβώς στην Παλαιστίνη σε ζωντανή μετάδοση. Ο αριθμός των νεκρών στην Γάζα έχει ξεπεράσει τους 41.900, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 97.000. Ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες παιδιά που όχι μόνο δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν, αλλά το μόνο που γνώρισαν στο σύντομο πέρασμά τους από την Γη ήταν η ζωή στην μεγαλύτερη φυλακή του πλανήτη: κατοχή, check points, βομβαρδισμοί, εν ψυχρώ δολοφονίες, αποκλεισμός και χρήση της τροφής και του πόσιμου νερού από το Τελ Αβίβ ως μοχλού πίεσης και εξαθλίωσης.

Η αιματηρή επίθεση της Χαμάς επί ισραηλινού εδάφους κατά την 7η Οκτωβρίου αποτέλεσε την αφορμή που περίμενε το Ισραήλ για να εξαπολύσει μία επίθεση εκκαθάρισης εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Οι αστειότητες περί αυτοάμυνας κατέρρευσαν μέσα σε λίγα 24ωρα, όταν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού – κατά την προσφιλή τους συνήθεια – στοχοποίησαν τον άμαχο πληθυσμό, τις εναπομείνασες υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, τα σχολεία καθώς και τις δομές υγείας.  Με τις ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας απλώς να παρακολουθούν ή να στηρίζουν με δηλώσεις και όπλα την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού μετά από 76 κατοχής – της μακροβιότερης κατοχής στην σύγχρονη ιστορία, με κανονικοποιημένο απαρτχάιντ και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – το Ισραήλ διαπράττει ειδεχθή εγκλήματα πολέμου, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν ατιμώρητα.

Η διεθνής κοινότητα έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία για να καταδικάσει το Ισραήλ για την γενοκτονία των Παλαιστινίων. Στερείται, όμως, βούλησης. Αντιθέτως, η υποκρισία και τα ιδιοτελή συμφέροντα περισσεύουν. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Σύμβαση του ΟΗΕ ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με σκοπό την ολική ή μερική καταστροφή μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας». Μάλιστα, εξειδικεύοντας τον ορισμό σημειώνεται ότι «αυτές οι πράξεις περιλαμβάνουν τη θανάτωση μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας, την εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή, την επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων εντός της ομάδας και/ή τη βίαιη μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα». Ό,τι γίνεται, δηλαδή, στην Λωρίδα της Γάζας εδώ και 365 ημέρες.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα εγκλήματα πολέμου που συνεχίζει να διαπράττει σε καθημερινή βάση το Ισραήλ στην Γάζα ξεχωρίζουν μία σειρά αποτρόπαιων και ανελέητων επιθέσεων που προδίδουν τις πραγματικές προθέσεις του Τελ Αβίβ στην Παλαιστίνη. Κάνοντας μία αναδρομή σε αυτές, δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει ξανά περί αυτοάμυνας ή αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Είναι γενοκτονία και όποιος δεν το βλέπει είναι συνένοχος.

Νεκροταφείο το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι χιλιάδες τραυματίες και οι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι που έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν γλίτωσαν από τα ισραηλινά πυρά. Κόντρα στο ανθρωπιστικό δίκαιο και σε κανόνα που διέπει έναν πόλεμο, τα νοσοκομεία στην Λωρίδα της Γάζας έγιναν στόχος. Με την πρόφαση ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν βρει καταφύγιο σε υπόγεια τούνελ κάτω από το νοσοκομείο, οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν και χτύπησαν ανελέητα το Νοσοκομείο Αλ Σίφα οδηγώντας σε ένα βίαιο αιματοκύλισμα. Γυναίκες, παιδιά και άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν ομαδικό τάφο πίσω από το νοσοκομείο για να θάψουν τους αθώους συνανθρώπους τους. Έκτοτε, ακολούθησαν βομβαρδισμοί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα.

Αιματοκύλισμα σε σχολείο του ΟΗΕ

Τι κι αν τα σχολεία του ΟΗΕ (και εν γένει τα σχολεία) προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο εν καιρώ πολέμου; Τι κι αν τα σχολεία του ΟΗΕ λειτουργούν πλέον ως καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τις ισραηλινές δυνάμεις – που με πρόσχημα και πάλι το επιχείρημα ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν τους άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες – βομβάρδισαν σχολείο του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην περιοχή Νουσέιρατ στο κέντρο της Γάζας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 70 άμαχοι να σκοτωθούν και περισσότεροι από 300 να τραυματιστούν. Παρά την διεθνή καταδίκη, ο βομβαρδισμός σχολείων στα οποία φιλοξενούνται χιλιάδες άμαχοι έγινε πάγια τακτική του ισραηλινού στρατού.

Μακελειό σε καταυλισμό προσφύγων

Ο ισραηλινός στρατός έδειξε από πολύ νωρίς την πρόθεσή του να καταπατήσει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των βομβαρδισμών του Ισραήλ, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Ο βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού στην Ράφα, όμως, θα μείνει ως μία από τις πιο μελανές σελίδες της ισραηλινής εισβολής. Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε τα αντίσκηνα στα οποία είχαν βρει καταφύγιο οικογένειες με παιδιά. Επρόκειτο για μία σφαγή που οδήγησε την Διεθνή Αμνηστία και τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα να καλέσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

 imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας